Skip to main content

Χαραγμένα για πάντα στο λιμάνι τα ονόματα 5 Εβραίων λιμενεργατών-φωτο

Σε μια συγκινητική τελετή, τοποθετήθηκαν, σήμερα, στην Α' προβλήτα πέντε Λίθοι Μνήμης, με τα ονόματα των πέντε που εξοντώθηκαν στο Άουσβιτς.

Σε μια συγκινητική τελετή, τοποθετήθηκαν, σήμερα, στην Α' προβλήτα στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, οι Λίθοι Μνήμης (Stolpersteine), πέντε πέτρες στις οποίες έχουν χαρακτεί τα ονόματα πέντε Εβραίων λιμενεργατών που εκτοπίστηκαν και εξοντώθηκαν στο Άουσβιτς:  Εσδρά Πίτσων, Αβραάμ Σουχάμι, Ελιάου Κατάν Μάϊρ, Μωύς Μόλχο και Χάιμ Μπενσοάν.

Όπως περιγράφει το ΑΠΕ, μαθητές και μαθήτριες του 2ου Πειραματικού Λυκείου Θεσσαλονίκης, ντυμένοι στα μαύρα, με ένα κίτρινο αστέρι στο στήθος και κρατώντας λευκά τριαντάφυλλα, περικύκλωσαν τους Λίθους, άφησαν πάνω τους τα λουλούδια και σχημάτισαν με τα χέρια τους ένα αστέρι, ενώ στη συνέχεια χόρεψαν σιωπηλά γύρω από το μνημείο.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από μέλη της Πρωτοβουλίας πολιτών για τους Λίθους Μνήμης στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με τον ΟΛΘ Α.Ε. και την υποστήριξη του εκπαιδευτικού οργανισμού Humanity in Action.



"Πρόκειται για Λίθους της αλήθειας, δηλαδή της μη λήθης", είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Πολιτών Δημήτρης Ιωάννου ενώ, μιλώντας στο περιθώριο της εκδήλωσης που ακολούθησε, ο καθηγητής στην έδρα Εβραϊκών Σπουδών, του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ.Γιώργος Αντωνίου, τόνισε ότι πρόκειται για ένα μικρό δείγμα των εργατών του λιμανιού εκείνης της εποχής καθώς είναι δύσκολη η ταυτοποίηση των στοιχείων.

Ως μία προσπάθεια "να σηκωθεί το πέπλο αμνησίας της Θεσσαλονίκης για το Ολοκαύτωμα" χαρακτήρισε την τοποθέτηση λίθων η Αλεξάνδρα Διαμαντίδου από την Πρωτοβουλία Πολιτών, ευχόμενη να βρεθούν και άλλοι υποστηρικτές για να τιμηθούν, μ’ αυτό τον τρόπο, θύματα του Ολοκαυτώματος.

Για τους Εβραίους εργάτες, που πλημμύριζαν το λιμάνι μέχρι τον μεσοπόλεμο και τα ισπανοεβραϊκά που κυριαρχούσαν στον χώρο, μίλησε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΣ του ΟΛΘ, Κωνσταντίνος Μέλλιος, ενώ ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαβίδ Σαλτιέλ τόνισε ότι τιμούνται "αυτοί που για επιτύμβια στήλη, είχαν τον ουρανό των στρατοπέδων συγκέντρωσης".

"Αυτά τα μπρούτζινα πλακίδια υπογραμμίζουν πώς το Ολοκαύτωμα δεν είναι κάτι που πέρασε αλλά κάτι που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ" είπε, προσθέτοντας ότι θα ήθελε να δει μια μέρα διασκορπισμένους στην πόλη, 50.000 λίθους, όσα και τα θύματα της πόλης.

"Έτσι όπως χωνεύουν οι λίθοι στο έδαφος", συμπλήρωσε, "είναι σα να γυρίζει η ψυχή των εξοντωμένων στην πατρίδα τους, τη Θεσσαλονίκη"…