Skip to main content

Γιαννάκος από Θεσσαλονίκη: Θλιβερή για το ΕΣΥ η ημέρα έναρξης των απογευματινών ιατρείων

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ επισκέφτηκε το Ιπποκράτειο νοσοκομείο, το οποίο, όπως είπαν οι εργαζόμενοι, είναι αδύνατον να συμμετάσχει στη πρωτοβουλία λόγω έλλειψης προσωπικού

Θλιβερή για το Εθνικό Σύστημα Υγείας χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, τη χθεσινή μέρα κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία.

Ο κ. Γιαννάκος έκανε λόγο για νοσοκομεία – σούπερ μάρκετ, ενώ αναφέρθηκε στις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού που αντιμετωπίζουν πολλά νοσοκομεία, όπως το Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης, το οποίο επισκέφτηκε το πρωί, που καθιστούν αδύνατη τη συμμετοχή τους στην παρέμβαση του υπουργείου.

«Χθες, όσο κι αν προσπαθούμε να το κρύψουμε επικοινωνιακά, ήταν μία θλιβερή μέρα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αντί να ζητήσουμε συγγνώμη από τους πολίτες που περιμένουν τέσσερα και πέντε χρόνια να χειρουργηθούν, τους είπαμε ότι πρέπει να πληρώσετε για να χειρουργηθείτε. Και μπορεί ο υπουργός να είπε μετά ότι ήταν δωρεάν χθες τα χειρουργεία, σήμερα όμως δεν θα είναι, γιατί δεν ξέρουμε πότε θα είναι έτοιμο το Ταμείο Ανάκαμψης», τόνισε.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ ανέφερε ότι στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου έγιναν τραγελαφικά πράγματα, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι πρώτες επεμβάσεις. Όπως είπε, κλήθηκε ασθενής που ήταν στη λίστα αναμονής από το 2016 για να χειρουργηθεί, ο οποίος τους είπε ότι δεν έχει τα 1.200 ευρώ που απαιτούνται για την αρθροπλαστική. Επιπλέον, άλλος ασθενής που κλήθηκε αναγκάστηκε να φέρει συγγενείς του για να συμπληρώσει το απαιτούμενο ποσό και τελικά χειρουργήθηκε ασθενής που ήταν πιο ψηλά στη λίστα, μόλις από το 2023, δηλαδή λιγότερο από έναν χρόνο. «Τέτοιος προγραμματισμός δεν μπορεί να βοηθήσει να ξεφορτωθούμε τις λίστες αναμονής. Δυστυχώς, από χθες και πέρα τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε σούπερ μάρκετ πώλησης υπηρεσιών υγείας επί πληρωμή με συγκεκριμένο τιμοκατάλογο. Δεν θέλουμε ένα τέτοιο ΕΣΥ. Θέλουμε ένα ΕΣΥ που θα προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες υγείας με ισότιμη πρόσβαση», τόνισε.

Ειδικά για το Ιπποκράτειο ανέφερε ότι υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, με τους εργαζόμενους στα χειρουργεία να δουλεύουν περισσότερες από οχτώ ώρες την ημέρα, συχνά χωρίς διάλειμμα και να τους οφείλονται περισσότερες από 100 ημέρες άδειας στον καθένα. Και πρόσθεσε ότι ακόμα κι αν υπήρχαν αναισθησιολόγοι, που παραμένουν μόλις 7 για τις 28 οργανικές θέσεις, δεν υπάρχει προσωπικό να λειτουργήσουν οι χειρουργικές αίθουσες, που αν ήταν σε πλήρη ανάπτυξη δεν θα υπήρχε ανάγκη για τα απογευματινά χειρουργεία.

Υπό κατάρρευση το Ιπποκράτειο

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, το Ιπποκράτειο βρίσκεται υπό κατάρρευση εξαιτίας της υποστελέχωσης. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων, Γιώργος Δόντσιος, στις 15 χειρουργικές αίθουσες δουλεύουν μόλις 25 εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα να λειτουργούν μόνο οι έξι. Ελλείψεις, όπως είπε, υπάρχουν και σε άλλες ειδικότητες, όπως οι τραυματιοφορείς που για 100 θέσεις είναι μόνο 40, εκ των οποίων οι 30 είναι ενεργοί. «Είναι αδύνατον να συμμετέχει το Ιπποκράτειο στα απογευματινά χειρουργεία στην κατάσταση που επικρατεί αυτήν τη στιγμή», τόνισε.

Ο αντιπρόεδρος του σωματείου, Χρήστος Τζελέπης, τόνισε πως η κατάσταση δεν είναι μόνο επικίνδυνη για τους εργαζόμενους, αλλά και για τους ασθενείς, προσθέτοντας ότι και στο διοικητικό προσωπικό που καλύπτει τα χειρουργεία οι ελλείψεις φτάνουν στο 50%. «Το Ιπποκράτειο είναι υπό κατάρρευση. Πρέπει οπωσδήποτε, χθες, να ενισχυθεί», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η αναμονή στα χειρουργεία κυμαίνεται από ένα με δύο χρόνια ανάλογα το περιστατικό.

Τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται παρουσίασαν εργαζόμενες στα χειρουργεία. «Λειτουργούμε περίπου πέντε αίθουσες την ημέρα με πάρα πολύ άσχημες συνθήκες, με βαριά χειρουργεία. Πολλές φορές λειτουργούμε σε συνθήκες που διακυβεύεται η ασφάλεια των ασθενών. Σήμερα είχαμε 19 χειρουργεία στα οφθαλμολογικά με ένα άτομο για δύο χειρουργικά τραπέζια. Αυτό είναι πέρα από κάθε κανόνα ασφάλειας. Παίζουμε με το λάθος. Πώς θα μπορέσουμε όταν δουλεύουμε εντατικά το πρωί να κάνουμε και απογευματινά χειρουργεία», ανέφερε η Γεωργία Τζίτζικα, νοσηλεύτρια στα χειρουργεία εδώ και 30 χρόνια. Η ίδια ανέφερε ότι είναι πολύ μικρή και η αμοιβή για τα απογευματινά χειρουργεία που για τους νοσηλευτές είναι μόλις 15 ευρώ ανά επέμβαση και μάλιστα μικτά, δηλαδή περίπου 8 ευρώ καθαρά.

«Είναι απάνθρωπο αυτό που ζούμε τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια. Από το ’22 έχουμε να πάρουμε άδεια. Εγώ προσωπικά δουλεύω στα οφθαλμολογικά. Το μεσημέρι έρχονται παιδιά που δεν γνωρίζουν και αναγκαστικά κάθομαι και μέχρι τις 4», τόνισε η εργαλειοδότρια Ελισσάβετ Κεχαγιάννη, που εργάζεται επί 34 χρόνια.

Από την πλευρά της, η Πασχαλία Ρουσίτη, επικουρική εργαλειοδότρια εδώ και δύο χρόνια στο Ιπποκράτειο, ανέφερε ότι από τα 27 άτομα στα χειρουργεία τα 9 είναι επικουρικοί, που αύριο μπορεί να μην είναι στο νοσοκομείο, καθώς, όπως και η ίδια, αναζητούν μόνιμη δουλειά μέσω προκηρύξεων.