Skip to main content

Εξαφάνιση Titan: Πώς ο πολυεκατομμυριούχος Κρις Μπράουν σώθηκε αποφασίζοντας να μην επιβιβαστεί στο βαθυσκάφος

Παρόλο που ήταν «ένας από τους πρώτους ανθρώπους που εγγράφηκαν για αυτό το ταξίδι», τελικά αποφάσισε ότι «οι κίνδυνοι ήταν πολύ μεγάλοι»

Την τελευταία στιγμή άλλαξε γνώμη ο 61χρονος πολυεκατομμυριούχος Κρις Μπράουν και δεν επιβιβάστηκε στο μοιραίο υποβρύχιο που έχει χαθεί στα βάθυ του ωκεανού ενώ πραγματοποιούσε εξερεύνηση στο ναυάγιο του Τιτανικού.

Ο 61χρονος Μπράουν ήταν έτοιμος να ακολουθήσει τον δισεκατομμυριούχο Χάμις Χάρντινγκ. Μάλιστα είχε δώσει και μια προκαταβολή για το ταξίδι. Ωστόσο, άλλαξε γνωμη και ακύρωσε την εξερεύνηση διότι όπως είπε πίστευε ότι η OceanGate «έκανε περικοπές».

Σύμφωνα με τα όσα είπε στην εφημερίδα Sun, ανησυχούσε για την ποιότητα της τεχνολογίας και των υλικών που είχαν χρησιμοποιηθεί για το σκάφος.

Μεταξύ των ανησυχιών του ήταν η χρήση από την OceanGate «παλιών σκαλωσιών» και το γεγονός ότι τα χειριστήρια του βαθυσκάφους «βασίζονταν σε χειριστήρια τύπου ηλεκτρονικού παιχνιδιού».

Ανέφερε συγκεκριμένα, στην Sun ότι παρόλο που ήταν «ένας από τους πρώτους ανθρώπους που εγγράφηκαν για αυτό το ταξίδι», τελικά αποφάσισε ότι «οι κίνδυνοι ήταν πολύ μεγάλοι».

Ο Κρις Μπράουν πρόσθεσε ότι αισθάνεται «πραγματικά αναστατωμένος για τον Χαμις», ο οποίος είναι μεταξύ των πέντε επιβατών του υποβρυχίου, το οποίο εξακολουθεί να αγνοείται.

Ο 61χρονος Μπράουν υπέγραψε μαζί με τον Χάρτινκ για το τότε ταξίδι των 80.000 λιρών με το Titan αφού όπως είπε μοιράστηκαν «λίγες μπύρες» ενώ έκαναν διακοπές στο νησί Necker του δισεκατομμυριούχου, Ρίτσαρντ Μπράνσον.

Οι δυο τους κατέβαλλαν τότε μια προκαταβολή, το 10% του ταξιδιού , η τιμή του οποίου έκτοτε υπερδιπλασιάστηκε, ενώ ακόμα το Titan βρισκόταν υπό κατασκευή, όπως ισχυρίστηκε ο Μπράουν.

Ισχυρίστηκε ωστόσο, ότι στα χρόνια που ακολούθησαν, έμαθε ότι η OceanGate είχε «χάσει βασικούς στόχους» κατά τη δοκιμή του βαθυσκάφους.

Ο πολυεκατομμυριούχος μεγιστάνας του ψηφιακού μάρκετινγκ βρήκε ανησυχητικό το γεγονός ότι το σκάφος ελεγχόταν από ένα τροποποιημένο χειριστήριο του Playstation. Φαίνεται επίσης ότι ανησυχούσε για τα τεχνικά ζητήματα και τις καθυστερήσεις σε όλη τη διαδικασία ανάπτυξης του υποβρυχίου.

«Ανακάλυψα ότι χρησιμοποίησαν παλιούς στύλους σκαλωσιάς για το έρμα του υποβρυχίου. Αν προσπαθείτε να φτιάξετε το δικό σας υποβρύχιο, θα μπορούσατε πιθανώς να χρησιμοποιήσετε παλιούς στύλους σκαλωσιάς. Αλλά αυτό ήταν ένα εμπορικό σκάφος» είπε στην Sun.

Ο Κρις Μπράουν, ο οποίος λέει ότι «δεν είναι κάποιος που αποφεύγει τον κίνδυνο», έστειλε τελικά email στην OceanGate και ζήτησε επιστροφή των χρημάτων ακυρώνοντας το ταξίδι με το υποβρύχιο.

Τώρα, ανησυχεί ιδιαίτερα για το φίλο του Χάρντινγκ ο οποίος ωστόσο όπως είπε δεν πανικοβάλεται εύκολα. Πιστεύει ότι ο δισεκατομμυριούχος είναι πιθανό να είναι «εξαιρετικά ήρεμος» και να «επεξεργάζεται σχέδια και ίδεες μέσω του τεράστιου εγκεφάλου του».