Skip to main content

Απέραντος σκουπιδότοπος και φωτιές στο πρώην ΑΓΝΟ στη Σταυρούπολη - Διαμαρτυρίες των κατοίκων (φωτο)

Τις δικαστικές αποφάσεις που θα ξεκαθαρίσουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς αναμένει ο νέος δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Ασλανίδης

Ένας απέραντος σκουπιδότοπος, στον οποίο βρίσκουν καταφύγιο και άστεγοι, παραμένει το εγκαταλελειμμένο κτήριο της πρώην γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ στην περιοχή της Σταυρούπολης, στη δυτική Θεσσαλονίκη. Η φωτιά που εκδηλώθηκε, το απόγευμα της Τετάρτης σε σκουπίδια στο εσωτερικό του παλιού εργοστασίου, έφερε πάλι στην επιφάνεια τα παράπονα και τις διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι, μιλώντας στη Voria.gr κάνουν λόγο για μια τραγική κατάσταση. Δεν ήταν πάντως η πρώτη φορά που στις εγκαταστάσεις της πρώην γαλακτοβιομηχανίας, έκτασης 16 στρεμμάτων, εκδηλώνεται πυρκαγιά.  

Διαβάστε - Θεσσαλονίκη: Φωτιά στο παλιό εργοστάσιο της ΑΓΝΟ (φωτο)

«Είναι ένα παρατημένο και τελείως ανεκμετάλλευτο οικόπεδο, γεμάτο μπάζα και σκουπίδια. Εδώ και χρόνια κανένας δήμαρχος δεν έχει κάνει τίποτα για να αλλάξει ουσιαστικά αυτή την κατάσταση, ενώ τα τελευταία χρόνια άστεγοι πολίτες βρίσκουν καταφύγιο εκεί και ανάβουν φωτιές για να ζεσταθούν με αποτέλεσμα να υπάρχει και κίνδυνος πυρκαγιάς, όπως συνέβη στα μέσα της εβδομάδας. Είναι απαράδεκτο ότι τόσα χρόνια δεν έχει γίνει ένα πάρκο στη θέση του», αναφέρει νεαρή κάτοικος που μένει κοντά στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο.

«Ζούμε τόσα χρόνια σε αυτή τη γειτονιά και δεν βλέπουμε καμία αλλαγή. Φοβάσαι να περπατήσεις στο πεζοδρόμιο το βράδυ. Είναι πολύ άσχημη η κατάσταση και είναι κρίμα γιατί θα μπορούσε να γίνει ένας όμορφος χώρος», σημειώνει περίοικος.

Image
Image

 

Αίτημα της τοπικής κοινωνίας εδώ και δεκαετίες είναι η αξιοποίηση και η μετατροπή του σε χώρο πρασίνου. Τον περασμένο Οκτώβριο εκδικάστηκε στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η εισήγηση του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ στην προσφυγή που έκανε ο δήμος Παύλου Μελά για την αντισυνταγματικότητα του νόμου του 2020 βάση του οποίου το ΥΠΑΑΤ δεν δεχόταν να ανακαλέσει τον τίτλο παραχώρησης στους αγελαδοτρόφους. Πλέον ο δήμος αναμένει την απόφαση του Συμβουλίου προκειμένου να λήξει η ομηρία των κατοίκων της περιοχής «Πρόνοια» και να ανοίξει ο δρόμος για την παραχώρηση κι έτσι να αποκτήσει ο χώρος χρήσεις σχεδίου – κοινόχρηστου πρασίνου.

Διαβάστε - Νέο καθοριστικό βήμα για τη μετατροπή του πρώην ΑΓΝΟ στη Σταυρούπολη σε χώρο πρασίνου

Υπεγράφη το ΦΕΚ για τη μετατροπή του πρώην ΑΓΝΟ στη Σταυρούπολη σε χώρο πρασίνου

Τις δικαστικές αποφάσεις που θα ξεκαθαρίσουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς αναμένει και ο νέος δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Ασλανίδης. «Ο κοινόχρηστος χαρακτήρας του χώρου είναι αδιαμφισβήτητος. Ωστόσο, αναμένουμε τις δικαστικές αποφάσεις που θα ξεκαθαρίσουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς και θα μας λύσουν τα χέρια ως προς την αξιοποίησή του», επισημαίνει στη Voria.gr ο κ. Ασλανίδης. Εξηγεί ότι «λόγω της κατάστασης αυτής ο δήμος δεν έχει το δικαίωμα να μπει στο εσωτερικό της έκτασης για να την καθαρίσει».

Image

Εκτός από τα σκουπίδια που έχουν μετατρέψει σε υγειονομική βόμβα τον χώρο, ζήτημα υπάρχει και με την περίφραξη. Στην κατάσταση είχε αναφερθεί και ο πρώην αντιδήμαρχος επί διοίκησης Δεμουρτζίδης και εκ νέου δημοτικός σύμβουλος με τη διοικούσα παράταξη Κωνσταντίνος Πάντσης. «Σήμερα είναι η φωτιά, αύριο η περίφραξη του ΑΓΝΟ επί της οδού Ιασωνίδη με την επικίνδυνη κλίση που έχει πάρει και το ομολογεί με έγγραφο η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου. Άπειρες οι καταγγελίες μου και οι προσπάθειές μου για την ανάταξη της επικίνδυνης κατάστασης στον κοινόχρηστο χώρο όπου δραστηριοποιήθηκε η ΑΓΝΟ», αναφέρει σε ανάρτησή του. Ο νέος δήμαρχος Παύλου Μελά όπως δηλώνει στη Voria.gr σχεδιάζει να προχωρήσει «στην ενίσχυση της περίφραξης ούτως ώστε να εμποδίσουμε την είσοδο του οποιουδήποτε και να αποφύγουμε δυσάρεστα περιστατικά όπως η φωτιά πριν δύο ημέρες».

Το χρονολόγιο της αρχής και του τέλους της ΑΓΝΟ στη Σταυρούπολη

Το 1955, το Υπουργείο Γεωργίας παραχωρεί έκταση περίπου 16 στρεμμάτων, στο Συνεταιρισμό Αγελαδοτρόφων Θεσσαλονίκης «Άγιο Μόδεστο», με σκοπό την παστερίωση και αποθήκευση γάλακτος.

Στη συνέχεια εκδίδεται τίτλος κυριότητας και μεταγράφεται η έκταση στο Υποθηκοφυλακείο Θεσσαλονίκης, χωρίς να παρέχονται επιπλέον δικαιώματα στον Συνεταιρισμό.

Το 1972, ο χώρος χαρακτηρίζεται Κοινόχρηστος (ΦΕΚ 303/Δ/1972).

Το 1974, η Ένωση Αγροτικών Γαλακτοκομικών και Αγελαδοτροφικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης «ΑΓΝΟ» αγοράζει από τον «Άγιο Μόδεστο» την έκταση και δημιουργεί την πρώτη βιομηχανία γάλακτος.

Οι ανεγερθείσες εγκαταστάσεις, πολλές από τις οποίες είναι αυθαίρετες, χρησιμοποιούνται για τον σκοπό της παραχώρησης και λειτουργούν μέχρι περίπου το 1992, όταν η «ΑΓΝΟ» μετεγκαθίσταται στον Λαγκαδά.

Και ενώ η παραχωρηθείσα έκταση και οι κτηριακές της εγκαταστάσεις, δεν χρησιμοποιούνται από το 1992 για το σκοπό που παραχωρήθηκαν, αντί να επιστρέψουν ως περιουσία στο Δημόσιο και από εκεί ως κοινόχρηστος χώρος στον τότε Δήμο Σταυρούπολης, σημερινή Δημοτική Ενότητα του Δήμου Παύλου Μελά, εισάγονται στο αποθεματικό του Συνεταιρισμού, υποθηκεύονται και τίθενται στην εκκαθάριση αυτού όταν η «ΑΓΝΟ» πτωχεύει!!! Ακολουθεί μεταβίβαση στην εκκαθαρίστρια «Αγροτική Τράπεζα», έπειτα σε ανώνυμη εταιρία της ίδιας και καταλήγει μετά από πώληση, σε ιδιώτες.

Τι συνέβη το 2002

Το 2002 εγκρίθηκε η τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) Σταυρούπολης και στο ΟΤ1106Π χωροθετήθηκαν ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ, παρότι η χρήση του ΟΤ 1106Π από το ισχύον ρυμοτομικό σχέδιο του 1972 ήταν κοινόχρηστος χώρος – χώρος πρασίνου. Ως θεσμοθετημένος χώρος πρασίνου στο ΟΤ1106Π από το ισχύον ρυμοτομικό σχέδιο του 1972 έπρεπε να διατηρηθεί και όχι να προταθεί ως χώρος κεντρικών λειτουργιών πόλης (ακόμη και για τη ανάπτυξη εκεί διοικητικών υπηρεσιών του Δήμου). Άλλως, θα έπρεπε να βρεθεί ισοζύγιο 12.586 τμ. και τούτο διότι όπως προβλέπεται από το άρθρο 29 του ν.2831/2000 (Α΄140), από το άρθρο 10 του ν. 3044/2002 (Α 197), την Εγκύκλιο 18/2003 του ΥΠΕΧΩΔΕ και τη νομολογία του ΣΤΕ αλλά και το άρθρο 24 του Συντάγματος δεν είναι δυνατό να επέρχεται μείωση της συνολικής επιφάνειας θεσμοθετημένων κοινόχρηστων χώρων και η υποβάθμιση των όρων διαβίωσης των κατοίκων μιας περιοχής.
Η χωρίς αιτιολόγηση εξαίρεση της εξεταζόμενης έκτασης πραγματοποιήθηκε από τους ελεύθερους χώρους - πράσινα κι όχι από άλλες χρήσεις ειδικού προορισμού ή οικοδομήσιμους χώρους.

Οι ενέργειες της απερχόμενης διοίκησης του δήμου Παύλου Μελά

Το Τμήμα Πολεοδομικών Εφαρμογών του δήμου Παύλου Μελά, αφού μελέτησε το ισχύον Γ.Π.Σ. Σταυρούπολης εντόπισε τις παραπάνω παραλήψεις και λάθη στην περιοχή της Πρόνοιας και ειδικά στο ΟΤ1106Π και υπέβαλε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πρόταση σημειακής τροποποίησης του Γ.Π.Σ. του πρώην Δήμου Σταυρούπολης με τον καθορισμό σε όλη την έκταση του ΟΤ1106Π χρήσης αστικού πρασίνου του άρθρου 7 του Π.Δ. υπ’ αριθμ. 59/21-6-2018 ΦΕΚ114Α/29-6-2018.

Η πρόταση του Δήμου έχει πλέον θεσμοθετηθεί με την αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/70530/2367 Απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο χώρος όπου δραστηριοποιούνταν η γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ έχει χαρακτηριστεί και στο ΓΠΣ πλέον ως Χώρος Πρασίνου.

 

Image