Skip to main content

Δήμος Θεσσαλονίκης: Τις επόμενες ημέρες ο διαγωνισμός για το Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης

Εξάμηνη παράταση στη σημερινή εταιρεία που χειρίζεται το Σύστημα - Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης


Εξάμηνη παράταση του Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης ενέκρινε κατά πλειοψηφία, εν μέσω κριτικής από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, η δημοτική αρχή τρέχει τις διαδικασίες για τον νέο διαγωνισμό, ο οποίος αναμένεται να βγει στον αέρα εντός των επόμενων ημερών για τον νέο ανάδοχο που θα αναλάβει τη λειτουργία του Συστήματος.

Η σημερινή εταιρεία που χειρίζεται το Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης είχε ζητήσει εξάμηνη επέκταση σύμβασης του χρόνου λειτουργίας του έργου, που λήγει τον Σεπτέμβριο, καθώς, όπως ανέφερε, είχε σταματήσει η λειτουργία του Συστήματος για έξι μήνες (Μάρτιο, Απρίλιο, Μάϊο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο 2020 και Ιανουάριο 2021) κατά την περίοδο της πανδημίας, με αποτέλεσμα να υπάρχει απόκλιση από τους στόχους που αφορούν το οικονομικό αντικείμενο του έργου και της σύμβασης.

«Δυστυχώς ο κορωνοϊός μας ανάγκασε και πολύ σωστά πράξαμε να παύσουμε τη λειτουργία του Συστήματος τότε, έτσι ο συμβατικός χρόνος των 60 μηνών δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Αυτό έρχεται τώρα ο ανάδοχος και ζητάει να ολοκληρωθεί το 60μηνο που προέβλεπε η σύμβαση», σημείωσε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, αρμόδιος για θέματα Δημοτικής Αστυνομίας Δημήτρης Δαγκλής, στην αρμοδιότητα του οποίου είναι το Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης. Ξεκαθάρισε ότι το διάστημα που είχε παύσει η λειτουργία η εταιρία δεν εισέπραττε τα ποσά που αναλογούσαν. Ο κ. Δαγκλής σημείωσε ότι ο νέος διαγωνισμός ξεκινάει με μίνιμουμ όφελος για τον δήμο 60%.
Από την πλευρά του ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Αβαρλής που είχε χειριστεί το θέμα με το Σύστημα Ελεγχόμενης όταν ήταν αντιδήμαρχος της διοίκησης Ζέρβα, τάχθηκε υπέρ της παράτασης, σημειώνοντας πως είναι μόνο για έξι μήνες και έτσι δεν δεσμεύει την επόμενη διοίκηση όποια και αν αναδειχθεί από τις εκλογές του Οκτωβρίου.

«Ο κ. Ζέρβας συνέχισε τη συγκεκριμένη σύμβαση παρά τα όσα έλεγε προεκλογικά το 2019. Συνέχισε να στηρίζει αυτή την πολιτική», τόνισε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος από την παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Όπως σημείωσε, «όταν ολόκληρη η οικονομία είχε κλείσει λόγω του lockdown, ο μοναδικός που δεν έχει καμία ζημία είναι οι επιχειρήσεις του κ. Κόκκαλη, η οποία έχει στην ιδιοκτησία του το Σύστημα Στάθμευσης, με τη συνδρομή της διοίκησης του δήμου».

Από την πλευρά της η Λουκία Αργυριάδου από την παράταξη «Πόλη Ανάποδα», σημείωσε ότι είναι προκλητικό να ζητάει εταιρεία να δώσουμε παράταση γιατί δεν έβγαλε αρκετά λεφτά λόγω της πανδημίας. «Ήταν μια σημαντική ευκαιρία για να γίνει μια νέα διαπραγμάτευσης. Η αφορμή είναι ότι λήγει η σύμβαση τώρα. Ο δήμαρχος μιλούσε για διαπραγμάτευση της σύμβασης», ανέφερε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, τονίζοντας πως είναι εξωφρενική η αιτιολογία της παράτασης.

Ο Γιάννης Κουριαννίδης από την παράταξη «Θεσσαλονίκη Ελληνική Πόλη» διερωτήθηκε κατά πόσο θα καλυφθεί αυτό το ποσό από τα έσοδα που θα έχει ο δήμος και εάν τους εξι μήνες που δεν λειτούργησε εάν εκείνο το διάστημα η εταιρεία εισέπραττε τα χρήματα.