Skip to main content

Εκτελωνιστές Θεσσαλονίκης: Αλλαγή ονόματος και κρίσιμες εκλογές

Η δουλειά του εκτελωνιστή είναι απόλυτα δεμένη με τη Θεσσαλονίκη, μια πόλη στην οποία διαχρονικά το εμπόριο αποτελεί βασική οικονομική δραστηριότητα.

Στις κάλπες προσέρχονται την αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη 6 και 7 Απριλίου οι 580 εκτελωνιστές της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι στεγάζονται στο Σύλλογο Εκτελωνιστών Θεσσαλονίκης, ένα από τα παλαιότερα επαγγελματικά σωματεία, που ιδρύθηκε το 1919 και σε τρία χρόνια κλείνει έναν αιώνα ζωής.

Η δουλειά του εκτελωνιστή, δηλαδή του επαγγελματία που φροντίζει τις πολύπλοκες διαδικασίες εισαγωγής και εξαγωγής προϊόντων, είναι απόλυτα δεμένη με τη Θεσσαλονίκη, μια πόλη στην οποία διαχρονικά το εμπόριο αποτελεί βασική οικονομική δραστηριότητα. Γι’ αυτό άλλωστε μέχρι και τη δεκαετία του 1980 οι εκτελωνιστές αυξάνονταν και πληθύνονταν, ενώ η άδεια επαγγέλματος ισοδυναμούσε με δύο πτυχία. Στην δεκαετία του 1990, που έφερε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ με την ουσιαστική κατάργηση των συνόρων ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι δουλειές των εκτελωνιστών συρρικνώθηκαν και ο αριθμός τους μειώθηκε. Όπως λένε οι άνθρωποι του κλάδου με αφετηρία αυτή την εξέλιξη στο επάγγελμα παρέμειναν, πλέον, όσοι το αντιμετώπιζαν υπεύθυνα ως αναγκαία προς τους πελάτες υπηρεσία κι όχι απλώς ως μια υποχρεωτική διαμεσολάβηση ανάμεσα σε αυτούς που πουλούν και αυτούς που αγοράζουν.

Σήμερα η ισορροπία έχει πλήρως αποκατασταθεί και οι εκτελωνιστές συνιστούν κομβικό παράγοντα της αποδοτικότητας του εμπορίου. Από την απόδοσή τους οι πελάτες χάνουν ή κερδίζουν χρόνο, που ως γνωστόν στο εμπόριο σημαίνει χρήμα.

Από την 1η Μαϊου το επάγγελμα του εκτελωνιστή μετονομάζεται σε όλη την Ευρώπη επισήμως σε Τελωνειακός Αντιπρόσωπος. Στην ουσία πρόκειται για την πλήρη εφαρμογή του νέου Κώδικα Τελωνείων C 952, που θεσπίστηκε το 2013 και στην ουσία διευρύνει ακόμη περισσότερο τα όρια του επαγγέλματος, ενώ συγχρόνως απλουστεύει  τις διαδικασίες.    

Βασικός διεκδικητής της θέσης του προέδρου του Συλλόγου, που λόγω της μετονομασίας σε λίγες ημέρες εδώ και καιρό έχει μετεξελιχθεί σε Σύλλογο Εκτελωνιστών – Τελωνειακών Αντιπροσώπων Θεσσαλονίκης, είναι ο Κώστας Καρούλης (φωτο), ο οποίος βρίσκεται σε αυτή τη θέση τα τελευταία έξι χρόνια. Πρόκειται για έναν έμπειρο επαγγελματία και ταυτόχρονα έναν δραστήριο παράγοντα, ο οποίος έχει δουλέψει συστηματικά για την αναβάθμιση του ρόλου του εκτελωνιστή. Μάλιστα, από άλλες θέσεις που κατέχει –Οικονομικός Επόπτης του ΕΒΕΘ, μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, ως εκπρόσωπος της ΟΚΕ κ.λπ.- αντλεί ερεθίσματα, τα οποία αξιοποιεί στο Σύλλογο. Κάπως έτσι οι εκτελωνιστές της Θεσσαλονίκης έχουν δημιουργήσει τον δικό τους κόμβο για να μπαίνουν στο πρόγραμμα των τελωνείων ICISnet, αποφεύγοντας το TAXISnet, που συχνά εμφανίζει προβλήματα και καθυστερήσεις. Επίσης, με δική του παρότρυνση σήμερα οι υπηρεσίες των εκτελωνιστών στη Θεσσαλονίκη είναι στο σύνολό τους ηλεκτρονικές και στην παρούσα φάση προωθείται η καθιέρωση των ψηφιακών συστημάτων. Με αυτό τον τρόπο η καθημερινότητα των εκτελωνιστών στη Θεσσαλονίκη έχει απλουστευθεί. Όπως ο ίδιος λέει τα επόμενα χρόνια θα είναι κρίσιμα για το μέλλον του επαγγέλματος του εκτελωνιστή –οι παλαιότεροι επιμένουν στην καθιερωμένη ονομασία-, ενώ ταυτόχρονα εκφράζει τη βεβαιότητα ότι ο κλάδος στο σύνολό του θα προχωρήσει μαζί με την αγορά, που χρειάζεται τις ποιοτικές του υπηρεσίες.