Skip to main content

ΕΥΑΘ: Κεραυνοί κατά Κρεστενίτη από τον πρόεδρο του ΕΚΘ

Ο πρόεδρος του ΕΚΘ ζήτησε οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ να μείνουν στις θέσεις εργασίας τους μέχρι να εκδικαστεί η κύρια αγωγή τους

Επίθεση προς τη διοίκηση της ΕΥΑΘ Α.Ε. εξαπέλυσαν ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης καθώς και οι συμβασιούχοι της εταιρείας οι οποίοι από την 1η Μαρτίου απομακρύνθηκαν από την ΕΥΑΘ Α.Ε., έπειτα από την απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Σε συνέντευξη την οποία παραχώρησαν σήμερα το μεσημέρι ο εκπρόσωπός τους Γιώργος Πλαγάκος είπε ότι πρόκειται για 87 ανθρώπους οι οποίοι εργάζονται στην εταιρεία επί πολλά χρόνια κάτι το οποίο είναι αυταπόδεικτο από βάρδιες, υπογραφές, γκισέ, χειρισμό εξοπλισμών κ.λπ. «Παρόλα αυτά, στο διαγωνισμό ο οποίος έγινε δεν δόθηκε καμία πριμοδότηση, καμιά πρόβλεψη για εργασιακή εμπειρία δραστηριοτήτων στην ΕΥΑΘ για τους 87. Από εμάς το 50% είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και το υπόλοιπο 50% απόφοιτοι δευτεροβάθμιας. Η μη πριμοδότηση είχε ως αποτέλεσμα στους 150 επιτυχόντες στο διαγωνισμό να περιλαμβάνεται μόνον ένας εκ των συμβασιούχων» είπε ο κ. Πλαγάκος. Ο εκπρόσωπος των συμβασιούχων κατήγγειλε επιπλέον ότι ο διαγωνισμός ήταν πρόχειρος και ότι «τον έστησε η εταιρεία για τον δικό μας διωγμό». Είπε επίσης ότι κατά την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων η διοίκηση της ΕΥΑΘ τήρησε αδικαιολόγητα σκληρή στάση απέναντι στους συμβασιούχους και αυτό επηρέασε το δικαστήριο.

Ο κ. Πλαγάκος ανέφερε ότι έχουν ζητήσει εδώ και εβδομάδες να υπάρξει κάποια συνάντηση με τους υπουργούς Πάνο Σκουρλέτη και Όλγα Γεροβασίλη «αλλά δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση». Το ίδιο, είπε, συνέβη και με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε πως το επόμενο διάστημα θα εντατικοποιήσουν τις κινητοποιήσεις τους, «η κυβέρνηση πρέπει να ενημερωθεί για την κατάσταση, να ενημερωθεί και ο πρωθυπουργός ο οποίος θα βρίσκεται αύριο στη Θεσσαλονίκη». Υπογράμμισε, τέλος, ότι από σήμερα οι συμβασιούχοι έχουν στήσει σκηνές έξω από τα γραφεία της ΕΥΑΘ «και αν χρειαστεί θα καλέσουμε τον πρόεδρο της εταιρείας κ. Κρεστενίτη να κάνουμε Πάσχα έξω από την ΕΥΑΘ».

Ο πρόεδρος του ΕΚΘ

Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης δήλωσε έκπληκτος από τη στάση την οποία τήρησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Γιάννης Κρεστενίτης «ο οποίος τα φορτώνει όλα στο ΑΣΕΠ ενώ είναι εκείνος ο οποίος έθεσε τους όρους του διαγωνισμού και το ΑΣΕΠ απλώς διενήργησε το διαγωνισμό με τους όρους που είχε επιβάλλει η διοίκηση της ΕΥΑΘ. Ρίχνει την ευθύνη στο ΑΣΕΠ για να δικαιολογήσει τον εαυτό του, τα βάζει με το θεσμό του ΑΣΕΠ που είναι ό,τι καλύτερο έχει υπάρξει ενώ μεθοδεύει διαγωνισμούς με σκοπό να αποκομίσει κομματικά και συνδικαλιστικά οφέλη».

Το ίδιο έκπληκτος δήλωσε ο κ. Τσαραμπουλίδης και από την εχθρική στάση την οποία τηρεί η διοίκηση του σωματείου των εργαζομένων στην ΕΥΑΘ απέναντι στους συμβασιούχους. Όπως τόνισε, μάλιστα, σήμερα στο facebook ο πρόεδρος του σωματείου Γιώργος Αρχοντόπουλος επιτίθεται προς την αντιπρόεδρο της ΕΥΑΘ που ανήκει στους ΑΝΕΛ γιατί ζητά να γίνει δεκτή τροπολογία για την πρόσληψη των συμβασιούχων.



Ο κ. Τσαραμπουλίδης ζήτησε οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι να μείνουν στις θέσεις εργασίας τους μέχρι να εκδικαστεί η κύρια αγωγή τους (Σεπτέμβριο) ή διαφορετικά να φροντίσει η κυβέρνηση με σχετική τροπολογία να τους επαναπροσλάβει με συμβάσεις αορίστου χρόνου όπως έκανε με άλλους συμβασιούχους, όπως για παράδειγμα στις "Κτιριακές υποδομές". Ο πρόεδρος του ΕΚΘ τόνισε πως αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ –και μετά την πρόσφατη πρόσληψη των 150 είναι συνολικά 360, ενώ στο οργανόγραμμα της εταιρείας προβλέπονται 600 οργανικές θέσεις «άρα υπάρχουν 250 κενές οργανικές θέσεις».

Οι ΑΝΕΛ

Σε σημερινή ανακοίνωσή τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες τονίζουν ότι πέραν της αυτονόητης συμπαράστασης που προσέφεραν και προσφέρουν στους συμβασιούχους της ΕΥΑΘ, κατέθεσαν στις 15 Μαρτίου 2018, μέσω του βουλευτή της Β' Εκλογικής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης Γιώργου Λαζαρίδη, τροπολογία προκειμένου να αναγνωριστούν οι συμβάσεις, ως συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου και να εφαρμοστούν ως προς τους εργαζομένους οι διατάξεις ιδιωτικού δικαίου που διέπουν τις ανώνυμες εταιρείες, για όσο χρόνο το πλειοψηφικό ποσοστό της ΕΥΑΘ κατείχε το ΤΑΙΠΕΔ και μέχρι την επιστροφή του στο ελληνικό δημόσιο από τη σημερινή κυβέρνηση. «Συνεχίζουμε να στηρίζουμε το δίκαιο αίτημα των συμβασιούχων της ΕΥΑΘ και καλωσορίζουμε σήμερα όλους όσους συμπαρατάσσονται μαζί μας, όπως ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, που ακολουθεί και θεωρούμε ότι στηρίζει την πρωτοβουλία μας».

Βεβαίως, πουθενά δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι ο υπουργός Χρήστος Σπίρτζης απέρριψε την τροπολογία του κ. Λαζαρίδη, όπως είχε αποκαλύψει η Voria.gr.