Skip to main content

Σταθάκης: Νέο κούρεμα του χρέους κατά 100-120 δισ.ευρώ

«Το πρόγραμμα δεν βγαίνει», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συντονιστής του τομέα Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης, με αφορμή τη μελέτη του ΚΕΠΕ.

«Το πρόγραμμα δεν βγαίνει», δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συντονιστής του τομέα Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης, με αφορμή τη μελέτη του ΚΕΠΕ, που εξετάζει οκτώ σενάρια για το δημόσιο χρέος για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μόνο με ένα από αυτό, μπορεί να καταστεί βιώσιμο, δηλαδή να διαμορφωθεί στο 120% του ΑΕΠ.

Για να βγούνε τα νούμερα, τόνισε ο κ. Σταθάκης, θα χρειαστεί νέο κούρεμα του χρέους κατά 100-120 δισ. ευρώ, ενώ υποστήριξε ότι  η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να γίνεται ως ποσοστό του ΑΕΠ κι όχι σε απόλυτους αριθμούς.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σταθάκης παρατήρησε ότι «αν δεν υπάρξει κάτι στον ορίζοντα για το χρέος, δεν θα είναι βιώσιμο, άρα το ΔΝΤ θα σταματήσει τις καταβολές δόσεων» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «έως τις αρχές ή την άνοιξη του 2013 θα υπάρξει νέο «κούρεμα» ή επιμήκυνση».

Όσον αφορά στο θέμα της δημοσιονομικής προσαρμογής, υπογράμμισε ότι τα πακέτα των μέτρων αυξάνουν όλο και περισσότερο την ύφεση.

Ο καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι κατά την άποψή του, δημοσιονομική προσαρμογή, δηλαδή ισοσκελισμένος προϋπολογισμός έως το 2015, θα έπρεπε να επιτευχθεί με σταδιακές περικοπές, αλλά ως ποσοστό του ΑΕΠ κι όχι σε απόλυτους αριθμούς.