Skip to main content

Η κάλπη των «μικρών»: «Λεβεντομάνα» η Θεσσαλονίκη...

Ευχαριστημένοι Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων, βουτιά για το Ποτάμι και τους Ανεξάρτητους Έλληνες σε Α' και Β' Θεσσαλονίκης.

Τα χαμηλά ποσοστά του Ποταμιού, τα υψηλότατα της Ένωσης Κεντρώων, η σταθερότητα Χρυσής Αυγής, ΚΚΕ και Δημοκρατικής Συμπαράταξης, οι σημαντικές απώλειες των Ανεξάρτητων Ελλήνων και τα ποσοστά της Λαϊκής Ενότητας λίγο πάνω από τον πανελλαδικό μέσο όρο, χαρακτηρίζουν τα αποτελέσματα των κομμάτων που δεν διεκδίκησαν την πρωτιά σε Α' και Β' Θεσσαλονίκης.

Προφανώς οι προσδοκίες των κομμάτων εκτός ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ήταν μεγαλύτερες συγκριτικά με το τελικό αποτέλεσμα στο νομό Θεσσαλονίκης (όπως συνομολογούν και τα στελέχη τους), ωστόσο, το εκλογικό σώμα έδωσε και πάλι (μετά τον Ιανουάριο) συνολικό ποσοστό άνω του 60% στα πρώτα δυο κόμματα.


ΧΑ: Σταθερά τρίτη


Η Χρυσή Αυγή πήρε και πάλι με άνεση την τρίτη θέση στο νομό Θεσσαλονίκης, με ποσοστό 7,7% (7,39% τον Ιανουάριο). Τα υψηλότερα ποσοστά της η Χρυσή Αυγή τα κατέγραψε στους δήμους Κορδελιού Ευόσμου (10,49%), Λαγκαδά (9,7%) και Παύλου Μελά, Χαλκηδόνας και Δέλτα (στο 9,3%). Στους δήμους Θερμαϊκού, Βόλβης, Ωραιοκάστρου και Αμπελοκήπων Μενεμένης η Χρυσή Αυγή πήρε επίσης μεγάλα ποσοστά (μεταξύ 8% και 9%). Μάλιστα τα ποσοστά της στους δήμους της Θεσσαλονίκης είναι από τα καλύτερα στην Κεντρική Μακεδονία.

Χαμηλά ωστόσο ποσοστά πήρε στους ετεροδημότες Α' και Β' Θεσσαλονίκης, στους δήμους Καλαμαριάς, Πυλαίας Χορτιάτη, αλλά και στο δήμο Θεσσαλονίκης, όπου το ποσοστό της είναι στο 6,17%.

Ανάλογη ήταν η εικόνα και στις εκλογές του Ιανουαρίου, ενδεικτικό της σταθερότητας που εμφανίζει το κόμμα στο νομό Θεσσαλονίκης.


Θεσσαλονίκη... λεβεντομάνα


Της Ένωσης Κεντρώων πάλι της πηγαίνει η Θεσσαλονίκη. Το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη κατέγραψε σε Α' και Β' Θεσσαλονίκης ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά της πανελλαδικά, με 6,49% (3,43% πανελλαδικά) και στρογγυλοκάθισε στην τέταρτη θέση, σχεδόν μιάμιση μονάδα πάνω από το πέμπτο ΚΚΕ.

Παρά την αυξημένη αποχή μάλιστα η Ένωση Κεντρώων αύξησε κατά 5.000 τις ψήφους της σε σχέση με τον Ιανουάριο, ενώ το ποσοστό της στο νομό αυξήθηκε περισσότερο από μιάμιση μονάδα (είχε πάρει στο νομό 4,72%).

Το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι από τους 14 δήμους του νομού Θεσσαλονίκης οι 13 είναι οι δήμοι που η Ένωση Κεντρώων καταγράφει τα μεγαλύτερα ποσοστά της στην Κεντρική Μακεδονία (από το 7.74% στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου μέχρι το 5,29% του δήμου Δέλτα), ενώ ο δήμος Βόλβης είναι ο 16ος καλύτερός της στην Κεντρική Μακεδονία, με ποσοστό επίσης άνω του 5%.

Στο δήμο Θεσσαλονίκης το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη πήρε 6,36%. Καλύτεροι δήμοι του στη Θεσσαλονίκη σε ποσοστά είναι κατά σειρά οι δήμοι Κορδελιού Ευόσμου, Νεάπολης Συκεών και Καλαμαριάς (πάνω από 7%), Ωραιοκάστρου, Παύλου Μελά, Πυλαίας Χορτιάτη, Αμπελοκήπων Μενεμένης, Θέρμης, Θεσσαλονίκης και Λαγκαδά (πάνω από 6%) και Θερμαϊκού, Χαλκηδόνας και Δέλτα (πάνω από 5%).


Σταθερό το ΚΚΕ


Αξιοσημείωτη είναι η σταθερότητα (και μια ελαφρά μείωση) των δυνάμεων του ΚΚΕ, που πήρε στο νομό την πέμπτη θέση με ποσοστό 5,12% (έναντι 5,4% στις εκλογές του Ιανουαρίου).

Οι επιδόσεις του είναι λίγο καλύτερες στην Α' εκλογική περιφέρεια σε σχέση με τη Β'.

Καλά ποσοστά (πάνω από το συνολικό 5,12% του νομού) πήρε στους δήμους Παύλου Μελά (6,51%), Νεάπολης Συκεών (6,02%), Καλαμαριάς (5,85%), Χαλκηδόνας (5,76%), Αμπελοκήπων Μενεμένης (5,59%), Θέρμης (5,42%), Δέλτα (5,34%) και Κορδελιού Ευόσμου (5,17%).

Αντιθέτως, δεν τα πήγε καλά στους δήμους Λαγκαδά (3,73%) και Θερμαϊκού (3,93%).

Στο δήμο Θεσσαλονίκης πήρε ποσοστό 4,66% από 4,94% που είχε πάρει τον Ιανουάριο.


Παρέμεινε χαμηλά η Δημοκρατική Συμπαράταξη


Η Δημοκρατική Συμπαράταξη πήρε στις χτεσινές εκλογές την έβδομη και έκτη θέση σε Α' και Β' Θεσσαλονίκης, με συνολικό ποσοστό 4,48%. Δεδομένου ότι αποτελεί ένωση των δυνάμεων ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ουσιαστικά διατήρησε μεγάλο μέρος από τις δυνάμεις που είχαν καταγράψει τα δυο κόμματα τον προηγούμενο Ιανουάριο στο νομό Θεσσαλονίκης (ΠΑΣΟΚ 4,18% και ΔΗΜΑΡ 0,6% με τους Πράσινους), αφού το τελικό ποσοστό της είναι στα ίδια επίπεδα στο νομό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν έχει κανένα δήμο της Α' ή Β' Θεσσαλονίκης στους πρώτους 15 σε ποσοστά στην Κεντρική Μακεδονία. Ο καλύτερος σε ποσοστό δήμος της σε Α' και Β' Θεσσαλονίκης είναι η Βόλβη (7,03% στη 16η θέση), ενώ στους υπόλοιπους 13 δήμους κατέγραψε τα χαμηλότερα ποσοστά της στην Κεντρική Μακεδονία (καλύτερο το 5,74% του Λαγκαδά και χειρότερο το 3,17% του δήμου Κορδελιού Ευόσμου)!

Είναι ενδεικτικό ότι το ποσοστό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο νομό Θεσσαλονίκης υπολείπεται κατά μιάμιση μονάδα του πανελλαδικού 6,28% και στην Α' Θεσσαλονίκης πήρε την έβδομη θέση, ενώ στη Β' Θεσσαλονίκης την έκτη. Πάντως, αντίστοιχη ήταν η εικόνα της το νομό σε σχέση με τα πανελλαδικά ποσοστά με εκείνη του Ιανουαρίου. Στο δήμο Θεσσαλονίκης η Δημοκρατική Συμπαράταξη πήρε 4,45%, όταν το ΠΑΣΟΚ τον Ιανουάριο είχε πάρει 4,23%.


Δυο μονάδες κάτω το Ποτάμι


Με σημαντικές απώλειες δυο ποσοστιαίων μονάδων έκλεισε τις χτεσινές εκλογές το Ποτάμι, αφού σε σύγκριση με τις εκλογές του Ιανουαρίου και το 6,63% (τέταρτη δύναμη στο νομό Θεσσαλονίκης) έπεσε στο 4,47% και την έβδομη θέση...

Το Ποτάμι είχε απώλειες παντού, παρά το γεγονός ότι τα τελικά ποσοστά του στους δήμους της Θεσσαλονίκης παραμένουν από τα καλύτερα στην Κεντρική Μακεδονία. Μεγάλη είναι η πληγή του στη Β' Θεσσαλονίκης, αφού στην Α' εκλογική περιφέρεια πήρε τελικά την έκτη θέση, ακόμη και με αυτή την πτώση, πάνω από Δημοκρατική Συμπαράταξη και ΑΝΕΛ, ενώ στη Β' Θεσσαλονίκης σημείωσε το ισχνό 3,86% παίρνοντας την όγδοη θέση.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα καλύτερα ποσοστά του στην Κεντρική Μακεδονία το Ποτάμι τα κατέγραψε στα τμήματα των ετεροδημοτών, που όμως είναι πολύ μικρά αριθμητικά. Οι καλύτεροι σε ποσοστά δήμοι του στην Κεντρική Μακεδονία είναι από το νομό Θεσσαλονίκης, αφού στην πρώτη δεκάδα έχει επτά δήμους: Πυλαίας Χορτιάτη (6,39%), Θεσσαλονίκης (5,82%), Καλαμαριάς (5,78%), Θέρμης (4,48%), Ωραιοκάστρου (4,38%), Νεάπολης Συκεών (4,3%) και Θερμαϊκού (4,11%).

Χαμηλά είναι τα ποσοστά του σε τρεις δήμους της Β' Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στο δήμο Βόλβης (2,11%), Χαλκηδόνας (2,56%) και Λαγκαδά (2,91%).


Βουτιά για τους ΑΝΕΛ


Κακές επιδόσεις σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου είχαν και οι ΑΝΕΛ. Με το 3,86% σε Α' και Β' Θεσσαλονίκης ήρθαν όγδοο κόμμα, με ποσοστό πάντως που τους βάζει στη Βουλή και λίγο πάνω από το πανελλαδικό 3,69%.

Η βουτιά όμως είναι μεγάλη συγκριτικά με το 5,69% του Ιανουαρίου και την πέμπτη θέση στο νομό. Οι δυνάμεις των ΑΝΕΛ είναι ισορροπημένες σε Α' και Β' Θεσσαλονίκης.

Σε τέσσερις δήμους πήραν ποσοστό πάνω από 4% (Ωραιοκάστρου, Κορδελιού Ευόσμου, Θερμαϊκού και Θέρμης), που είναι από τα καλύτερά τους στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ το χειρότερο ποσοστό τους στο νομό Θεσσαλονίκης είναι στο δήμο Βόλβης (2,93%).

Στο δήμο Θεσσαλονίκης πήραν 3,71% (από 5,29% τον Ιανουάριο).


ΛΑΕ κάτω του 3%


Κοντά στο πανελλαδικό της ποσοστό έπιασε η Λαϊκή Ενότητα και στο νομό Θεσσαλονίκης (2,55%).

Τα καλύτερα ποσοστά της έπιασε στους δήμους Θερμαϊκού (3,16%), Θέρμης (3,05%), Νεάπολης Συκεών (2,75%), Θεσσαλονίκης (2,73%), Καλαμαριάς (2,7%) και Παύλου Μελά (2,68%).

Χαμηλά ήταν τα ποσοστά της στους δήμους Βόλβης (1,74%), Δέλτα (1,92%) και Λαγκαδά (2,02%).