Skip to main content

Θύελλα για το «Μακεδονία» του Μουζάλα -Καμμένος: Οφείλει να παραιτηθεί

«Ο Γ. Μουζάλας δεν έχει την εμπιστοσύνη των ΑΝΕΛ», σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, κάνοντας λόγο για έγκλημα και εθνική ζημία

Επιμένει στην παραίτηση του Γιάννη Μουζάλα ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Πάνος Καμμένος, με αφορμή την αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής στα Σκόπια με τον όρο «Μακεδονία», την οποία χαρακτήρισε «έγκλημα» και «εθνικά επιζήμια».

Μιλώντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, o κ. Καμμένος είπε χαρακτηριστικά πως «εδώ έχουμε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Στην κυβέρνηση αυτή ο κ. Μουζάλας δεν έχει την εμπιστοσύνη μας. Οφείλει να παραιτηθεί». Υπογράμμισε, ακόμη, ότι συγκάλεσε την ΚΟ των ΑΝΕΛ για αύριο Πέμπτη, ώστε να συζητηθεί το θέμα.

«Για να στηρίξουμε την κυβέρνηση εμείς πήραμε σκληρές αποφάσεις. Ο Π. Σγουρίδης παραιτήθηκε μόνος του. Ο Δημήτρης Καμμένος παραιτήθηκε για να διευκολύνει την κυβέρνηση για ένα tweet. Ο Παύλος Χαϊκάλης αποκλείστηκε από στις λίστες παρότι ξέραμε ότι έχει δίκιο», ανέφερε ο ΥΕΘΑ και συμπλήρωσε:

«Ο κ. Μουζάλας οφείλει να παραιτηθεί έχοντας παραδεχθεί ότι έκανε σφάλμα. Στην πολιτική και τη ζωή όσοι κάνουν γκάφες τις πληρώνουν. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να φεύγει ο πρωθυπουργός για να πάει στην Ευρώπη να έχουμε τέτοιου είδους δηλώσεις που είναι εθνικά επιζήμιες».

«Ο κ. Μουζάλας πριν ένα μήνα έκανε εκτίμηση για 150.000 πρόσφυγες, δεν γίνεται τέτοια λάθη να τα καταπίνουμε όταν θίγουν εθνικά ευαίσθητα θέματα. Ό,τι συγγνώμη και να ζητήσει ο κ. Μουζάλας, θα παίζει ένα βίντεο να λέει Μακεδονία της πΓΔΜ», συνέχισε ο κ. Καμμένος.

Όπως αποκάλυψε, συνομίλησε χθες αργά το βράδυ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Σας διαβεβαιώ ότι, εκείνη την ώρα, ο πρωθυπουργός δεν ήξερε τίποτα. Δεν είχε ιδέα».

«Τον ενημέρωσα και του είπα ότι ζητώ την παραίτηση του κ. Μουζάλα. Δεν πρόκειται να κάνω πίσω στηρίζοντας έναν υπουργό που έκανε αυτό το έγκλημα», επισήμανε, κάνοντας εκ νέου λόγο για τεράστια εθνική ζημιά.

Πάντως, παρά το ότι ουσιαστικά έθεσε το ζήτημα με τις θέσεις του, ο ΥΕΘΑ απέφυγε να δηλώσει ρητά πως εφόσον δεν παραιτηθεί ή αποπεμφθεί ο Γιάννης Μουζάλας θα φύγει εκείνος από την κυβέρνηση. «Να δούμε τι θα κάνει ο ίδιος ο κύριος Μουζάλας σήμερα και θα μιλήσουμε με τον πρωθυπουργό και θα ληφθούν οι αποφάσεις», ανέφερε σχετικά.

Η αναφορά του κ. Μουζάλα για τη «Μακεδονία» προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από τους ΑΝΕΛ, εγείροντας μείζον ενδοκυβερνητικό θέμα, παρά το γεγονός πως ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ζήτησε σε χθεσινοβραδινή δήλωσή του συγγνώμη, κάνοντας λόγο για εκ παραδρομής λάθος.

«Ζητώ συγγνώμη για το εκ παραδρομής λάθος μου, κατά τη συνέντευξη με τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στη στάση μου και στις πεποιθήσεις μου για το εθνικό θέμα της ΠΓΔΜ», τόνισε χαρακτηριστικά σε δήλωσή του ο κ. Μουζάλας.

Υπενθυμίζεται ότι, περιγράφοντας την κατάσταση στην Ειδομένη και το συμβάν της Δευτέρας, όταν περισσότεροι από 1.000 πρόσφυγες (σύμφωνα με τις αρχές της ΠΓΔΜ), πέρασαν τα σύνορα για να βρεθούν στη γειτονική χώρα, ο κ. Μουζάλας είχε τονίσει: «Υπάρχουν δύο χαρακτηριστικά σε αυτή την ιστορία. Το ένα είναι ότι οι άνθρωποι στην Ειδομένη δεν μετακινούνται γιατί προσδοκούν και ελπίζουν ότι θα ανοίξουν τα σύνορα. Νομίζουμε και έχουμε στοιχεία ότι με αυτή την προσδοκία παίξανε βρώμικο παιχνίδι οργανώσεις που ισχυρίζονται ότι είναι εθελοντές αλλά δεν έχουν καμία σχέση με αυτούς που πράγματι βοηθούν και οργανώσανε το πέρασμά τους στη Μακεδονία [σ.σ. την ΠΓΔΜ]. Έχω εδώ την προκήρυξη – το χαρτί του τους μοιράσανε- τους δώσανε κανονικά ραντεβού. Η αστυνομία το διερευνά και σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα».

Το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, χθες κάλυψε τον κ. Μουζάλα, μιλώντας για ανεύθυνη και υποκριτική προσπάθεια αποδυνάμωσής του. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις τελευταίες πληροφορίες, αναμένεται να συγκληθεί έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη για το ζήτημα στο Μαξίμου.