Skip to main content

Νέοι Λίθοι Μνήμης στη Βασ. Όλγας στη μνήμη των Εβραίων μαθητών

Οι 68 νέοι Λίθοι Μνήμης, μεγέθους 10Χ10εκ. θα ενσωματωθούν στο πεζοδρόμιο μπροστά στο Α΄ Γυμνάσιο Αρρένων ανάμεσα σε κυβόλιθους 10Χ10εκ

Στην τοποθέτηση 68 μπρούτζινων Λίθων Μνήμης επί της οδού Βασ. Όλγας 3, μπροστά στο Α΄ Γυμνάσιο Αρρένων, θα προχωρήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης, στη μνήμη των 149 Εβραίων μαθητών που έχασαν τη ζωή τους στα Γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά την διάρκεια του Ολοκαυτώματος.

Οι 68 νέοι Λίθοι Μνήμης, μεγέθους 10Χ10εκ. θα ενσωματωθούν στο πεζοδρόμιο ανάμεσα σε κυβόλιθους 10Χ10εκ.. Παλαιότερα είχαν τοποθετηθεί 81 μνημειακές πλάκες με τα ονόματα Εβραίων μαθητών. Είχε προηγηθεί αίτημα  του επιχειρηματία Απόστολου Δερεκλή,  ο οποίος είχε  γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να γίνει η συμπλήρωση της διαμόρφωσης πεζοδρομίου στην οδό Βασ. Όλγας.

Στην οδό Βασ. Όλγας είχε δημιουργηθεί μία λωρίδα για την τοποθέτηση 81 μπρούτζινων πλακών με τα ονόματα των μαθητών τον Σεπτέμβριο του 2015. Η Οικονομική Επιτροπή του δήμου ενέκρινε την αποδοχή δωρεάς του επιχειρηματία ώστε να ολοκληρωθεί το μνημείο με την τοποθέτηση 68 νέων Λίθων Μνήμης.

Θα τοποθετηθούν σε τρεις σειρές, σε συνέχεια της υφιστάμενης διαμόρφωσης.

Οι Λίθοι Μνήμης (Stolpersteine=πέτρες που σκοντάφτεις), είναι ένα ευρωπαϊκό έργο κοινωνικής τέχνης, που συμβάλλει στην ανάκτηση της συλλογικής μνήμης και αφορά τα θύματα του ναζισμού.