Skip to main content

Ημερίδα Voria - Πασπαλιάρης: 240 εκατ. ευρώ το επενδυτικό πλάνο της HELLENiQ ENERGY για τη Θεσσαλονίκη στην επόμενη 5ετία

Τι είπε ο διευθυντής Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων Θεσσαλονίκης των ΕΛΠΕ στην ημερίδα της Voria.gr - Ανάβει πράσινο φως για τον αγωγό ΟΚΤΑ με τα Σκόπια, «είμαστε έτοιμοι εμείς»  

Τα Ελληνικά Πετρέλαια και η HELLENiQ ENERGY την τελευταία δεκαετία έχουν επενδύσει 230 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ το επενδυτικό μας πλάνο για την επόμενη πενταετία μόνον για τη Θεσσαλονίκη ανέρχεται στα 240 εκατ. ευρώ, τόνισε σήμερα ο Αθανάσιος Πασπαλιάρης.

Ο διευθυντής Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων Θεσσαλονίκης, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΔΕΠΠΕ ΑΕ, μιλώντας στην ημερίδα της Voria.gr με θέμα «Μεγάλα Έργα και Ενεργειακές Υποδομές στη Βόρεια Ελλάδα», σημείωσε πως η εταιρεία με αδιάλειπτη παρουσία από το 1966 συνεχίζει την πορεία της, διαδραματίζοντας έναν στρατηγικό ρόλο που εστιάζει τόσο στο γεωπολιτικό πεδίο όσο και στην οικονομική ενίσχυση της περιοχής.

Όπως είπε ο κ. Πασπαλιάρης, αυτό οδηγεί την HELLENiQ ENERGY να αναβαθμίζει συνεχώς τις εγκαταστάσεις της, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον και στην ασφάλεια του προσωπικού της, αλλά και των υποδομών της.

Ο ίδιος, επικαλούμενος στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Ενέργειας, αλλά και σχετικών ερευνών, υπογράμμισε την αύξηση της συμμετοχής άλλων καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με παράλληλη μικρή μείωση των υγρών καυσίμων, επιτρέπει λόγω της ευελιξίας των διυλιστηρίων του Ομίλου και ειδικά της Θεσσαλονίκης, να προχωρήσουν στην μετάβαση σε τεχνολογίες χαμηλού άνθρακα.

Επίσης, σημείωσε πως ο Όμιλος τρέχει παράλληλες δράσεις με τον ίδιο τελικά σκοπό. Ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα, ο κ. Πασπαλιάρης τόνισε ότι «είναι σε εξέλιξη το έργο παραγωγής ανανεώσιμου ντίζελ από μαγειρικά έλαια το οποίο θα είναι έτοιμο το 2025 και αφορά 45.000 τόνους του καυσίμου ετησίως». Σημείωσε ακόμη και τη συνεργασία του Ομίλου με την AEGEAN, για την παροχή βιώσιμου αεροπορικού καυσίμου ήδη από το 2022, πρώτα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» και στη συνέχεια στο «Ελ. Βενιζέλος». 

Σε σχετική ερώτηση για την… τύχη του πετρελαϊκού αγωγού ΟΚΤΑ που συνδέει τη χώρα μας με τη Βόρεια Μακεδονία, ο κ. Πασπαλιάρης σημείωσε πως ήδη πήρε το πράσινο φως για την επαναλειτουργία του από τη Λιγνιτική Αρχή των Σκοπίων και «εκτιμούμε πως είμαστε κοντά για την επαναλειτουργία του».

Σύμφωνα με τον κ. Πασπαλιάρη, πρόκειται για τον αγωγό μεταφοράς ντίζελ κίνησης ο οποίος δεν λειτουργεί τα τελευταία δέκα χρόνια. Όπως υπογράμμισε, έχει εξαιρετική σημασία τόσο ενεργειακά όσο και γεωπολιτικά η λειτουργία του ΟΚΤΑ και «εμείς ως Όμιλος είμαστε έτοιμοι να πατήσουμε το κουμπί ακόμη και τώρα για να λειτουργήσει, έχοντας κάνει προηγουμένως όλες τις απαιτούμενες εργασίες». Εξηγώντας σημείωσε την ενεργειακή ασφάλεια που παρέχει ένας πετρελαιαγωγός για την ασφάλεια τους περιβάλλοντος αλλά και την ταυτόχρονη μείωση του κόστους.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Μητράκης.