Skip to main content

Die Zeit: Γιατί το Αιγαίο έχει μετατραπεί σε ακριβό προορισμό

Ρεπορτάζ της Zeit εξετάζει το γιατί η Ελλάδα έχει γίνει πλέον ακριβός τουριστικός προορισμός. Ακόμη, η Welt εστιάζει στο ναυάγιο της Πύλου αναλύοντας τις σχέσεις Ελλάδας και Frontex.

Τι ακριβώς έχει συμβεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και το Αιγαίο έχει μετατραπεί σε έναν ακριβό, πολυτελή προορισμό για λίγους και σίγουρα όχι για την πλειοψηφία των Ελλήνων; Στο ερώτημα αυτό επιχειρεί να δώσει απαντήσεις εκτενές ρεπορτάζ στην εφημερίδα Zeit παρατηρώντας ότι πλέον το φαινόμενο της αύξησης των τιμών στις διακοπές δεν αφορά μόνο την πολυτελή Μύκονο. «Ακόμη και σε οικογενειακούς προορισμούς όπως η Πάρος, η Νάξος ή η Ρόδος, είναι δύσκολο να βρει κανείς διανυκτέρευση κάτω από 100 ευρώ. Αν θέλετε να περάσετε τις διακοπές σας στην Ελλάδα, θα πρέπει να δώσετε αισθητά περισσότερα χρήματα από τα προηγούμενα χρόνια».

Το ρεπορτάζ αναφέρεται σε πρόσφατη ελληνική δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία πάνω από το 51% των Ελλήνων δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν διακοπές στην χώρα τους, καθώς επίσης και στις δημόσιες παραδοχές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για προβλήματα στο ελληνικό τουριστικό μοντέλο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι λόγοι, στους οποίους οφείλεται η αύξηση του κόστους των διακοπών, είναι πολλοί. «Παρά τις οικονομικές δυσκολίες, ιδιαίτερα ξενοδόχοι και εστιάτορες κατάφεραν να προσελκύσουν περισσότερα κεφάλαια κι έτσι προχώρησαν σε κατασκευές και ανακαινίσεις, όπως ποτέ άλλοτε στο παρελθόν». Επίσης «την τελευταία δεκαετία, ο αριθμός των τουριστών στην Ελλάδα έχει σχεδόν διπλασιαστεί». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ενώ το 2012 ο αριθμός των τουριστών στην Ελλάδα κυμαινόταν γύρω στα 15 εκατομμύρια, το 2019 αποτέλεσε χρονιά ρεκόρ με 32 εκατομμύρια και το 2022, μετά την πανδημία, ο αριθμός αυτός κινήθηκε στα 30 εκατομμύρια.

Επιπλέον άλλοι λόγοι ήταν «ελληνικές πρωτοβουλίες» ή «οι παγκόσμιες τουριστικές τάσεις» και βέβαια «η επέκταση των δικτύων εναέριας κυκλοφορίας και η αύξηση των προσφορών». Σε αυτό συνέβαλαν οι «νέες απευθείας συνδέσεις του αεροδρομίου της Αθήνας όχι μόνο με μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, αλλά και με τις ΗΠΑ και την Ασία. Επιπλέον, ο γερμανικός όμιλος Fraport ανέλαβε τη διαχείριση σειράς περιφερειακών αεροδρομίων, ειδικά στα νησιά, επενδύοντας στις υποδομές τους, που είχαν παραμεληθεί στο παρελθόν. Και εκεί, κατά συνέπεια, οι αφίξεις και οι απευθείας πτήσεις αυξήθηκαν ραγδαία».

Τέλος το ρεπορτάζ εξηγεί την αύξηση της ζήτησης με το γενικότερο φαινόμενο του «υπερτουρισμού» που παρατηρείται τελευταία διεθνώς. O Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων αναφέρει με αυτοκριτική διάθεση: «Η έκρηξη του ταξιδιωτικού όγκου θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια και είναι πιθανό να οδηγήσει σε τουριστική υπερφόρτωση σε πολλούς δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς, με σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, την κοινωνία και τον πολιτισμό».

H Ελλάδα και η «νέα» Frontex

Στον απόηχο του ναυαγίου της Πύλου, τη συνέχιση των ερευνών, τη στάση της Frontex αλλά και την εντεινόμενη δυσαρέσκεια εντός της ευρωβουλής αναφέρεται μακροσκελές ρεπορτάζ στην Welt. Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Επί Φαμπρίς Λεζερί το μότο της Frontex ήταν: πάνω από όλα η προστασία των συνόρων, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι δευτερεύοντα. Ο Χανς Λέιτενς βρίσκεται στο τιμόνι της Frontex από τον Δεκέμβριο και όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του κατέστησε σαφές: ‘Προστασία συνόρων; Ναι. Πούσμπακ; Όχι, με μένα’. Μετά την τραγωδία στην Πύλο, όπου περίπου 600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και οι επιζώντες κατηγορούν την ακτοφυλακή ότι προκάλεσε την ανατροπή του πλοιαρίου, η Frontex αναλαμβάνει τώρα δράση». Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, τους τελευταίους μήνες «η Αθήνα κλήθηκε να παράσχει πληροφορίες για περιστατικά», ενώ ο εντεταλμένος για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ζητά «την αναστολή της αποστολής της Frontex στην Ελλάδα. Στα μέσα Ιουλίου η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή θα αποφασίσει πώς θα συνεχίσει».

Ενδιαφέρον όμως έχουν και οι απόψεις ευρωβουλευτών που παραθέτει το ρεπορτάζ σημειώνοντας: «Και μεταξύ των ευρωβουλευτών φαίνεται να έχει εξαντληθεί η υπομονή. Ο Ούντο Μπούλμαν, επικεφαλής της υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε στην Welt am Sonntag ότι το ναυάγιο της Πύλου ‘αποτελεί ένα νέο αποκορύφωμα απανθρωπιάς κι ένα τεράστιο σκάνδαλο’. Η Frontex είναι ένας οργανισμός που πρέπει να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα: ‘Εάν οι ελληνικές αρχές αρνήθηκαν τη συνεργασία για να σωθούν ανθρώπινες ζωές, τα κράτη-μέλη θα πρέπει επειγόντως να παρέμβουν».Στο ρεπορτάζ παρατίθεται και η άποψη του Γιαν-Κρίστοφ Έτγεν, ευρωβουλετή των Γερμανών Φιλελευθέρων και εκπροσώπου για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, «ο οποίος ζητά αλλαγή πλεύσης από την ελληνική πλευρά. Δεν θα πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να φύγει από την περιοχή η Frontex. Η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει το διεθνές δίκαιο: ‘Φυσικά πρέπει να προστατεύουμε τα εξωτερικά σύνορά μας, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνεται σε συνθήκες κράτους δικαίου και ανθρωπισμού».

Διαβάστε περισσότερα στη Deutsche Welle