Skip to main content

Δύσκολες οι συνθήκες στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων της Θεσσαλονίκης

Η αυξημένη κατανάλωση ρεύματος έφερε διακοπές και κέντρα φιλοξενίας προσφύγων έμειναν χωρίς θέρμανση μέσα στο χιονιά. Πρόβλημα και τις επόμενες μέρες.

Σε συνθήκες πολικού ψύχους αναγκάστηκαν σε όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας (ενώ σε κάποιες περιπτώσεις το πρόβλημα συνεχίζεται και σήμερα) να παραμείνουν χιλιάδες πρόσφυγες, που φιλοξενούνται στις δομές του νομού Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με μαρτυρίες εργαζομένων στα κέντρα προσφύγων, σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρξε διακοπή ρεύματος (ή δεν άντεξε το σύστημα την αυξημένη κατανάλωση, όπως λένε), με αποτέλεσμα θερμαντικά σώματα να τεθούν εκτός λειτουργίας και πρόσφυγες να μείνουν εκτεθειμένοι στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν.

Σε κάποια κέντρα «επιστρατεύτηκαν» βαρέλια, όπου για να ζεσταθούν, πρόσφυγες έκαψαν ό,τι βρήκαν.

Εκπρόσωποι του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνιζαν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, όπου παρατηρήθηκαν έντονα τέτοια προβλήματα, όπως στο Βαγιοχώρι, που μένουν ελάχιστες οικογένειες προσφύγων, αν και προτάθηκε στους ανθρώπους αυτούς να μετακινηθούν σε θερμαινόμενους και στεγασμένους χώρους, αυτοί αρνήθηκαν να μετακινηθούν. Μάλιστα, ο κρατικός μηχανισμός έστειλε σόμπες για να ζεσταθούν οι πρόσφυγες.

Δύσκολη ήταν η κατάσταση και στο πρώην «Αλεξίλ», στο Δερβένι, εξαιτίας και της έκθεσης του κέντρου στους ισχυρούς ανέμους, αλλά και σε δομές όπως της «Softex» και της «Frakaport».

Πάντως, ο πληθυσμός των φιλοξενούμενων στα περισσότερα κέντρα βαίνει διαρκώς μειούμενος, με στόχο τελικά να μπορέσουν οι περισσότεροι από όσους είναι στην... ουρά για να πάρουν άσυλο και να φύγουν σε άλλες χώρες της ΕΕ να παραμείνουν σε ξενοδοχεία ή διαμερίσματα και να εκκενωθούν τα κέντρα.

Θα ακολουθήσουν εργασίες ώστε κάποιες δομές να παραμείνουν μόνιμες και να είναι έτοιμες σε ενδεχόμενο νέο κύμα προσφύγων να ανταποκριθούν ή να χρησιμοποιούνται ως μεταβατικό στάδιο μέχρι να ειδοποιηθούν οι πρόσφυγες να μεταβούν στην Αθήνα για να εξεταστούν οι αιτήσεις τους και βέβαια για να φιλοξενηθούν πρόσφυγες που σήμερα παραμένουν σε απαράδεκτες και απάνθρωπες συνθήκες στα νησιά.