Skip to main content

Αγορά Θεσσαλονίκης: Έρχεται ξεκαθάρισμα στο λιανεμπόριο - Μόνο για ισχυρούς παίκτες η Τσιμισκή

Ξαναμοίρασμα της τράπουλας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και εξισορρόπηση τιμών το επόμενο διάστημα αναμένουν εκπρόσωποι του real estate

Εξισορρόπηση των τιμών ενοικίασης στην επόμενη διετία, αλλά και «ξεκαθάρισμα» της οδού Τσιμισκή, με τους δυνατούς παίκτες του λιανεμπορίου να εξελίσσονται στους κυρίαρχους του παιχνιδιού στον πιο εμπορικό και δημοφιλή δρόμο της Θεσσαλονίκης, εκτοπίζοντας τους μικρούς, που δεν αποκλείεται να μετακινηθούν σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους.

Αυτή εκτιμούν πως θα είναι η εικόνα το επόμενο διάστημα στο λιανεμπόριο της κέντρο της πόλης γνώστες του retail και της αγοράς ακινήτων.

Τα τελευταία χρόνια στην πλέον αγαπημένη οδό επιχειρηματιών και καταναλωτών, στην Τσιμισκή, εμφανίστηκαν μικρές επιχειρήσεις να προσπαθούν να κονταροχτυπηθούν με μεγάλες πολυεθνικές και δυνατές ελληνικές αλυσίδες, που ούτως ή άλλως κατέχουν στρατηγικές θέσεις, αλλά και τη μερίδα του λέοντος των καταστημάτων στην εν λόγω οδό.

Διαχρονικά, άλλωστε, η Τσιμισκή αποτελεί το... πολυπόθητο «ιερό» δισκοπότηρο για όσους δυνατούς παίκτες θέλουν να τοποθετηθούν ή να επεκταθούν στην οδό Τσιμισκή, χωρίς ωστόσο να μπορούν, εύκολα, να εντοπίσουν αδιάθετο κατάστημα που να πληροί τις προδιαγραφές τους. Χαρακτηριστική περίπτωση αλυσίδα παιχνιδιών που αναζητούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα κατάστημα πολλών τμ στην οδό Τσιμισκή, η οποία όταν τελικά δεν κατόρθωσε να βρει χώρο που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της στράφηκε στην οδό Αριστοτέλους, όπου αναμένεται να ανοίξει σύντομα κατάστημα.

Οι μικροί παίκτες πιέζονται

Στο μεταξύ, οι μικροί παίκτες, στην πλειονότητά τους, δείχνουν να ασφυκτιούν από τη διαμορφωθείσα κατάσταση που έχει προκαλέσει η καταναλωτική ανομβρία ως απόρροια της γενικότερης ακρίβειας. Όπως λένε χαρακτηριστικά γνώστες της αγοράς, διαφορετικά διαχειρίζεται μια μεγάλη αλυσίδα ένα...αρνητικό ταμείο για κάποιο χρονικό διάστημα και διαφορετικά ένας μικρός επιχειρηματίας, καθώς του είναι άκρως ψυχοφθόρο και ασύμφορο να επιδοτεί την επιχείρησή του χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα.

Όπως διερωτώνται χαρακτηριστικά άνθρωποι του real estate, «πόσοι είναι, τελικά, εκείνοι που μπορούν και θέλουν να επενδύσουν στην Τσιμισκή;». Δίνοντας οι ίδιοι απάντηση, σημειώνουν πως πρόκειται για τους μεγάλους και δυνατούς παίκτες του λιανεμπορίου που είναι περισσότερο ανθεκτικοί στα σκαμπανεβάσματα που καταγράφονται στην αγοραστική κίνηση.

Οι τιμές

Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι τιμές ενοικίασης στην οδό Τσιμισκή παραμένουν σταθερές σε σχέση με πέρυσι και κυμαίνονται από 50 έως 150 ευρώ το τμ. Πρόκειται για ένα μεγάλο εύρος τιμών, το οποίο εξαρτάται από το σημείο στο οποίο βρίσκεται το κατάστημα και το τι προσφέρει. Αξίζει να σημειωθεί πως οι υψηλότερες τιμές απαντώνται από τη Διαγώνιο μέχρι την οδό Βενιζέλου.

Εξισορρόπηση μισθωμάτων τα επόμενα 2 με 3 χρόνια βλέπει ο Στέλιος Καραπιπέρης, οικονομολόγος MBA, επικεφαλής του τομέα ερευνών και διαπραγματεύσεων του γραφείου Θεσσαλονίκης της Δανός| An alliance member of BNP PARIBAS Real Estate, εκτιμώντας πως οι τιμές ενοικίασης των καταστημάτων θα αρχίσουν να πέφτουν από το 2024. «Κομβικό ρόλο αναμένεται να παίξουν οι πολυεθνικές αλυσίδες στην οδό Τσιμισκή, που μπορούν να απορροφήσουν τους κραδασμούς» σημειώνει ο κ. Καραπιπέρης.

Η περίπτωση της οδού Μητροπόλεως

Την ίδια ώρα, καταστήματα αλλάζουν χέρια, ενώ στον δεύτερο πιο εμπορικό δρόμο της πόλης, στην οδό Μητροπόλεως, τα ξενοίκιαστα καταστήματα, από το ύψος της οδού Κούσκουρα με κατεύθυνση προς τον Λευκό Πύργο, το τελευταίο διάστημα αυξάνονται.

«Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας που οι έμποροι προχωρούν στον ετήσιο προγραμματισμό τους. Σχεδιάζουν κάποιες αλλαγές ενδεχομένως για το επόμενο διάστημα. Καταστήματα αλλάζουν χέρια» σημειώνει ο κ. Καραπιπέρης.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως αδιάθετα καταστήματα, που περιμένουν επί μακρόν τον νέο τους ενοικαστή, υπάρχουν και πριν το προαναφερθέν κομμάτι της οδού Μητροπόλεως. Χαρακτηριστικό παράδειγμα γωνιακό κατάστημα σε ένα οικοδομικό τετράγωνο πριν από το ύψος της οδού Αριστοτέλους, που παραμένει για χρόνια ξενοίκιαστο.  

Είναι χαρακτηριστικό πως τα κατάστημα που είναι αδιάθετα αφορούν στην πλειονότητά τους χώρους που μέχρι πρότινος στέγαζαν επιχειρήσεις ένδυσης, με πορεία ετών στην αγορά της Θεσσαλονίκης, τα οποία κατέβασαν ρολά, κάνοντας βουβό το συγκεκριμένο κομμάτι της οδού. Σημειώνεται πως η Μητροπόλεως προσφέρει μια ευρεία γκάμα τιμών, ανάλογα με το σημείο στο οποίο βρίσκεται το κατάστημα, από 40 έως 90 ευρώ το τμ.

Στροφή στο ηλεκτρονικό εμπόριο και μετά τι;

Σύμφωνα με τον κ. Καραπιπέρη, δεν είναι λίγοι εκείνοι που, βλέποντας πως το φυσικό κατάστημα που διατηρούν δεν τα πηγαίνει καλά, επενδύουν στο e-commerce. Είναι άλλωστε μια τάση που μοιάζει με διαφυγή, η οποία αναπτύχθηκε ιδιαίτερα κατά την περίοδο του κορωνοϊού και εξακολουθεί να αποδίδει σημαντικά σε πολλές περιπτώσεις επιχειρήσεων.

Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις επιχειρηματιών που εξαιτίας τού ότι τα φυσικά καταστήματα που διατηρούν φυτοζωούν, στράφηκαν στο ηλεκτρονικό εμπόριο, κατορθώνοντας, για κάποιο χρονικό διάστημα, να έχουν σημαντικά κέρδη, με αποτέλεσμα να χρηματοδοτούν και την ύπαρξη του φυσικού καταστήματος. Ωστόσο, σήμερα οι ιδιοκτήτες τους βλέπουν πως και τα e-shops που δημιούργησαν παραπαίουν, με αποτέλεσμα να αναζητούν μια εναλλακτική λύση προκειμένου να φύγουν από το λιανεμπόριο.

Σε κάποιες περιπτώσεις η λύση έρχεται με τη στροφή σε άλλους χώρους του επιχειρείν, όπως για παράδειγμα με το άνοιγμα franchising καταστήματος αλυσίδων convenience stores.