Skip to main content

Το ΑΠΘ μαζί με Fiat και ευρωπαϊκές εταιρείες στο πρόγραμμα SmartLine

Νέα μεγάλη επιτυχία του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας που αναλαμβάνει συντονιστής ενός ακόμη προγράμματος για οργανικά φωτοβολταϊκά και OLEDs.

Η Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται με το SmartLine να κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα για να φτάσει στην εποχή της βιομηχανικής παραγωγής οργανικών και εκτυπωμένων φωτοβολταϊκών και OLEDs - δηλαδή οργανικών, επίσης εκτυπωμένων, διόδων εκπομπής φωτός, διεκδικώντας τον τίτλο της ελληνικής πρωτεύουσας στη ψηφιακή βιομηχανία.

Όλη αυτή η εξέλιξη και ανάπτυξη βασίζεται στο εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ το οποίο κτίζει ερευνητικά πάνω σε Κοινοτικά προγράμματα που στηρίζονται στη συνεργασία πανεπιστημίων, ερευνητικών ινστιτούτων και καινοτόμων ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Ένα μόνο project, το πιο γνωστό ίσως γιατί συμμετέχει σε αυτό η αυτοκινητοβιομηχανία FIAT, είναι αυτό της χρησιμοποίησης φύλλων οργανικών φωτοβολταϊκών στο ¨500αράκι¨ της FIAT, για την ενεργειακή υποστήριξη συστημάτων των αυτοκινήτων FIAT αλλά και Chrysler του ιδίου ομίλου. Όμως το πεδίο δόξης που ανοίγεται είναι λαμπρό και αφορά θερμοκήπια, κτήρια, συσκευασίες, wearables και πάμπολλες ακόμη εφαρμογές σε προϊόντα διαρκείας αλλά και καταναλωτικά.

Αυτή την νέα επιτυχία του ΑΠΘ και του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας, όπως και της spin off εταιρείας ΟΕΤ, παρουσίασαν σήμερα ο καθηγητής του Αριστοτελείου και υπεύθυνος συντονιστής του προγράμματος SmartLine, κ. Στέργιος Λογοθετίδης, ο επικεφαλής του Εργαστηρίου κ. Aργύρης Λασκαράκης και ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΕΤ κ. Βασίλης Μάτσκος.

Η παρουσίαση του SmartLine έγινε στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Οργανικών & Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών, εκεί όπου έχουν κατασκευαστεί οι δύο πρωτότυπες, σε παγκόσμιο επίπεδο, γραμμές OPVs και ΟLEDs, στο πλαίσιο προηγούμενων ερευνητικών προγραμμάτων και κυρίως του Smartonics.

Tώρα πλέον, ΑΠΘ και ΟΕΤ, μαζί με άλλους πέντε εταίρους από Γερμανία, Ιταλία και Ολλανδία, ξεκινούν να δουλεύουν πάνω στο ¨Εργοστάσιο του Μέλλοντος στα Οργανικά Ηλεκτρονικά¨.



Το πρόγραμμα, που ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου 2017 και ολοκληρώνεται τέλος Αυγούστου 2020, είναι τριετούς διάρκειας, έχει budget 5,4 εκατομμύρια ευρώ, στα οποία η συμμετοχή της ΕΕ φτάνει στα 4,3 εκατ ευρώ. Στο SmartLine εκτός από το ΑΠΘ (με το  ltfn), που έχει το ρόλο συντονιστή και, την ΟΕΤ, συμμετέχουν επίσης η FIAT, οι γερμανικές AIXTRON, Suragus και Laytec, όπως και η ολλανδική IBS.

Για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, που πλέον αναγνωρίζεται σαν world expert στην Οπτική Μετρολογία, η τιμή είναι μεγάλη αλλά και σημαντική για τους νέους ερευνητές αφού περί τους 25 - 30 Έλληνες επιστήμονες θα εργαστούν στο project του SmartLine (συμπεριλαμβανομένων των 6-7 που εργάζονται στην ΟΕΤ).

Από το SmartLine η Ελλάδα, όπως είπε ο κ. Λογοθετίδης, θα λάβει το 51% της Κοινοτικής χρηματοδότησης, ενώ άνω του 70% του πνευματικού έργου που θα παραχθεί θα επιστρέψει στην χώρα μας σαν υπεραξία.

Το αντικείμενο του SmartLine, αναφέρεται στα εξής:

Αρχικά θα αναπτυχθούν έξυπνες τεχνικές και όργανα μετρολογίας για τον έλεγχο της ποιότητας των νανοϋλικών. Αυτά τα όργανα θα ενσωματωθούν  στα μηχανήματα παραγωγής ώστε τα οργανικά φωτοβολταϊκά και τα ΟLEDs να έχουν υψηλή απόδοση, σε ποσοστό τουλάχιστον 90%, ώστε να είναι δυνατή η βιομηχανική τους παραγωγή.

Τα υλικά θα ελέγχονται κατά την παραγωγή, ενώ στο πλαίσιο του SmartLine θα αναπτυχθεί το λογισμικό αλλά και το harware που θα παρακολουθεί την παραγωγή και θα ενημερώνει τον εντολέα.

Επίσης, με την ανάπτυξη και προσθήκη αυτοματισμών στις δύο γραμμές παραγωγής που υπάρχουν στο Κέντρο Οργανικών & Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών, θα βελτιστοποιηθεί η παραγωγική διαδικασία.

Το Αριστοτέλειο και η ελληνική επιχειρηματικότητα θα ωφεληθεί από την αξιοποίηση της γνώσης, της υψηλής τεχνολογικής ετοιμότητας αλλά ακόμη και από την χρήση των σημαντικών υποδομών και της τεχνογνωσίας που θα διαθέτει, παρέχοντας υπηρεσίες σε τρίτους.

Όπως είπε ο κ. Μάτσκος, αναφερόμενος στη συνεργασία με την FIAT, οι δοκιμές θα συνεχιστούν για την επόμενη διετία μέχρι το 2020 η αυτοκινητοβιομηχανία να βγάλει στο εμπόριο το 500αράκι με την ντυμένη με φωτοβολταϊκά οροφή. Ήδη πάντως η ΟΕΤ είναι σε επαφή με υπεργολάβο της ιταλικής βιομηχανίας και το OPV θα μπορεί να παραχθεί στην Ελλάδα.

Οι δοκιμές για τη συγκεκριμένη χρήση συνεχίζονται, καθώς το πρϊόν που με τα σημερινά δεδομένα έχει διάρκεια ζωής περί τα δέκα χρόνια, θα είναι εκτεθειμένο σε καιρικές συνθήκες που θέτουν τα υλικά σε δοκιμασία.

Ο κ. Λογοθετίδης και ο κ. Λασκαράκης έθεσαν το θέμα της Ψηφιακής Βιομηχανίας, στην οποία η Ελλάδα πρέπει στρατηγικά να ενταχθεί πλήρως, συνδέοντας όλες τις φάσεις και στάδια της παραγωγής με τα εξελιγμένα μέσα που παρέχει η ψηφιακή εποχή.