Skip to main content

Θεσσαλονίκη - Σκέρτσος: Σχέδιο για πράσινο και φθηνή στέγη στο πρώην στρατόπεδο Ζιάκα

Τη μετατροπή του πρώην στρατοπέδου σε οικιστικό πόλο με εμπορικές χρήσεις και πράσινο, ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος

Το σχέδιο της κυβέρνησης να μετατρέψει το πρώην στρατόπεδο Ζιάκα σε έναν νέο πόλο ανάπλασης και ανάπτυξης ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, επικεφαλής του κυβερνητικού κλιμακίου που βρέθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Όπως δήλωσε, κατά την επίσκεψή του στους χώρους του πρώην στρατοπέδου, σχέδιο της κυβέρνησης είναι το Ζιάκα να μετατραπεί σε έναν πόλο οικιστικό και με εμπορικές χρήσεις και με πολύ πράσινο.

Διαβάστε - Σκέρτσος: Το 2023 ιστορική χρονιά για τη Θεσσαλονίκη - Το «πράσινο δακτυλίδι» στην πόλη
 
«Έχουμε βάλει σε στόχο να μην αφήνουμε χώρους αδρανείς, χώρους δημόσιας περιουσίας. Κάθε τέτοια περιοχή, όπως είναι το Ζιάκα, που σήμερα είναι παρατημένοι, μπορούν να αποτελέσουν πόλους ανάπτυξης και ανάπλασης. Με βάση το εργαλείο της κοινωνικής αντιπαροχής, την πολιτική που έχουμε ψηφίσει πριν από δύο μήνες, δημόσια ακίνητα να παραχωρούνται ώστε να δημιουργούν προσιτές, φθηνές κατοικίες, για να δώσουμε λύσεις στο μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας στη στέγη. Εδώ στο στρατόπεδο Ζιάκα, με τις κατάλληλες χρήσεις, να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε έναν νέο πόλο ανάπτυξης σε αυτό το σημείο της πόλης», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.

Σήμερα το πρώην στρατόπεδο, έκτασης πάνω από 120 στρέμματα και ιδιοκτησίας του υπουργείου Οικονομικών, είναι παρατημένο και εστία παραβατικότητας. «Με την ανάπτυξη που θα δοθεί εδώ και με τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν και εμπορικές και οικιστικές χρήσεις, πιστεύουμε ότι θα μεταμορφωθεί και θα αποτελέσει ένα υπόδειγμα οικιστικής ανάπλασης», υπογράμμισε ο κ. Σκέρτσος.

Κατά την επίσκεψή του στους χώρους του στρατοπέδου, οι οποίοι είναι γεμάτοι απορρίμματα, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, επισήμανε ότι πρέπει να καθαριστεί. Στην τοποθέτησή του αυτή απάντησαν ο  Μητροπολίτης Σταυρουπόλεως και Νεαπόλεως Βαρνάβας και ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, σημειώνοντας πως αν δεν γίνει περίφραξη του στρατοπέδου και δεν καθαριστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα γεμίσει πάλι σκουπίδια.

Στον χώρο του στρατοπέδου βρέθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης το κυβερνητικό κλιμάκιο το οποίο αποτελούνταν εκτός από τον κ. Σκέρτσο, από τον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρο Καλαφάτη, τον υφυπουργό Περιβάλλοντος αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας Νίκο Ταγαρά, τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού της Κυβέρνησης  Θανάση Κοντογεώργη, τον Γενικό Γραμματέα Μεταφορών Γιάννη Ξιφαρά και την Μαρία Αντωνίου, Επικεφαλής του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Στην επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στο στρατόπεδο Ζιάκα ήταν παρόντες οι δήμαρχοι Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου και Κορδελιού Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Κορδελιού Ευόσμου Κώστας Σωτηράκης και ο Μητροπολίτης Σταυρουπόλεως και Νεαπόλεως Βαρνάβας.