Skip to main content

Γεννηματά: Πολιτική αξιοποίηση του σκανδάλου από Τσίπρα

Επεσήμανε ότι «λέμε ναι στη σύσταση μιας επιτροπής με πλήρη ανακριτικά καθήκοντα που θα έχει τη δυνατότητα να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση».

«Ποτέ δεν αρνηθήκαμε την έρευνα αλλά με τη Δικαιοσύνη ανεπηρέαστη, χωρίς παρακρατικές μεθόδους και συνεργασία με τον κίτρινο Τύπο», ξεκαθάρισε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επί της συγκρότησης Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της Novartis.

Κατά την ομιλία της, επεσήμανε ότι «λέμε ναι στη σύσταση μιας επιτροπής με πλήρη ανακριτικά καθήκοντα που θα έχει τη δυνατότητα να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση για όλους και για όλα».

Καταλόγισε, δε, στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι στρέφει τη ματιά του μόνο σε πολιτικά οφέλη. «Γι’ αυτό εξαιρέσατε από τον έλεγχο θρασύτατα τους δικούς σας υπουργούς και τη δική σας περίοδο», συμπλήρωσε.

«Θέτετε σε κίνδυνο την ίδια την Δημοκρατία», τόνισε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι, μόνη κερδισμένη από το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, είναι η ακροδεξιά.
Επιπροσθέτως αναφερόμενη στους μάρτυρες ανέφερε απευθυνόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ: «χθες ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου σας εξέθεσε. Οι μάρτυρες που επιλέξατε κατέθεσαν σε καθεστώς απλής προστασία και ξαφνικά έγιναν μάρτυρες υπό προστασία μόνο όταν έγινε ο σάλος. Αυτό δείχνει πως στήνεται τη σκευωρία».

Απευθυνόμενη στο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη: «έχουμε συμφωνήσει ότι υπάρχει σκευωρία, αποδέχεστε όμως ότι υπάρχει σκάνδαλο;»

Η κ. Γεννηματά κατέθεσε τρεις προτάσεις από την πλευρά της παράταξής της:

    Να αναληφθούν όλες οι νομικές ενέργειες σε βάρος της εταιρείας ώστε να εξασφαλιστεί η αποζημίωση του Δημόσιου
    Η Επιτροπή Ανταγωνισμού να εξετάσει την ομαλή λειτουργία του ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά φαρμάκου και να υποδείξει τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν από την Πολιτεία
    Τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα εξετάσει την αγορά φαρμάκου και τη φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα από σήμερα και για την επόμενη δεκαετία

Ανέφερε εξάλλου ότι «μέσα στην καταχνιά της πρώτης μνημονιακής περιόδου, το ΠΑΣΟΚ ήταν η μόνη πολιτική δύναμη ευθύνης που αποφάσισε να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, να αλλάξει τις πάγιες πρακτικές, να συγκρουστεί με τα κατεστημένα συμφέροντα στο χώρο του φαρμάκου».

Σημείωσε, δε, ότι τότε ο ΣΥΡΙΖΑ στεκόταν απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια εκσυγχρονισμού.

Διερωτήθηκε επιπλέον «γιατί δεν έχει έρθει το θέμα του φαρμάκου στην εξεταστική για την Υγεία» και υπογράμμισε πως «υπάρχει τελικά προστατευόμενη περίοδος και προστατευόμενοι υπουργοί».

Η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε και σε ζητήματα οικονομίας, σημειώνοντας πως «τελειώνει το μνημόνιο για τους εταίρους μας, όχι για εμάς». «Έχετε δεσμευθεί προκαταβολικά. Τώρα διαπραγματεύεστε απλώς το είδος της επιτροπείας», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας και απευθυνόμενη στην κυβέρνηση, η κ. Γεννηματά τόνισε πως «απόψε είστε εσείς που στέκεστε στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Κι είμαστε εμείς που σας κατηγορούμε. Επώνυμα, χωρίς κουκούλες. Σας κατηγορούμε για τον θεσμικό κατήφορο που σπρώχνετε τη χώρα».