Skip to main content

Black Friday: Καμπανάκι για τις πλασματικές προσφορές - Τι να προσέξουν οι καταναλωτές

Την προσοχή των καταναλωτών ώστε να μη δελεάζονται από «φαινομενικά εντυπωσιακές προσφορές», εφιστά η Ενωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας

Την προσοχή των καταναλωτών ώστε να μη δελεάζονται από «φαινομενικά εντυπωσιακές προσφορές», εφιστά, με αφορμή την Black Friday, η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, συστήνοντας «σύνεση και περίσκεψη».

«Ο θεσμός της Black Friday, κατά τον οποίο τα καταστήματα που συμμετέχουν προβάλλουν πολύ δελεαστικές προσφορές σε επιλεγμένα προϊόντα για περιορισμένο αριθμό ημερών, αντιμετωπίζεται από πολλούς καταναλωτές ως ευκαιρία για αγορές», επισημαίνει η ΕΕΚΕ σε σχετική ανακοίνωση.

Οπως αναφέρει, «ειδικά τη φετινή χρονιά, με την ακρίβεια να επιβαρύνει στον μέγιστο βαθμό τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, η ιεράρχηση των αναγκών και η έρευνα αγοράς καθίστανται πιο αναγκαίες από ποτέ».

«Η καταναλωτική φρενίτιδα που με τεχνικές marketing δημιουργούν μεγάλοι παράγοντες του εμπορίου (Βlack Friday, άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές, λευκές νύκτες κ.λπ.), έχει ως αποτέλεσμα την υποσυνείδητη άσκηση ψυχολογικής πίεσης στον καταναλωτή, ο οποίος αισθάνεται ότι “πρέπει” να εκμεταλλευτεί τις προσφορές σπεύδοντας στα μαγαζιά», υπογραμμίζεται.

Πέντε κανόνες

Προκειμένου να διασφαλίσουν ότι δεν θα πέσουν θύματα «προσφορών», η Ενωση προτείνει στους καταναλωτές την τήρηση πέντε κανόνων, μεταξύ άλλων, για τη διενέργεια έρευνας αγοράς, τη ρεαλιστική οριοθέτηση των αναγκών τους, την σωστή πληροφόρηση καθώς και τη γνώση του ισχύοντος πλαισίου. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΕΚΕ, οι καταναλωτές καλούνται να κάνουν έρευνα αγοράς και να ελέγχουν όχι μόνο την τιμή (αρχική και νέα) αλλά και την ποιότητα των προϊόντων. Επιπλέον, να αναζητούν στο διαδίκτυο την τιμή του προϊόντος που πρόκειται να επιλέξουν βάσει κωδικού ή αριθμού μοντέλου, ώστε να είναι βέβαιοι ότι η τιμή που έχουν εντοπίσει είναι η πιο συμφέρουσα.

Συστήνεται επίσης να οριοθετούν τις ανάγκες τους και να προγραμματίζουν με λίστα τις αγορές που πρόκειται να κάνουν, οι οποίες «πρέπει» να συμβαδίζουν με τον προσωπικό ή οικογενειακό τους προϋπολογισμό, αποφεύγοντας αλόγιστες δαπάνες.

Παράλληλα, οφείλουν να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες και τους όρους της συναλλαγής τους όταν αγοράζουν προϊόντα με δόσεις. Ιδίως για αγορές με πιστωτική κάρτα, να είναι πάντα ενημερωμένοι για τους όρους και τις προϋποθέσεις της συγκεκριμένης αγοράς. Ιδίως να ερευνούν αν και κατά πόσο επιβάλλονται τόκοι στην αγορά αυτή, αφού, στην περίπτωση αυτή, το κόστος αγοράς αυξάνει ραγδαία.

Σημειώνεται πως τα προϊόντα πρέπει να φέρουν την αρχική τιμή και την τιμή προσφοράς (όχι το ποσοστό έκπτωσης).

Τέλος, οι καταναλωτές δικαιούνται να ζητάνε πάντα την απόδειξη για τα προϊόντα που έχουν αγοράσει. Σε περίπτωση που το προϊόν είναι ελαττωματικό και θελήσουν να το επιστρέψουν ή να το αλλάξουν, η επίδειξη της απόδειξης είναι απαραίτητη.