Skip to main content

Χάος στην Ειδομένη - 10.000 οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες

Τα τρόφιμα και τα φάρμακα δεν επαρκούν για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών. Κανονικά τα δρομολόγια των εμπορευματικών αμαξοστοιχιών.

Εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη παραμένουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, περιμένοντας αν και πότε θα ανοίξουν οι αρχές των Σκοπίων τα σύνορα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Εκτιμάται ότι στο καμπ στην Ειδομένη είναι πάνω από 7.000 άτομα, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός στη γύρω περιοχή, ο οποίος συνολικά εκτιμάται ότι αγγίζει τις 10.000. Τα μεσάνυχτα και έως τις 02.00 οι αρχές των Σκοπίων άνοιξαν τα σύνορα και πέρασαν μόλις 70 άτομα, ενώ από τις 06:15 έως τις 09.00 πέρασαν άλλα 100. Σύμφωνα με μαρτυρίες, τα τρόφιμα και τα φάρμακα δεν επαρκούν για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών που έχουν δημιουργηθεί λόγω της μαζικής παρουσίας των προσφύγων στη συνοριακή γραμμή.

Άνδρες των ειδικών δυνάμεων ασφάλειας των Σκοπίων περιπολούν δίπλα στον φραχτη που έχει υψωθεί στα σύνορα με την Ελλάδα, προκειμένου να αποτραπεί κάθε προσπάθεια βίαιης εισόδου.

Εν τω μεταξύ, στα κέντρα μετεγκατάστασης προσφύγων σε Χέρσο και Νέα Καβάλα φιλοξενούνται πάνω από 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες στο κάθε ένα.

Στο μεταξύ, κανονικά διεξάγονται από χθες το απόγευμα τα δρομολόγια των εμπορευματικών αμαξοστοιχιών.

φωτο facebook Αντώνης Ρεπανάς