Skip to main content

Ο διχασμός του ΣΥΡΙΖΑ, η μπουγάτσα με… πιλότο στη Θεσσαλονίκη, το σπριντ της Βούλας και ο δρόμος των δήμων

Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα των εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, τι έγινε το Σάββατο στην παραλία, πώς τρέχει η Βούλα -για την Ελλάδα ρε γαμώτο- Πατουλίδου και μια μομφή που δείχνει ότι ο εμφύλιος στο συνδικαλιστικό κίνημα καλά κρατεί

Τα χθεσινά αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των εσωκομματικών εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ, με την επικράτηση Κασσελάκη, έδειξαν ένα βαθιά διχασμένο κόμμα. Παρά τις ενωτικές δηλώσεις, οι οποίες κινούνται στο κλασικό πλαίσιο της πολιτικής ορθότητας, είναι σαφές ότι το συγκεκριμένο κόμμα που βρίσκεται εκτός εξουσίας, η οποία ως γνωστόν είναι… συγκολλητική ουσία, πολύ δύσκολα θα παραμείνει ενωμένο. Και αυτό παρά το ότι πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με δημόσιες δηλώσεις τους δεν θεωρούν τη διάσπαση θανάσιμο αμάρτημα, είναι σαφές ότι θα απομακρύνουν το κόμμα από την προοπτική της εξουσίας. Και ας μη ξεχνάμε ότι τα στελέχη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την εμπειρία της διακυβέρνησης 2015 – 2019, δεν βολεύονται με τον τίτλο ενός σοβαρού (sic) και αξιόπιστου (sic) κόμματος της Αριστεράς. Θέλουν να (ξανα)κυβερνήσουν. Με απλά λόγια: θέλουν την εξουσία, δεν συμβιβάζονται με τίποτα λιγότερο και αυτό… φαίνεται.     

Μπουγάτσα με… πιλότο

Το αδιαχώρητο έγινε το απόγευμα του Σαββάτου στο Red Bull Showrun Thessaloniki, στο πολυθεματικό σόου με πρωταγωνίστρια την RB8 -που μάλιστα πέρασε κρατώντας την ελληνική σημαία- αλλά και μοναδικά drift, επιδείξεις με μηχανή, από αέρος... χορούς από ακροβατικό ελικόπτερο, αλλά κι ένα σόου από paramotor, μόλις στα 50 μέτρα μακριά από τους θεατές. Πάνω από 120.000 θεατές απόλαυσαν την επίδειξη, λέει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Δημητριάδης, και τουλάχιστον οι διπλάσιοι πέρασαν από το πρωί ώς το βράδυ από το experience village που βρισκόταν πίσω από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αν μη τι άλλο, τέτοιες διοργανώσεις θέλει η πόλη. Και η διοργάνωση αυτή φαίνεται πως ήθελε τη Θεσσαλονίκη. Ως και πλακάτ με... "μπουγάτσα με πιλότο" (κεντρική φωτογραφία) έφτιαξαν για την ημέρα...

Το σπριντ της Βούλας στο… παρά πέντε

Τα τελευταία χιλιόμετρα του προεκλογικού της αγώνα διανύει η αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και εκ νέου υποψήφια σύμβουλος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Βούλα Πατουλίδου. Μέσα στις πολλές υποχρεώσεις που συνεπάγεται η διπλή αυτή ιδιότητα η κ. Πατουλίδου βρήκε λίγο χρόνο για να συναντηθεί με δημοσιογράφους για χαλαρή συζήτηση. Η αντιπεριφερειάρχης δέχτηκε συγχαρητήρια για τα -κατά γενική ομολογία- πολύ επιτυχημένα προεκλογικά της σποτ και ιδιαίτερα γι’ αυτό στο οποίο έχει μπει εμβόλιμη συμπρωταγωνίστρια σε σκηνή από την τηλεοπτική σειρά «Στο Παρά Πέντε». Μάλιστα, αποκάλυψε ότι προτού το βγάλει στη δημοσιότητα το έστειλε στον σεναριογράφο της σειράς Γιώργο Καπουτζίδη, για να ζητήσει την έγκρισή του, ο οποίος, όπως είπε, απάντησε «με ένα κατεβατό χα χα χα χααα!!!!». Παρότι απέφυγε τις προεκλογικές ζυμώσεις, ενέδωσε στις πιέσεις για πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η νίκη για την παράταξη «Αλληλεγγύη» του Απόστολου Τζιτζικώστα θα έρθει από την πρώτη Κυριακή.

Ένας δρόμος, δύο δήμοι…

Η οδός Κηφισίας είναι ένας δρόμος στην ανατολική Θεσσαλονίκη που τέμνει δύο δήμους, της Θεσσαλονίκης και της Καλαμαριάς. Συμβαίνει λοιπόν το εξής παράδοξο -όχι ωστόσο ασυνήθιστο και σε άλλες περιοχές- το ένα πεζοδρόμιο να είναι του δήμου Θεσσαλονίκης και το άλλο του δήμου Καλαμαριάς. Τυχεροί όσοι μένουν εκεί, γιατί στις απεργίες των υπαλλήλων καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης περνούν τον δρόμο και αφήνουν τα σκουπίδια τους στους κάδους του δήμου Καλαμαριάς. Στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση τα πράγματα μπερδεύονται λίγο και συμβαίνει κάποιες φορές υποψήφιοι του ενός δήμου να βάζουν μπάνερ στην πλευρά του άλλου. Αυτές τις μέρες στο ύψος της διασταύρωσης Κηφισίας με Αιγαίου, εκεί όπου στο ένα πεζοδρόμιο υπάρχει ταμπέλα δήμος Θεσσαλονίκης και στο άλλο δήμος Καλαμαριάς -από όπου και η φωτογραφία-, έχει τοποθετηθεί ταμπλό υποψήφιου δημάρχου του δήμου Καλαμαριάς στην πλευρά του δήμου Θεσσαλονίκης. Πιθανόν να μην το γνώριζε ή να σκέφτηκε ότι έτσι θα τον βλέπουν οι ένοικοι διαμερισμάτων από τις απέναντι οικοδομές που ψηφίζουν στην Καλαμαριά. Ένας δρόμος, δύο δήμοι, κατά το λαϊκό άσμα «μια γυναίκα, δύο άντρες / κομπολόι δίχως χάντρες».

Η μομφή κατά του ΕΚΘ

Ευρηματικοί όπως το συνηθίζουν οι εκπρόσωποι των εργατικών σωματείων καθώς στην πορεία της Πέμπτης κατά του εργασιακού νομοσχεδίου, εκτός από τα πανό και τις ντουντούκες που έχουν κάθε φορά, δημιούργησαν το δικό τους ρολόι. Συμβολικά οι δείκτες του έδειχναν ότι η ώρα είναι 8 θέλοντας έτσι να καταδείξουν την εναντίωσή τους σε κάθε προσπάθεια κατάργησης του οκτάωρου. Από κάτω, σε έναν μεγαλύτερο ομόκεντρο κύκλο, έγραψαν το σύνθημα: «Πενθήμερο, οκτάωρο δεν μπαίνουν στα μουσεία, οργάνωση και αγώνας για Κυριακή αργία». Οι διαδηλωτές δεν ξέχασαν να στείλουν το δικό τους μήνυμα αλληλεγγύης προς τους απεργούς εργάτες των αυτοκινητοβιομηχανιών στο Ντιτρόιτ. Φτάνοντας έξω από το Αμερικανό προξενείο άνοιξαν ένα μεγάλο πανό και τραγούδησαν το τραγούδι «Solidarity» (Αλληλεγγύη).

Επέλεξαν δε να ολοκληρώσουν την πορεία τους έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, θέλοντας να καταδείξουν την αντίδρασή τους για τη μη προκήρυξη απεργίας τόσο από πλευράς του ΕΚΘ όσο και από την ΓΣΕΕ.



Το τρακτέρ και το χωράφι  

Η Θεσσαλία εδώ και λίγες μέρες μαζεύει τα κομμάτια της και όπως αναφέρουν τα στοιχεία θα τα μαζεύει για πολύ καιρό ακόμα, ίσως και διετία. Ως χώρα φυσικά έχουμε αποδείξει ότι δεν είμαστε της πρόληψης και αυτό δυστυχώς φάνηκε με τον χειρότερο τρόπο. Πέρα όμως από την πολιτική, ξεχνάμε ότι υπάρχει και η ατομική ευθύνη, που φυσικά και αυτή πήγε περίπατο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με αξιωματικό της Πυροσβεστικής υπάρχει ένα απίστευτο κόλπο που εφαρμόζουν οι αγρότες  στην ύπαιθρο του νόμου Θεσσαλονίκης -προφανώς και αλλού. Πρόκειται για την καταπάτηση των αποστραγγιστικών καναλιών, που παίζουν κρίσιμο ρόλο σε μια πλημμύρα. Πολλοί «έξυπνοι» με τη βοήθεια του τρακτέρ διαμορφώνουν την επιφάνεια του καναλιού σε… χωράφι, αδιαφορώντας φυσικά που θα πάει το νερό σε μια θεομηνία. «Εμείς τα βλέπουμε, τα ξέρουμε αλλά…», είναι η χαρακτηριστική ατάκα του αξιωματικού. Συμπέρασμα: δεν είναι μόνο τα αντιπλημμυρικά, πρέπει να υπάρχει και συνείδηση…