Skip to main content

Fantasmagoria: Το νέο Φεστιβάλ Φαντασίας έρχεται στη Θεσσαλονίκη

Το Fantasmagoria θα έχει ελεύθερη είσοδο, ενώ τα έσοδα από τη συμμετοχή των εκθετών θα διατεθούν στο «Καταφύγιο Γυναίκας».

Αφορμή για δημιουργία και καλλιτεχνική έκφραση ή τρόπος να ξεφύγει κανείς από την πραγματικότητα; Όποιος κι αν είναι ο λόγος, η φαντασία αυτό το Σαββατοκύριακο, 1 και 2 Απριλίου θα περιμένει τους θαυμαστές της στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, όπου θα πραγματοποιηθεί το νέο φεστιβάλ Fantasmagoria.

Το Φεστιβάλ αυτό, που ξεκινά με την προοπτική και τη φιλοδοξία να εξελιχθεί σε θεσμό για τη λογοτεχνική κοινότητα της πόλης, αποτελεί έμπνευση τεσσάρων νέων συγγραφέων: της Ευλαμπίας Τσιρέλη, του Μάριου Δημητριάδη, της Ευαγγελίας Παπανίκου και του Γιώργου Δάμτσιου. Η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ λήφθηκε από την αγάπη τους για τη λογοτεχνία του φανταστικού, την οποία ήθελαν να αποτυπώσουν με φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Το Fantasmagoria θα έχει ελεύθερη είσοδο, ενώ τα έσοδα από τη συμμετοχή των εκθετών θα διατεθούν στο Κέντρο Στήριξης Κακοποιημένων Γυναικών «Καταφύγιο Γυναίκας». Το Φεστιβάλ διοργανώνει ο εκδοτικός οίκος i-write με την υποστήριξη του δήμου Θεσσαλονίκης.

Η φαντασία μητέρα της... πραγματικότητας

«Αν δεν φανταστούμε κάτι δεν μπορούμε να το φτιάξουμε, γι' αυτό λέμε ότι η φαντασία είναι μητέρα της πραγματικότητας», λέει η συγγραφέας Ευλαμπία Τσιρέλη. Όπως εξηγεί η ίδια, η λογοτεχνία του φανταστικού απέχει από την επιστημονική φαντασία, με βασική διαφορά το ότι η πρώτη αναφέρεται στο παρελθόν. Στόχος της διοργάνωσης, όπως εξηγεί η Ευαγγελία Παπανίκου, είναι να δημιουργηθούν ερεθίσματα στους μικρούς επισκέπτες, ώστε να αναζητήσουν διεξόδους και να γνωρίσουν τη λογοτεχνία. «Βέβαια, το Fantasmagoria απευθύνεται όχι μόνο σε παιδιά, αλλά και σε εφήβους και σε άτομα μεγαλύτερων ηλικιών που αγαπούν το φανταστικό», προσθέτει η ίδια. «Θέλαμε να βγάλουμε το βιβλίο από τους πάγκους των εκθέσεων και των παζαριών και να φτιάξουμε ένα Φεστιβάλ που θα το αναδεικνύει όπως του αξίζει», λέει ο εκδότης Βαλάντης Ναγκολούδης που συμμετέχει στη διοργάνωση του Fantasmagoria.

Τι θα δούμε

Το Fantasmagoria θα διεξαχθεί σε δύο χώρους του Δημαρχείου. Ο κύριος χώρος θα είναι το Φουαγιέ, όπου θα υπάρχουν τα περίπτερα των εκθετών και των εκδοτικών οίκων. Εκεί οι επισκέπτες θα μπορούν να θαυμάσουν μια τεράστια συλλογή από κόμικς και άλλα λογοτεχνικά δημιουργήματα. Στον ίδιο χώρο θα υπάρχει σκηνή όπου θα παρουσιαστούν διάφορα μουσικά δρώμενα. Ακόμη, στο Φουαγιέ του Δημαρχείου θα στηθεί ένα Gamers Corner, για τους λάτρεις των επιτραπέζιων παιχνιδιών αλλά και των Role Playing Games. Το δεύτερο μέρος του Φεστιβάλ θα στεγαστεί στην αίθουσα Μανόλης Αναγνωστάκης. Εκεί θα γίνονται διάφορες παράλληλες εκδηλώσεις, όπως workshops, σεμινάρια αλλά και ομιλίες ακαδημαϊκών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ καθώς και το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Το Fantasmagoria, θα ανοίξει τις πύλες του το Σάββατο, 1 Απριλίου, με την ελπίδα να εξελιχθεί, χρόνο με το χρόνο, σε σημείο αναφοράς για τη λογοτεχνία του φανταστικού στην Θεσσαλονίκη.