Skip to main content

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Οι 2 +1 απειλές για την πράσινη μετάβαση

Την ανάγκη επενδύσεων στα δίκτυα, επισήμανε ο CEO της Mytilineos

Τις απειλές για την πράσινη μετάβαση της Ελλάδας και της Ευρώπης επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilienos.

Ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος συμμετείχε στο πάνελ Energy Transition in Greece, στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργάνωσε η Morgan Stanley και το Ελληνικό Χρηματιστήριο στο Λονδίνο.

Μίλησε τόσο για το υψηλό ενεργειακό κόστος και τις επιπτώσεις που έχει σε πολιτικό πλέον επίπεδο στην Ευρώπη όσο και για την ανάγκη να γίνουν επενδύσεις στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα της μεταφοράς πράσινης ενέργειας.

Ουσιαστικά ο κ. Μυτιληναίος περίεγραψε «2 +1» απειλές για την πράσινη μετάβαση.

Ο διπλός κίνδυνος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και CEO «η Ελλάδα και συνολικά η Ευρώπη αντιμετωπίζουν σήμερα δύο κινδύνους: Αφενός το υψηλό κόστος της πράσινης μετάβασης, που επιδρά πλέον και στην ευρωπαϊκή πολιτική, οδηγώντας μία στροφή προς αντισυστημικά κόμματα. Αφετέρου το υψηλό κόστος των ορυκτών καυσίμων που επιδρά και στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, με σοβαρές επιπτώσεις στην βιομηχανική παραγωγή. Οι πιο βιομηχανοποιημένες χώρες θα έχουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις. Τα νούμερα δείχνουν ότι η υψηλή παραγωγή ΑΠΕ θα ευνοήσει εν τέλει τη χώρα μας και τη βιομηχανική παραγωγή της.»

Το ενεργειακό μίγμα του μέλλοντος

Ο ίδιος  τόνισε πως το μοντέλο του μέλλοντος θα πρέπει να βασίζεται σε ένα μείγμα ΑΠΕ και φυσικού αερίου, που θα εμπλουτίζεται σταδιακά και από άλλα «πράσινα» προϊόντα όπως το υδρογόνο και η βιομάζα. Το βασικό θα πρέπει να είναι η ασφάλεια τροφοδοσίας, ώστε ο πλανήτης να μην απειλείται από παράγοντες όπως ο πόλεμος πχ στην Ουκρανία. «Ας μην λαμβάνουμε ως δεδομένη την ενεργειακή ασφάλεια, εν μέσω και της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Και αυτό το κατάλαβαν ακόμα και χώρες όπως η Γερμανία που για δεκαετίες απολάμβαναν φθηνή ενέργεια», είπε χαρακτηριστικά.

Η απειλή των δικτύων

Στην ερώτηση, τι σημαίνει η ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα και τι εργαλεία έχει η χώρα για να πετύχει απανθρακοποίηση, ο κ. Μυτιληναίος σχολίασε ότι αυτό δεν επιλύεται αποκλειστικά με την κατασκευή περισσότερων ΑΠΕ. «Αυτός ήταν ένας μύθος που έχει πια καταρριφθεί, καθώς συμβαίνει ολοένα και πιο συχνά να έχουμε μηδενικές τιμές, εξαιτίας των ΑΠΕ. Και αυτό γιατί υπάρχει υπερεπάρκεια σε συγκεκριμένες ώρες και το αντίθετο σε άλλες, όπως πχ κατά το σαββατοκύριακο. Και αυτό καθίσταται πλέον μεγάλο πρόβλημα. Αν δεν επενδύσουμε στην κατασκευή δικτύων και στην χωρητικότητά τους τότε η κατάσταση θα εκτροχιαστεί.»