Skip to main content

Στην αντεπίθεση ο Μπουτάρης: Θεατρική παράσταση η αυτοψία των τριών

Σκληρή επίθεση του δημάρχου Θεσσαλονίκης κατά των τριών μελών της Οικονομικής Επιτροπής για την υπόθεση με τις εργολαβίες στον τομέα Καθαριότητας.

Σφοδρή επίθεση στα τρία μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, ήτοι στον πρώην αντιδήμαρχο της Πρωτοβουλίας Ανδρέα Κουράκη, τον Εφραίμ Κυριζίδη από την παράταξη «Εντάξει» και τον Γιώργο Αβαρλή από την «Ανοιχτή Πόλη», εξαπάλυσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, για τις αυτοψίες που διενεργήθηκαν στις δύο εταιρίες που έχουν αναλάβει εργολαβίες στη Διεύθυνση Καθαριότητας.

Ο κ. Μπουτάρης τοποθετήθηκε για πρώτη φορά επίσημα για το θέμα σήμερα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Κατά την ομιλία του, ο δήμαρχος κατηγόρησε τα τρία μέλη για επιπολαιότητα που προκάλεσε μεγάλη ζημιά στην αξιοπιστία του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ χαρακτήρισε «θεατρική παράσταση» την πρώτη αυτοψία στις εταιρίες από τα τρία μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, που έκαναν λόγο για εταιρείες - «φαντάσματα». Μάλιστα, αποκάλυψε ότι ο ίδιος έδωσε εντολή στον πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής Πέτρο Λεκάκη να μην παρευρεθεί στην πρώτη αυτοψία.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης τόνισε ότι «το θέμα είναι πολύ πιο γελοίο από ό,τι φανταζόμαστε». Ο κ. Μπουτάρης σημείωσε ότι καλά έκανε και έλειπε από το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο γιατί όπως είπε «μετά έγινε η σωστή αυτοψία», με την παρουσία ακόμα και πρακτικογράφου και πως όλοι είδαν ότι οι εταιρίες δεν είναι φαντάσματα. «Εγινε και δεύτερη αυτοψία για να αποδειχτεί πως δεν είναι φαντάσματα. Αλλά η ζημιά από αυτή την επιπολαιότητα των τριών, που διοχέτευσαν πρώτα στον Τύπο τις πληροφορίες, έχει γίνει. Δημιούργησαν τεράστια ζημιά για την αξιοπιστία του Δήμου, αλλά και τις εταιρείες, οι οποίες δεν ξέρω πως θα ενεργήσουν» τόνισε ο δήμαρχος.  

Αρνήθηκε ότι σκέφθηκε να ζητήσει τις παραιτήσεις των μελών της Οικονομικής Επιτροπής, σημειώνοντας ότι δεν έχει το δικαίωμα να το κάνει. «Λυπάμαι, με τη μανία της αντιπολίτευσης, ενώ τα λάθη είναι προσβλητικά και για τους ίδιους» σημείωσε.

Κατά τη δευτερολογία του, ο κ. Μπουτάρης χαρακτήρισε ως φιάσκο την αυτοψία και έκανε λόγο για ξεκάθαρη κακόπιστη ενέργεια της αντιπολίτευσης. «Αντί να κάνετε τους ντετέκτιβ μπορούσατε να δώσετε μια εντολή στις υπηρεσίες να ελέγξουν τις εγκαταστάσεις» σημείωσε.

ΕΔΕ για τις εγγυητικές επιστολές

Στο μεταξύ, ένορκη Διοικητική Εξέταση για την υπόθεση με τις «ληγμένες» εγγυητικές επιστολές διέταξε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος ανακοίνωσε τις ενέργειες που έχει κάνει ο ίδιος από την πρώτη μέρα για το θέμα των διαγωνισμών.

Οι εγγυτικές είχαν κατατεθεί στο δήμο από ιταλική εταιρεία, η οποία είχε αναλάβει να προμηθεύσει την υπηρεσία της καθαριότητας με σάρωθρα, χωρίς ωστόσο να ολοκληρώσει το φυσικό αντικείμενο του έργου που της ανατέθηκε. Υπενθυμίζεται πως η οικονομική ζημία για τον δήμο ανέρχεται στις 210.000 ευρώ.

Ο δήμαρχος έκανε λόγο για ένα «κενό διαδικασιών». Όπως σημείωσε οι εγγυητικές «κατατίθενται στην υπηρεσία που έχει την επίβλεψη του έργου και μετά πάνε στην οικονομική υπηρεσία και μετά μένουν εκεί. Το ληξιάριο όμως ποιος το έχει; Εδώ είναι το μεγάλο κενό». «Η υπηρεσία λέει ότι δεν μπορεί να ξέρει τι γίνεται με την εγγυητική και η οικονομική ότι δεν μπορεί να παρακολουθήσει την πορεία του έργου» τόνισε ο δήμαρχος.

Ο δήμαρχος ανακοίνωσε πως για να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα των διαδικασιών αυτών κάλεσε μια εταιρία, ως εξωτερικό σύμβουλο για να εξετάσουν το σύστημα που υπάρχει στον δήμο, να εντοπιστούν τα κενά και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Κουράκης: Πολύ καλά κάναμε για την αυτοψία

 Πολύ καλά κάναμε τη δουλειά μας και την πρώτη και τη δεύτερη φορά» σχολίασε για τα περί αυτοψίας ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφούσας παράταξης Ανδρέας Κουράκης, περιγράφοντας το τι ακριβώς έγινε και πώς αποφασίστηκε να γίνει. Οπως σημείωσε, το ερώτημα είναι εάν η εταιρεία μπορούσε να λάβει μέρος στους διαγωνισμούς.

«Εμείς αναλάβαμε την ευθύνη μας και κάναμε την αυτοψία μας. Αναλάβετε και εσείς τις δικές σας» απάντησε από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Εντάξει» Μάκης Κυριζίδης. Σχολιάζοντας τα περί παραίτησης των μελών της Οικονομικής Επιτροπής, τόνισε ότι ο μόνος που κατέθεσε την παραίτησή του ήταν ο πρόεδρος ο κ. Λεκάκης.

«Όταν μιλάω για ευθύνες μιλάω για πολιτικές και όχι για ποινικές. Μας κοροϊδέψατε όλους» τόνισε ο Γιώργος Αβαρλής από την «Ανοιχτή Πόλη».

Ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Πέτρος Λεκάκης έδειξε φωτογραφίες και βίντεο από τη δεύτερη αυτοψία στις εταιρίες. Παραδέχθηκε ότι κατέθεσε την παραίτησή του στο δήμαρχο καθώς όπως σημείωσε «θεώρησα πως μετά από αυτή την ιστορία έτσι έπρεπε να πράξω».

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς, υποστήριξε πως «η πραγματικότητα είναι ότι εμείς μιλάμε ηθικά και να μην κάνουμε πράγματα που δεν είναι σωστά. Προσπαθώ να κάνω τη δουλειά μου, αν την κάνω καλά ή κακά κρίνεται».

Τα μέτρα του δήμου κατά της εταιρίας SIKAS

Σύμφωνα με τον δήμαρχο ο δήμος Θεσσαλονίκης θα λάβει μέτρα προς διασφάλιση των συμφερόντων του Δήμου μετά την έκπτωση της εταιρίας SIKAS.

Συγκεκριμένα, θα προχωρήσει άμεσα σε καταλογισμό σε βάρος της έκπτωτης εταιρείας όλου του ποσού που αντιστοιχεί και στις τρείς εγγυητικές επιστολές, θα προχωρήσει άμεσα με εξώδικη δήλωσή του σε επίσχεση του σαρώθρου, που ήδη βρίσκεται στα χέρια του, σε νέο διαγωνισμό για την προμήθεια του ίδιου ακριβώς κινητού μηχανολογικού εξοπλισμού με τις ίδιες τεχνικές προδιαγραφές, θα δοθεί προθεσμία στην έκπτωτη εταιρία να παραδώσει τον εξοπλισμό μέχρι την προηγούμενη διενέργειας του διαγωνισμού και θα της καταλογιστεί ένα επιπλέον ποσό ίσο με το 10% της αξίας του εξοπλισμού, ανεξάρτητα εάν τελικά έκανε ή όχι χρήση του δικαιώματος αυτού.

Παράλληλα, το Τεχνικό Συμβούλιο, στο οποίο προσέφυγε η έκπτωτη εταιρία, δικαίωσε ομόφωνα το Δήμο και απόρριψε την προσφυγή της εταιρείας. Τέλος, θα παραγγελθεί η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες δεν κατέστησαν έγκαιρα γνωστές οι ημερομηνίες λήξης των εγγυητικών επιστολών και δεν ζητήθηκε αρμοδίως η ανανέωσή τους, με συνέπεια να δοθεί από το αρμόδιο όργανο εν αγνοία του γεγονότος αυτού παράταση στην εταιρία για την παράδοση του εξοπλισμού και χωρίς να δύναται να ασκήσει προληπτικά τα δικαιώματά του ο Δήμος.