Skip to main content

Ανοίγει ο «μεσογειακός διάδρομος» - Ελλάδα προς Ιταλία με ψαροκάικα

Οι νέες διαδρομές των προσφύγων και μεταναστών θα ξεκινούν από την Τουρκία και την Ελλάδα και θα οδηγούν στη Ιταλία μέσω της ανατολικής Μεσογείου.

Για την ενεργοποίηση των εναλλακτικών διαδρομών μέσω της ανατολικής Μεσογείου προς την ιταλική χερσόνησο προετοιμάζονται οι διακινητές, μετά το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού.

Σύμφωνα με την κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) οι νέες διαδρομές θα ξεκινούν από την Τουρκία και την Ελλάδα και θα οδηγούν στη Ιταλία μέσω της ανατολικής Μεσογείου.

Η εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες από διακινητές - «τηλέφωνά τους υπάρχουν ακόμη και στο Facebook» αναφέρει - και σημειώνει πως οι σχετικές επιχειρήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν μαζικά στις αρχές Απριλίου. Ως σημεία αφετηρίας αναμένεται να χρησιμοποιηθούν η Αττάλεια και η Μερσίνη, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Συρία, αλλά και η Αθήνα.

Για τη διαδρομή οι διακινητές, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, ζητούν από τους πρόσφυγες από 3.000 έως 5.000 ευρώ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ορισμένοι διακινητές θέλουν να «προσφέρουν» ακόμη και δύο δρομολόγια την εβδομάδα με ψαροκάικα ενώ ένας μιλά για μεταφορά ακόμη και 200 ατόμων με ένα σκάφος.

Στο χάρτη όμως των διακινητών φαίνεται πως μπαίνει και η Ισπανία. Πρόσφυγες και μετανάστες από την Αφρική, μέσω του Μαρόκο, χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια το πέρασμα της Ισπανίας. Ωστόσο η Μαδρίτη εκτιμά πως η διαδρομή θα μπορούσε πλέον να αποτελέσει επιλογή και για πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.