Skip to main content

Πρεμιέρα για το ΛΕΠ του δήμου Νεάπολης Συκεών - Μία ιστορία για τη Θεσσαλονίκη θα αφηγηθεί ο Σπύρος Βούγιας

Επανέναρξη για Λαϊκό Επιμορφωτικό Πανεπιστήμιο του δήμου Νεάπολης-Συκεών με θέμα «Κλιματική κρίση και υγεία: υγειονομικές επιπτώσεις και λύσεις»

Πρεμιέρα κάνει αύριο Πέμπτη (14/3) το Λαϊκό Επιμορφωτικό Πανεπιστήμιο (ΛΕΠ) του δήμου Νεάπολης Συκεών με πρώτο προσκεκλημένο τον γνωστό συγκοινωνιολόγο και πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Σπύρο Βούγια.                       

Φέτος το ΛΕΠ θέτει στο επίκεντρο το φλέγον ζήτημα της κλιματικής κρίσης που αφορά ολόκληρη την κοινωνία σε ένα κύκλο επτά διαλέξεων υπό τον γενικό τίτλο: «Κλιματική κρίση και υγεία: υγειονομικές επιπτώσεις και λύσεις λίγο πριν το κλιματικό χάος». Για το αν και κατά πόσο επηρεάζει η επιβάρυνση του περιβάλλοντος την υγεία μας θα μιλήσουν διακεκριμένοι επιστήμονες, καθηγητές πανεπιστημίου και πολιτικοί επιχειρώντας να καλύψουν όλες τις πτυχές του θέματος.

Ο θεσμός του ΛΕΠ στο δήμο Νεάπολης-Συκεών που μετράει πλέον 21 χρόνια ζωής και πραγματοποιείται με τη στήριξη της ΚΕΥΝΣ, συνεχίζει δυναμικά την κοινωνική προσφορά του με βάση την πεποίθηση της δημοτικής αρχής ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να συμβάλλει στην ορθή πληροφόρηση και επιμόρφωση των δημοτών. Η επιλογή του θέματος του φετινού κύκλου δεν είναι τυχαία καθώς όλο και περισσότεροι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η κλιματική κρίση αποτελεί στην ουσία κρίση της ανθρώπινης υγείας, με την ανθρωπότητα να οδεύει σταθερά προς το κλιματικό χάος, γεγονός που καθιστά αναγκαία τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων. Αυτό είναι άλλωστε και το μήνυμα που στέλνει το φετινό ΛΕΠ.

Η ιστορία του Σπύρου Βούγια                                                                                   

Ο συγκοινωνιολόγος, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει αύριο το απόγευμα στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών «Μια ιστορία για το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης». Στην ομιλία του, ο κ. Βούγιας θα προχωρήσει σε μια ιστορική αναδρομή «μιας πόλης που θυμάται» τα μέσα συγκοινωνίας της, το παρελθόν της, το γραφικό τραμ, τα νοσταλγικά καραβάκια της, το θαλάσσιο δίκτυο, ζει το παρόν με την ανάπλαση της παλιάς παραλίας, ατενίζοντας παράλληλα το μέλλον μέσα από το μετρό -όταν θα λειτουργήσει- με τα προβλήματα και τις προοπτικές που το ακολουθούν ως προκλήσεις.

Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, γνωστός για τις οικολογικές του ανησυχίες ευχαριστεί τους διακεκριμένους επιστήμονες που αποδέχθηκαν την πρόσκληση συμμετοχής στο φετινό ΛΕΠ και καλεί όλες και όλους, δημότες και μη, να παρακολουθήσουν τις εισηγήσεις ώστε να ενημερωθούν σωστά για το πως επιδρά η κλιματική κρίση στην υγεία μας. Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ειρήνη Καγιαμπίνη που έχει την επιμέλεια της διοργάνωσης του ΛΕΠ τονίζει τη σημασία της δια βίου μάθησης για τους πολίτες ειδικά σε ότι αφορά θέματα της καθημερινότητας που μας αφορούν όλες και όλους.

Info: Όλες οι ομιλίες του ΛΕΠ που θα ολοκληρωθεί στις 25 Απριλίου έχουν κοινή ώρα έναρξης στις 6 το απόγευμα και πραγματοποιούνται στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών (Ρήγα Φεραίου και Μεγάρων 16).
Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλες και για όλους