Skip to main content

Νύχτα αγωνίας: Ύστατη προσπάθεια Τσίπρα για «αξιοπρεπή» συμφωνία

Σκληρές πιέσεις στον πρωθυπουργό να δώσει τα πάντα, υπό την απειλή Grexit. Τα στοιχεία που παλεύει να αλλάξει ο Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ιστορική Σύνοδος Κορυφής των  ηγετών της Ευρωζώνης, όπου οι ευρωπαίοι ηγέτες ασκούν αφόρητες πιέσεις για πλήρη αποδοχή κάθε αιτήματός τους στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, θέτοντάς του ουσιαστικά το δίλημμα «αποδέχεσαι τα πάντα ή η Ελλάδα βγαίνει από το ευρώ».

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, ζητείται από τον πρωθυπουργό, να υπαχθούν τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας, ύψους 50 δισ. ευρώ, σε μια ανώνυμη εταιρεία με ελληνική διοίκηση και υπό ευρωπαϊκή εποπτεία (τύπου αντίστοιχης "εταιρείας Λουξεμβούργου" και όχι με έδρα το Λουξεμβρούργο όπως κακώς μεταδίδουν πολλά ελληνικά ΜΜΕ), καθώς και να συμμετέχει το ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα, αξιώσεις τις οποίες - μέχρι στιγμής τουλάχιστον - αρνείται η ελληνική πλευρά, ενώ ειδικά την πρώτη την αποκλείει κατηγορηματικά.

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες θέτουν ζήτημα αξιοπιστίας στον πρωθυπουργό, ο οποίος φέρεται να τους απάντησε ότι "η αξιοπιστία ειναι αμφίδρομη και αμφίπλευρη διαδικασία, άρα πρέπει και η σύνοδος να κάνει κάτι και όχι να ζητά διαρκώς νέα πράγματα από την ελληνική κυβέρνηση".

Ουσιαστικά, στο πνεύμα της εισήγησης του Eurogroup ζητείται από την ελληνική πλευρά η εφαρμογή του συνόλου των μέτρων της πέμπτης αξιολόγησης, η ακύρωση των αντιμνημονιακών νόμων που έλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως μονομερών ενεργειών(επαναπροσλήψεις, 100 δόσεις) και νέα σκληρά μέτρα σε ασφαλιστικό και φορολογικό(δείτε αναλυτικά εδώ). Είναι προφανές ότι για να υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να υπάρξει μία μίνιμουμ υποχώρηση από την ευρωπαϊκή πλευρά (βλέπε γερμανική), διότι διαφορετικά ο πρωθυπουργός,  ιδίως αν ισχύουν οι πληροφορίες ότι είναι δύσκολο να υπάρξει μία ικανοποιητική δήλωση-δέσμευση για το χρέος, δεν θα έχει πολιτική διέξοδο να υποστηρίξει ότι έφερε μία συμφωνία δύσκολη πλην όμως «αξιοπρεπή, που δίνει αναπτυξιακή προοπτική»

Κάπως έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας για να υπογράψει μία συμφωνία φέρεται να ζητά έστω να μην πάρει πίσω τους ψηφισμένους νόμους και μία καλύτερη δήλωση για το θέμα της διευθέτησης του χρέους. Ωστόσο, στο θέμα του χρέους συναντά τη σθεναρή αντίσταση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, με αποτέλεσμα η συζήτηδη να οδηγείται σε αδιέξοδο.

Επιπλέον, Ο κ. Τσίπρας ζητά να δοθεί πράσινο φως από τη Σύνοδο για την επανέναρξη της χορήγησης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, ταυτόχρονα με την άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων για το νέο δανειακό πρόγραμμα

Οι Ευρωπαίοι ζητούν να ψηφίσει η Βουλή πρώτα κάποια σκληρά μέτρα (καθεστώς ΦΠΑ, ασφαλιστικό, ιδιωτικοποιήσεις) και μετά να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα ύψους άνω των 80 δισ. ευρώ, ως ένδειξη αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, κάτι που δεν δέχεται ο πρωθυπουργός, καθώς σε αυτήν την περίπτωση δεν θα υπάρχει η δυνατότητα στην ΕΚΤ να αρχίσει να αποκαθιστά άμεσα τη σταθερότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. 

Κανείς δεν ξέρει αν όλες αυτές οι αξιώσεις θα μείνουν στο τραπέζι μέχρι τέλους ή αποτελούν ένα επιπλέον πιέσης προς την ελληνική κυβέρνηση ώστε να αποδεχτεί μια ταχεία διαδικασία ψήφισης των άλλων μεταρρυθμίσεων, και τελικά έστω μέρος αυτών αποσυρθούν στην πορεία της βραδιάς.