Skip to main content

Αμανατίδης: Επωφελής η τριμερής συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη ενημέρωσε για την εξέλιξη ειδικότερων θεμάτων που απασχολούν την αμερικανική εβραϊκή επιτροπή.

Στις σταθερά ενισχυόμενες διμερείς σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ και Ελλάδας-Ισραήλ επικεντρώθηκε η συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη με αντιπροσωπεία της αμερικανικής εβραϊκής επιτροπής (AJC) και το προεδρείο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας.

Ειδικότερα, κατά τις συνομιλίες του κ. Αμανατίδη με τον εκτελεστικό διευθυντή της αμερικανικής εβραϊκής επιτροπής, Ντέιβιντ Χάρις και τη διευθύντρια του γραφείου της οργάνωσης στο Ισραήλ, Άβιταλ Λάιμποβιτς, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, διαπιστώθηκε η σημασία της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου «η οποία αποδεικνύεται επωφελής για τις τρεις χώρες και ταυτόχρονα αναδεικνύει τον ρόλο της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας στο περιφερειακό περιβάλλον».

Ο υφυπουργός, από τη μεριά του, ενημέρωσε για την εξέλιξη ειδικότερων θεμάτων που απασχολούν την AJC, όπως η επικείμενη σύσταση ελληνικής έκθεσης στο Μουσείο Ολοκαυτώματος στο Άουσβιτς και ο επαναπατρισμός των αρχείων της ισραηλιτικής κοινότητας Θεσσαλονίκης, ενώ έγινε ενημέρωση για τη διαδικασία υιοθέτησης, από το ελληνικό Κοινοβούλιο, του προωθούμενου από την οργάνωση επίσημου ορισμού του αντισημιτισμού από τον ειδικό γραμματέα, Ευστάθιο Λιάντη-Λιανό,όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Επίσης, κατά τις συνομιλίες συζητήθηκε η ίδρυση Κέντρου Διαπολιτισμικού και Διαθρησκευτικού Διαλόγου στη Θεσσαλονίκη και η διοργάνωση φόρουμ ελληνικών και ισραηλινών οργανώσεων νεολαίας για θέματα ενδιαφέροντός τους, όπως η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία.

Τέλος, σημειώνεται πως την αντιπροσωπεία της αμερικανικής εβραϊκής επιτροπής (AJC) συνόδευαν ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος (ΚΙΣΕ), Δαυίδ Σαλτιέλ, και ο Α' αντιπρόεδρος, Βενιαμίν Αλμπάλας.