Skip to main content

Μητσοτάκης: Καμία συμφωνία με την Ουκρανία, δεν θα υπέγραφα εν κρυπτώ - Η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της για τα Τέμπη

«Δεν είναι καλή εξέλιξη η πολιτικοποίηση της τραγωδίας, κάτι τέτοιο δεν έχει κάνει ποτέ η Νέα Δημοκρατία», δήλωσε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες

Για τα όσα συζήτησαν για τον πόλεμο τη Γάζα, την επιστολή για τον κοινό δανεισμό για τις δαπάνες άμυνας αλλά και εσωτερικά ζητήματα μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στη Γάζα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανθρωπιστική παύση για την απελευθέρωση των ομήρων και τόνισε ότι «είναι σημαντικό ότι ως ΕΕ ενωμένοι στέλνουμε το μήνυμα ότι η προστασία των αμάχων είναι κεντρική προτεραιότητα». Επανέλαβε ότι «μόνη οριστική λύση είναι η δημιουργία δύο κρατών και ο τρόπος που θα φθάσουμε στις συζητήσεις μένει ανοιχτός».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζήτησαν και το αγροτικό θέμα, λέγοντας ότι «αναγνωρίσαμε την ανάγκη να περιοριστεί η γραφειοκρατία για πράσινη ανάπτυξη και να διευκολύνουμε τους αγρότες», σημειώνοντας ότι κάποιοι αμφισβητούν την ταχύτητα με την οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί αυτή η πράσινη μετάβαση.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα όσα είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι για συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, ο πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός: «Καμία συμφωνία Ελλάδας-Ουκρανίας. Το έχουμε διευκρινίσει με σαφήνεια. Δεν θα ήταν δυνατό να πάω εκεί και να υπογράψω κάποια συμφωνία εν κρυπτώ. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Η Ελλάδα στηρίζει τη δυνατότητα της Ουκρανίας να αμύνεται, χωρίς σε καμία περίπτωση να θέτει εν αμφιβόλω την επιχειρησιακή δυνατότητα των ενόπλων δυνάμεών μας.

Όταν συμφωνήσαμε το Ταμείο Ανάκαμψης, είχαν προηγηθεί μήνες που χώρες έλεγαν αποκλείεται να συμβεί. Τότε στείλαμε πρώτοι μια επιστολή ενδεχομένως για τον κοινό δανεισμό, ενδεχομένως να γίνει και το ίδιο τώρα. Αρκετές χώρες που θα κατέτασσε κανείς στις πιο συγκρατημένες, εκδήλωσαν ένα ενδιαφέρον».

Σε άλλη ερώτηση για την οικονομία, την ακρίβεια και τον κατώτατο μισθό ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Στο ζήτημα του ηλεκτρικού ρεύματος έχουμε πτωτικές τάσεις, κάτι που οφείλεται στην παρέμβαση που κάναμε. Το φαινόμενο της ακρίβειας μας απασχολεί πάρα πολύ, είναι το Νο 1 ζήτημα. Να πω μόνο ότι πέραν των προσωρινών μέτρων, όπως οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει στη λειτουργία της αγοράς, το καλάθι της Σαρακοστής, το κύριο είναι η μόνιμη αύξηση των μισθών, έτσι ώστε να έχουμε 950 ευρώ κατώτατο μισό και μέσο μισθό 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας. Μέχρι να αυξηθούν υπάρχει μια απόσταση. Σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό θα είναι πάνω από τα 800 ευρώ. Σκοπός είναι να ενισχύσουμε το εισόδημα των Ελλήνων χωρίς να δημιουργήσουμε και πληθωριστικές δυναμικές».

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε επίσης για το δυστύχημα των Τεμπών, τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί συγκάλυψης και την απουσία του από την προχθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του πορίσματος της πλειψηφίας.

«Δεν είναι μια καλή εξέλιξη το γεγονός ότι υπάρχει ένταση σε μια συζήτηση για μια τραγωδία. Μια τραγωδία δεν πρέπει να πολιτικοποιείται ή να κομματικοποιείται. Όσοι μιλούν για συγκάλυψη σε τι αναφέρονται; Η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της πιο γρήγορα. Η εκδίκαση της υπόθεσης φαίνεται να κινείται με γρήγορους ρυθμούς.

Να μην κάνουν πολιτική σπέκουλα στο ζήτημα των Τεμπών, η Δικαιοσύνη θα αποδώσει ευθύνες, δεν υπάρχουν a priori ένοχοι. Και για αυτούς που την επιδιώκουν δεν θα είναι και κομματικά ωφέλιμη. Από την πρώτη στιγμή σκύψαμε με σεβασμό στη μνήμη των νεκρών, είπαμε να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Και μόνο η Δικαιοσύνη μπορεί να το κάνει. Η δουλειά μας σαν κυβέρνηση είναι να εξασφαλίσουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα ξαναγίνει ποτέ».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός δέχτηκε ερώτηση για τις δημοσκοπήσεις ενόψει και των ευρωεκλογών του Ιουνίου, αλλά και το ταξίδι του στον Καναδά.

«Η κυβέρνηση προωθεί με ταχύτητα τολμηρές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές. Και καταλαβαίνω γιατί αυτές οι μεγάλες αλλαγές προκαλούν αντιπαραθέσεις. Δεν ήμουν θιασώτης της ακινησίας. Σας έλεγα και ενόψει των ευρωεκλογών, η ΝΔ δεν επαναπαύθηκε στη δημοσκοπική της υπεροχή και δεν θα επικαλεστεί τη μεγάλη νίκη του 2023. Η κάλπη είναι άδεια, θα πείσουμε τον κόσμο γιατί αυτές οι εκλογές έχουν σημασία. Οι πολίτες ψηφίζουν για την καθημερινότητά τους και την Ευρώπη. Το μήνυμα που θα βγει από την κάλπη είναι σημαντικό. Για το ευρωψηφοδέλτιο θα κάνετε λίγη υπομονή, μένουν ακόμη 14.

Για τον Καναδά θεωρώ ότι είναι μια σημαντική επίσκεψη γιατί έχει πολύ καιρό Έλληνας πρωθυπουργός να πάει, έχουμε σημαντικούς δεσμούς με τον Καναδά, και βέβαια ο Καναδάς έχει μια πολύ δυναμική κοινότητα Ελλήνων. Επέλεξα να βρεθώ εκεί για την 25η Μαρτίου, θα είμαι εκεί με τον πρωθυπουργό Τριντό. Και θα είναι μια ευκαιρία να θυμίσουμε στους ομογενείς εκεί ότι υπάρχει η δυνατότητα επιστολικής ψήφου. Στο ευρωψηφοδέλτιο υπάρχουν ομογενείς».

Τέλος σε ερώτηση για το αν κάποιες χώρες, όπως η Γερμανία, ήθελαν να μπει μια παράγραφος για την Τουρκία με έμφαση στη θετική ατζέντα και γιατί δεν μπήκε, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Δεν το συζητήσαμε στην ολομέλεια, συμφωνήσαμε να συζητηθεί τον Απρίλιο».