Skip to main content

Η Μάλτα αναγνώρισε την ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας»

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, η σύναψη διπλωματικών σχέσεων με τη Μάλτα είναι μια εξέλιξη «εξαιρετικής σημασίας».

Μόλις λίγο μετά την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ, η Μάλτα αναγνώρισε την ΠΓΔΜ με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, η σύναψη διπλωματικών σχέσεων με τη Μάλτα είναι μια εξέλιξη «εξαιρετικής σημασίας» καθώς Μάλτα και Κύπρος ήταν οι δύο χώρες της ΕΕ με τις οποίες η γειτονικά χώρα δεν είχε συνάψει διπλωματικές σχέσεις.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων στα Σκόπια, «ΜΙΑ», μετέδωσε ότι η σύναψη σχέσεων με τη Μάλτα έγινε με την ονομασία της ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Τα εθνικά μέσα αναφέρουν ακόμα ότι περισσότερες από 130 χώρες έχουν αναγνωρίσει τη χώρα με το αποκαλούμενο «συνταγματικό όνομά» της, μεταξύ των οποίων και τρεις χώρες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα), ενώ η ΠΓΔΜ έχει συνάψει συνολικά διπλωματικές σχέσεις με περισσότερες από 170 χώρες.

Σημειώνεται ότι η απόφαση της Μάλτας συνέπεσε με την παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου στις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών στη Βαλέτα.