Skip to main content

Τα 20 tips για να κάνετε οικονομία

Η Voria.gr παρουσιάζει είκοσι εύκολους τρόπους για να εξοικονομήσετε χρήματα...

της Χριστίνας Καραμανίδου
karamanidou@voria.gr

Πολλοί αναρωτιούνται αν υπάρχουν τρόποι για να μειώσουμε τα καθημερινά μας έξοδα-μέσα σε αυτούς ήμουν και εγώ μέχρι πριν από λίγο καιρό. Αναρωτιόμουν πώς μπορεί κάποιος να κάνει οικονομία από εκεί που «δεν έχει». Μετά σκεφτόμουν ότι εδώ ολόκληρος υπουργός Οικονομικών και δεν μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα, θα μπορέσω εγώ; Έσπαγα το κεφάλι μου για να βρω από πού μπορώ να κόψω, ώστε στο τέλος του μήνα να συνεχίσω να έχω χρήματα. Τελικά υπάρχουν τρόποι και είναι και εύκολοι… Τους γνωρίζουμε όλοι, αλλά δεν τους τηρούμε, ειδικά όταν πρόκειται να γλιτώσουμε έστω 1 ευρώ… Ας μην ξεχνάμε όμως ότι «φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι».

Η Voria.gr παρουσιάζει τα 20  tips της οικονομίας και εύχεται καλή τύχη!

1. Σίγουρα οι περισσότεροι περνάτε το μεγαλύτερο μέρος της μέρας εκτός σπιτιού, με αποτέλεσμα να ξοδεύετε αρκετά χρήματα έξω. Η μέρα ξεκινάει από το πρωί. Μπαίνετε στο αυτοκίνητό σας, αντιμετωπίζετε μποτιλιάρισμα στο κέντρο, ψάχνετε για πάρκινγκ και τελικά καταφέρνετε να πάτε στη δουλειά σας. Η μετακίνηση με το λεωφορείο, ακόμα και με την αύξηση του εισιτηρίου, σίγουρα είναι οικονομικότερη, δεδομένου ότι έχει αυξηθεί εκρηκτικά η βενζίνη. Η μηνιαία κάρτα για τα λεωφορεία κοστίζει από 20- 45 ευρώ (Αθήνα και Θεσσαλονίκη)… Η βενζίνη σας; Αφήστε το καλύτερα...

2. Φτάσατε στο γραφείο με τα χίλια ζόρια, και σαν Έλληνες, χρειάζεστε το καφεδάκι σας. Αν έχετε φροντίσει στο γραφείο να τον πίνετε δωρεάν έχει καλώς, ειδάλλως θέλετε 5 ευρώ την εβδομάδα μόνο για καφέδες. Στο μεταξύ, καφές σκέτος δεν γίνεται θέλει ένα συνοδευτικό, όπως ένα τοστάκι, όχι κάτι το ιδιαίτερο κασεράκι-σαλαμάκι (2 ευρώ), συνολικό εβδομαδιαίο κόστος για τοστ 10 ευρώ, συνολικό κόστος καφέ και τοστ 15 ευρώ . Όταν θέλουμε να κάνουμε οικονομία ετοιμάζουμε ένα κρύο σάντουιτς από το σπίτι, με τα δικά μας προϊόντα και έτσι με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια… Οικονομία και υγιεινή διατροφή!

3. Το σουπερμάρκετ είναι η μεγαλύτερη παγίδα των περισσότερων καταναλωτών (ειδικά των γυναικών). Υποτίθεται ότι πηγαίνεις για δύο πράγματα και στο τέλος καταλήγεις με το καρότσι γεμάτο... Το αστείο είναι ότι όταν πηγαίνεις σπίτι αναρωτιέσαι τι ψώνισες και πλήρωσες τόσα χρήματα… Είναι και αυτές οι προσφορές, που πραγματικά είναι μεγάλο δέλεαρ.. ακόμα και να μην το χρειάζεσαι ή να έχεις από το συγκεκριμένο προϊόν, το αγοράζεις! Μία λύση είναι να ετοιμάζετε μια λίστα και να την ακολουθείτε όσο γίνεται πιο πιστά! Όχι ότι πετυχαίνει αλλά τουλάχιστον θα αγοράσετε λιγότερα άχρηστα πράγματα, σε περίπτωση που είχατε πάει χωρίς τη λίστα!

4. Τώρα όλοι θα σκεφτείτε κάτι μας είπες… αλλά όλοι οι καπνιστές όταν σκέπτονται να κάνουν οικονομία, λένε ότι θα κόψουν το τσιγάρο ή έστω θα το μειώσουν. Και ο λόγος είναι προφανής. Ένας καπνιστής ξοδεύει περίπου 120 ευρώ το μήνα για τα τσιγάρα του. Εάν, έστω, το ελαττώσει τότε έχει κερδίσει περίπου 60 ευρώ… Σίγουρα είναι ένας καλός λόγος να το ξανασκεφτείτε (και δεν συζητάω για την υγεία, καθώς κανένας καπνιστής δεν τη σκέφτεται).

5. Στην βραδινή έξοδο, δεν μπορείτε να κόψετε και πολλά πράγματα. Μία φορά βγαίνετε και εσείς ας το ευχαριστηθείτε! Ποτάκι-ταβερνούλα, το αξίζετε! Τώρα αν βγαίνετε πιο συχνά, ειδικά τώρα το καλοκαίρι, μην αρχίσετε τα κοκτέιλ, περιοριστείτε σε μπύρες και ποτά. Όσο για την ταβέρνα, δεν χρειάζεται κάθε φορά να παραγγέλνετε όλο τον κατάλογο. Σίγουρα είναι όλα λαχταριστά, αλλά θα ξαναπάτε (αν σας περισσέψουν χρήματα από την πρώτη φορά). Η παραγγελία βέβαια καλύτερα να γίνεται συντηρητικά. Αφήστε που τις περισσότερες φορές η έξοδος σε ταβέρνα είναι βράδυ και δεν πρέπει να βαρυστομαχιάσετε! Τις υπόλοιπες μέρες, που μένετε σπίτι, κανονίστε βραδιές "σινεμά" στο σπίτι ή και βραδιές ταβέρνας κτλ… Η οικονομία μας ενώνει!

6. Αυτό το καλοκαίρι έχει φαλιρίσει πολύ κόσμο. Ειδικά τις γυναίκες… είναι και μετά το Πάσχα, που λίγο-πολύ όλοι έχετε φάει κάτι παραπάνω, και η λύση είναι το γυμναστήριο. Ένας μήνας κοστίζει περίπου 50 ευρώ. Αν δεν μπορείτε να το αποχωριστείτε τότε επιλέξτε ένα πρόγραμμα (3μηνο, 6μηνο κτλ). Αρκεί να είστε σίγουροι ότι θα πάτε και δεν θα πετάξετε τζάμπα τα λεφτά σας. Διότι ως γνωστό όλοι ξεκινάμε πολύ ενθουσιασμένοι και γεμάτοι τύψεις… στο τέλος όμως καταλήγουμε με το ταμείο μείον και με διπλές τύψεις, αρχικά γιατί δεν πηγαίναμε και επομένως τα κιλά υπάρχουν ακόμα και δεύτερον επειδή δώσαμε τόσα χρήματα και δεν πήγαμε! Επομένως αν δεν είστε σίγουροι για το κατά πόσο θα είστε συνεπείς στην υποχρέωση, τότε προτιμήστε μία περιοχή, όπου μπορείτε να πηγαίνετε για τρέξιμο όποτε έχετε διάθεση. Αυτός ο τρόπος έχει δύο θετικά.: α) Σίγουρα θα χάσετε κιλά β) ακόμα και αν δεν τα χάσετε θα στεναχωριέστε μόνο για αυτό.

Τα επόμενα τρία tips αφορούν περισσότερο τις γυναίκες.

7. Το shopping therapy, έχει αποδειχθεί ότι ισχύει (και ας μην το παραδέχονται οι άνδρες). Πάντα μια αγορά σε κάνει να νιώθεις καλύτερα. Όμως, έχει αποδειχθεί ότι συνήθως οι αγορές που κάνουμε όταν δεν είμαστε καλά ψυχολογικά είναι…. εκτός από πανάκριβες και χάλια (ασορτί με την ψυχολογία). Αυτό που προτείνω είναι να μην περιορίσετε τις αγορές αλλά τα χρήματα! Διότι το shopping therapy δεν λειτουργεί στις ακριβές αγορές αλλά σε κάθε σακουλάκι που κουβαλάτε… Επομένως ψωνίστε πολλά και φθηνά. Έτσι, την επόμενη μέρα που θα έχετε καλή διάθεση, δεν θα μετανιώνετε για τα χρήματα που ξοδέψατε.

8. Η κακή ψυχολογία πάντα οδηγεί στο κομμωτήριο… Ακόμα δεν έχω καταλάβει γιατί, όμως είναι γεγονός ότι όταν θέλουμε ανανέωση (που συνήθως τη χρειαζόμαστε όταν δεν είμαστε και στα καλύτερα μας) τότε αποφασίζουμε να κάνουμε κάτι περίεργο στα μαλλιά μας. Καλό θα είναι να επιλέξετε κανένα χτένισμα ή έστω κούρεμα, που κοστίζουν περίπου 20 ευρώ. Η αλλαγή του χρώματος πέρα του ότι είναι πιο ακριβή, είναι προτιμότερο να αποφασιστεί όταν θα έχετε πιο καθαρό μυαλό… (Αλλιώς όλες θα είχαμε μαύρα μαλλιά).

9. Το Νο 09 είναι ένα tip που συμπεριλαμβάνει όλα τα προηγούμενα. Στο Ίντερνετ υπάρχουν σελίδες με καθημερινές προσφορές, από κέντρα ομορφιάς, κομμωτήρια, εστιατόρια, ταξίδια, ξενοδοχεία κτλ. Οι αγορές γίνονται online, χωρίς την υποχρεωτική χρήση πιστωτικής και οι εκπτώσεις σε αρκετά προϊόντα μπορούν να φτάσουν ακόμα και το 80%. Αν δεν καταφέρετε να ακολουθήσετε κανένα από τα παραπάνω, τότε τουλάχιστον φροντίστε ό,τι κάνετε, να το κάνετε οικονομικά!!!

Πέρα όμως από τα εκτός σπιτιού έξοδα, υπάρχουν και τα πάγια, στα οποία συμπεριλαμβάνονται το ενοίκιο, οι λογαριασμοί τηλεφώνου, ρεύματος και νερού. Για το ενοίκιο δεν μπορώ να προτείνω και πολλά, είτε διαπραγματεύεστε εκ νέου την τιμή (εποχή ΔΝΤ έχουμε) είτε μετακομίζετε σε ένα σπίτι με χαμηλότερο ενοίκιο.

10. Στο νερό, όλοι μπορούμε να κάνουμε οικονομία. Δεν χρειάζεται να γεμίζετε την μπανιέρα, ούτε να αφήνετε το νερό να τρέχει όταν δεν το χρειάζεστε. Άλλωστε πέρα από οικονομία, φροντίζετε και για το μέλλον του πλανήτη, δεδομένου ότι σε λίγα χρόνια μπορεί να μην έχουμε σταγόνα να πιούμε.

11. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει και μαζί με αυτήν και εμείς… Κινητά, σταθερά, Ίντερνετ είναι δεδομένα. Όμως καιρός δεν είναι να πάτε και ένα βήμα παρακάτω; Υπάρχουν τόσοι τρόποι να μιλάτε και να γράφετε δωρεάν από το Ίντερνετ, γιατί πρέπει να φουσκώνετε τους λογαριασμούς; Ακόμα, όμως και αν είστε της παλιάς σχολής, επιλέξτε τα πακέτα των εταιρειών! Με απλά μαθηματικά: 50 ευρώ/μήνα σταθερό, 40 ευρώ/μήνα κινητό και 20 ευρώ/μήνα Ίντερνετ, σύνολο 110 ευρώ! Με τα «πακέτα» προσφορών, μπορείτε να εξοικονομήσετε τουλάχιστον 30 ευρώ το μήνα.

Η λίστα της οικονομίας συμπληρώνεται από την εξοικονόμηση ενέργειας, που μόνο αν το δείτε* με αριθμούς, θα αντιληφθείτε πόσα χρήματα σπαταλάτε άσκοπα.

12. Ένας από τους κύριους λόγους που ο λογαριασμός του ρεύματος είναι ανεβασμένος, ειδικά το καλοκαίρι, είναι η χρήση του κλιματιστικού. Σε περίπτωση που μειώσετε τη χρήση του κατά 2 ώρες την ημέρα τότε θα εξοικονομήσετε τουλάχιστον 30 ευρώ τον χρόνο. Στο μεταξύ, με την ζέστη θα απαλλαγείτε και από τις τοξίνες.

13. Προσωπικά, δεν γνώριζα ότι αν μειώσουμε κατά 1οC τον θερμοστάτη της κεντρικής θέρμανσης και δεν ξεπερνάμε τους 19 – 0οC, τότε εξοικονομούμε τουλάχιστον 10% ενέργεια. Αν για παράδειγμα, καταναλώνετε 1000 ευρώ τον χρόνο για θέρμανση, τότε θα κερδίσετε 100 ευρώ. «Μέτρον άριστον» έλεγαν οι πρόγονοί μας και δεν κέρδιζαν 100 ευρώ. Μήπως πρέπει να το σκεφτείτε;

14. Το πλύσιμο των ρούχων, δεν μπορείτε να το αποφύγετε, μπορείτε όμως να αλλάξετε συνήθειες. Αν, δηλαδή, αλλάξετε δυο πλύσεις μηνιαίως από τους 60ο στους 40οC, τότε θα εξοικονομήσετε περίπου 30 ευρώ ετησίως. Αυτό το tips, θεωρώ ότι είναι το ευκολότερο, δεδομένου ότι στο εμπόριο υπάρχουν νέα προϊόντα που καθαρίζουν τα ρούχα το ίδιο καλά ακόμα και στους 40οC.

15. Αυτό και αν δεν είναι εύκολο! Χωρίς κόπο και οικονομία μπορείτε να κερδίσετε 15 ευρώ το χρόνο. Πώς; Όταν δεν χρησιμοποιείτε την τηλεόραση, το DVD ή το στερεοφωνικό, μην τα αφήνετε στο stand by, αλλά αντίθετα κλείστε τα από τον κεντρικό διακόπτη. Το σκέφτεστε ακόμη;

16. Αν έχετε πολυμελή οικογένεια και μαγειρεύετε συχνά στο μεγάλο μάτι της κουζίνας, προτιμήστε χύτρα ταχύτητας. Εξοικονομείτε 60-80% της ενέργειας, πράγμα που θα σας επιτρέψει να γλιτώσετε έως και 75 ευρώ ετησίως.  Πέρα όμως από το οικονομικό όφελος (που δεν είναι και λίγο), το φαγητό γίνεται γρηγορότερα και διατηρούνται όλες οι βιταμίνες.

17. Κάντε συχνά απόψυξη στο ψυγείο σας. Ένα στρώμα πάγου πάχους 5 χιλιοστών αυξάνει την κατανάλωση ρεύματος κατά περίπου 30%. Αποψύξτε λοιπόν και κερδίστε περίπου 10 ευρώ ετησίως. Με τον πάγο δεν θα βγάλετε χρήματα… χωρίς τον πάγο όμως θα κερδίσετε πέρα από χρήματα και χώρο στο ψυγείο. Εξοικονόμηση εις διπλούν!

18. Αντικαταστήστε 5 λάμπες με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας. Η απόσβεση των χρημάτων θα γίνει γρήγορα και θα εξοικονομείτε 15 ευρώ ετησίως.

19. Χρησιμοποιήστε ηλιακό αντί για ηλεκτρικό θερμοσίφωνα. Θα γλιτώνετε τουλάχιστον 150 ευρώ ετησίως.

20. Όταν έρθει η ώρα να αλλάξετε το ψυγείο σας, προτιμήστε ψυγείο ενεργειακής απόδοσης Α. Θα εξοικονομείτε περίπου 15-40 ετησίως και θα βοηθήσετε και στο περιβάλλον.

Μόνο από την εξοικονόμηση ενέργειας* κερδίζετε 440-465 ευρώ το χρόνο. Ξανασκεφτείτε το!  





*Τα στοιχεία είναι από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς