Skip to main content

Στη Θεσσαλονίκη το πρώτο Κέντρο Αλληλεγγύης Solidarity Now (φώτο)

Ποιες υπηρεσίες θα παρέχει το Κέντρο Αλληλεγγύης του Solidarity Now, που εγκαινιάστηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του δημάρχου της πόλης Γιάννη Μπουτάρη.

Της Χριστίνας Τσερβελή

Το πρώτο Κέντρο Αλληλεγγύης του Solidarity Now στην Ελλάδα, το οποίο δημιουργήθηκε από το Open Society Foundations του γνωστού μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος, εγκαινιάστηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του δημάρχου της πόλης Γιάννη Μπουτάρη.

Πρόκειται για ένα δίκτυο ανθρώπων και οργανώσεων που συνεργάζονται για να βοηθήσουν όσους πλήττονται περισσότερο από την κρίση στην Ελλάδα και στοχεύει στην υποστήριξη τοπικών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και υφισταμένων πρωτοβουλιών και είναι ανοιχτό σε όλους όσους έχουν ανάγκη.

Σκοπός του είναι να λειτουργεί ως κόμβος για τη φιλοξενία δραστηριοτήτων τοπικών ΜΚΟ και να παρέχει υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, στο Κέντρο Αλληλεγγύης της Θεσσαλονίκης θα παρέχονται ιατρικές και νομικές υπηρεσίες, ενώ σύντομα αναμένεται να υπάρξει υπηρεσία με άξονα την απασχολησιμότητα. Το κέντρο στελεχώνεται από δύο γιατρούς, τέσσερις δικηγόρους και δύο κοινωνικούς λειτουργούς και απευθύνεται σε άνεργους, ανασφάλιστους, ηλικιωμένους, νόμιμους μετανάστες και μονογονεϊκές οικογένειες, καθώς και σε όσους εντάσσονται στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Image
Στη Θεσσαλονίκη το πρώτο Κέντρο Αλληλεγγύης Solidarity Now (φώτο)


Το Κέντρο Αλληλεγγύης της Θεσσαλονίκης άνοιξε στις 2 Ιανουαρίου 2014 και βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο λειτουργίας. Φιλοξενεί δύο πολύ γνωστές Ελληνικές ΜΚΟ, την ΑΡΣΙΣ και την PRAKSIS.

Η ΑΡΣΙΣ προσφέρει νομικές υπηρεσίες σε όσους βρίσκονται σε ανάγκη. Ειδικότερα θα προσφέρει νομικές συμβουλές για ζητήματα καταναλωτικά, αστικού δικαίου, εργασιακά και κοινωνικής πρόνοιας, όπως συμβουλευτική για ελάφρυνση από χρέη που έχουν προκύψει από πιστωτικές κάρτες, υποθήκες και ακίνητα.

Η PRAKSIS, μία ΜΚΟ με μεγάλη εμπειρία στον τομέα της υγείας, θα προσφέρει ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη, και πιο συγκεκριμένα: υπηρεσίες γενικής ιατρικής και συμβουλευτικής. Και οι δύο οργανώσεις θα παραπέμπουν περιστατικά και σε άλλους φορείς παροχής υγειονομικών και νομικών υπηρεσιών. Οι ανάγκες που θα αντιμετωπίζει το Κέντρο Αλληλεγγύης της Θεσσαλονίκης, θα καθοριστούν τελικά από τις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού.   

Image
Στη Θεσσαλονίκη το πρώτο Κέντρο Αλληλεγγύης Solidarity Now (φώτο)


«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι το πρώτο Κέντρο Αλληλεγγύης του Solidarity Now στην Ελλάδα λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη. Σκοπός του Κέντρου Αλληλεγγύης της Θεσσαλονίκης είναι να αντιμετωπίσει ένα ευρύ φάσμα αναγκών στην περιοχή», σημείωσε η γενική διευθύντρια του Solidarity Now, Σταυρούλα Χασαπογλίδου.

«Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, το Solidarity Now συνεργάζεται στενά τόσο με ΜΚΟ όσο και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου να προσφέρει βοήθεια σε όσους την έχουν άμεση ανάγκη. Ελπίζουμε ότι οι υπηρεσίες που θα προσφέρει το Κέντρο Αλληλεγγύης θα δώσουν τη δυνατότητα σε ομάδες και άτομα να κινητοποιηθούν και να επιφέρουν θετικές αλλαγές στη ζωή τους. Οι στόχοι και οι υπηρεσίες του Κέντρου Αλληλεγγύης θα διευρύνονται καθώς θα εντοπίζονται και οι τοπικές ανάγκες», τόνισε.

Image
Στη Θεσσαλονίκη το πρώτο Κέντρο Αλληλεγγύης Solidarity Now (φώτο)


Από την πλευρά του ο πρόεδρος της PRAKSIS,  Αντύπας Τζανέτος, υπογράμμισε ότι «για την PRAKSIS η δημιουργία ενός Κέντρου Αλληλεγγύης στον Δήμο της Θεσσαλονίκης που έμπρακτα έχει αποδείξει ότι πρωτοστατεί σε συνέργιες αποτελεί μία ακόμη πρόκληση για την προώθηση ευρύτερων συνεργασιών. Σε μία εποχή όπου τα αποτελέσματα της κρίσης πλήττουν ολοένα και περισσότερους συνανθρώπους μας τέτοιου είδους κομβικές συμπράξεις αποτελούν τον απαραίτητο μονόδρομο για να ανακουφιστούν οι συνάνθρωποί μας. Τελικά αυτή είναι η μοίρα μας, αυτός είναι ο προορισμός μας. Στην κοσμική μοναξιά μας θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι είμαστε υποχρεωμένοι να ζούμε ο ένας κοντά στον άλλο. Και αν μερικές φορές η επαφή αυτή μας πληγώνει, στο τέλος η ζεστασιά της μας αποζημιώνει».

Image
Στη Θεσσαλονίκη το πρώτο Κέντρο Αλληλεγγύης Solidarity Now (φώτο)


Για τη δημιουργία μίας νέας καλά οργανωμένης νομικής υπηρεσίας σε περίοδο κρίσης έκανε λόγο το  ιδρυτικό μέλος της ΑΡΣΙΣ, Νίκος Γαβαλάς, προσθέτοντας ότι «το γεγονός ότι θα παρέχονται υπηρεσίες σε πολίτες που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό, είναι μια σημαντική πρωτοβουλία για την πόλη και έρχεται να καλύψει τις διευρυμένες κοινωνικές ανάγκες του αστικού ιστού της Θεσσαλονίκης».

Image
Στη Θεσσαλονίκη το πρώτο Κέντρο Αλληλεγγύης Solidarity Now (φώτο)


Το Κέντρο Αλληλεγγύης βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του κέντρου της πόλης, στην περιοχή Βαλαωρίτου (Λέοντος Σοφού 26), όπου βρίσκονται και άλλες εθελοντικές, κρατικές και δημοτικές κοινωνικές υπηρεσίες.

Θα λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, 9:00-17:00 και θα παρέχει υποστήριξη κατόπιν ραντεβού.  Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο www.solidaritynow.org και στα τηλέφωνα 2310 50 10 30 και 2310 50 10 40

Σημειώνεται ότι η τελετή εγκαινίων του Κέντρου Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε, παρουσία της Γενικής Διευθύντριας του Solidarity Now - Σταυρούλας  Χασαπογλίδου, του Νίκου Γαβαλά - ιδρυτικού μέλους της ΑΡΣΙΣ, της Μαρίας Μουδάτσου - Διευθύντριας Θεσμικών και Κάθετων Χρηματοδοτήσεων της PRAKSIS, του Robert Sanders - Γενικού Πρόξενου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη και του Jordi Vaquer - Διευθυντή του Open Society Initiative για την Ευρώπη.