Skip to main content

Έβρος: Εκατοντάδες τόνοι ακατάλληλα τρόφιμα και σπόροι κατασχέθηκαν στους Κήπους

Μεγάλες ποσότητες φορτίων από την Τουρκία και το Ιράν δεσμεύτηκαν και καταστράφηκαν στον μεθοριακό σταθμό των Κήπων, καθώς κρίθηκαν ακατάλληλα.

Ρόδια, λεμόνια, σπόροι καλαμπικού γλυκοπιπεριές, αποξηραμένα σύκα και μανταρίνια από την Τουρκία και το Ιράν που είχαν προορισμό την Ελλάδα και διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ήταν ακατάλληλα, δεσμεύτηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2022 στον μεθοριακό σταθμό των Κήπων Έβρου.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, οι γεωπόνοι-φυτοϋγειονομικοί και ποιοτικοί ελεγκτές της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Έβρου δέσμευσαν τις ποσότητες αυτές και στη συνέχεια είτε τις κατέστρεψαν είτε τις επέστρεψαν στη χώρα αποστολής.

Τα φορτία εντοπίστηκαν στον Φυτοϋγειονομικό Σταθμό των Κήπων στο σημείο εισόδου και κρίθηκαν ακατάλληλα βάσει της κοινοτικής και εθνικής νομοθεσία.

Συγκεκριμένα κατασχέθηκαν 9,5 τόνοι ρόδια από την Τουρκία που είχαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων, 21,4 τόνοι λεμόνια επίσης από την Τουρκία για φυτοϋγειονομικούς λόγους και υπολείμματα φυτοφαρμάκων, 66 τόνοι σπόροι καλαμποκιού από το Ιράν για φυτοϋγειονομικούς λόγους.

Επίσης από την Τουρκία εισήχθησαν και κατασχέθηκαν 1,3 τόνοι γλυκοπιπεριές με υπολείμματα φυτοφαρμάκων, 20 τόνοι αποξηραμένα σύκα με αφλατοξίνες, 1,3 τόνοι αποξηραμένα μανταρίνια χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 2,4 τόνοι διαφόρων σπόρων για φυτοϋγειονομικούς λόγους.