Skip to main content

Μητσοτάκης για Τσίπρα: Διαλύει την οικονομία-Κάνει εθνικές υποχωρήσεις

Νομίζει ότι θα κρυφτεί πίσω από τη σκανδαλολογία. Κάνει μεγάλο λάθος. Οι ευθύνες του θα αναδειχθούν, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε ως μη χρήσιμη την χρήση του όρου «Μακεδόνας» από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ κατά την συνάντησή της με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι, είπε ότι η απόφαση της Γερμανίδας καγκελαρίου να αποκαλέσει «Μακεδόνα» πρωθυπουργό τον Ζόραν Ζάεφ κατά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο «δεν ήταν χρήσιμη».

Σημείωσε πως στην τρέχουσα συγκυρία η χρήση των όρων «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» σε αναφορές στην πΓΔΜ θα πρέπει να αποφεύγονται, με δεδομένο ότι εκτυλίσσονται διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό και υπάρχει μεγάλη λαϊκή ευαισθησία.

Προσέθεσε πως η αναζωπύρωση των συζητήσεων για το Σκοπιανό απέδειξε ότι υπάρχει μεγάλη πατριωτική ευαισθησία στη χώρα μας και αυτό ουδείς μπορεί να το παραγνωρίσει.

«Οι Έλληνες στα ζητήματα της εθνικής τους ταυτότητας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι. Όλοι οι Έλληνες, όχι μόνο οι Μακεδόνες. Και το μεγάλο λάθος του κ. Τσίπρα είναι ότι δίχασε τον λαό και σε αυτό το θέμα. Χαρακτήρισε όλους όσοι έχουν αυτή την ευαισθησία ακροδεξιούς, όχλο, γραφικούς», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας σημείωσε ότι «το μόνο αποτέλεσμα από την επίσκεψη Ερντογάν, που κάποιοι πανηγύριζαν, ήταν η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας». «Αυτές οι συμπεριφορές είναι απαράδεκτες. Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί το δίκιο της με αυτοπεποίθηση, επίκληση του Διεθνούς Δικαίου και τη στήριξη των συμμάχων της», σημείωσε.

«Είναι πάρα πολύ εύκολο να κάνεις το λιοντάρι φορώντας στολές παραλλαγής και μετά να αναγκάζεσαι να διαχειρίζεσαι εθνικές υποχωρήσεις. Διότι αυτό γίνεται αυτή τη στιγμή. Στα λόγια, οι «μαγκιές» είναι εύκολες, αλλά η εξωτερική πολιτική απαιτεί σοβαρότητα, σταθερότητα και υπευθυνότητα», σχολίασε.

Για την υπόθεση της Novartis έστειλε μήνυμα «να μην σπεύσει ο κ. Τσίπρας άρον - άρον να κλείσει την Προκαταρκτική Επιτροπή και να επιστρέψει την υπόθεση στην Δικαιοσύνη. Αυτό θα ισοδυναμεί με την απόλυτη συγκάλυψη και αυτό εμείς και εγώ προσωπικά δεν θα το ανεχθούμε».

«Προκαταρκτική Επιτροπή γίνεται για να αποδώσει ποινικές ευθύνες. Επειδή ο κ.Τσίπρας δεν μπορούσε να αποδώσει καμία ποινική ευθύνη, μίλησε για πολιτικές ευθύνες. Η Παράταξη μας έκανε μια συνολική προσπάθεια να μειώσει τη φαρμακευτική δαπάνη. Ο κ.Τσίπρας τι έκανε; Aπολύτως τίποτα», σημείωσε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπενθύμισε ότι «το 2006, ως απλός βουλευτής, έστειλα μια επιστολή στους 299 συναδέλφους μου, ζητώντας να αλλάξουμε το άρθρο 86, περί ευθύνης Υπουργών. Ψάχναμε 50 υπογραφές. Με το ζόρι βρήκαμε 10. Το άρθρο 86 θα αλλάξει. Οι πολιτικοί δεν θα έχουν αυτή την σκανδαλωδώς ευνοϊκή μεταχείριση».
«δικά μας στελέχη είπαν ξεκάθαρα ότι δεν τους ενδιαφέρει το ζήτημα της παραγραφής, ότι θέλουν να δικαστούν. Την ίδια στιγμή που η Κυβέρνηση συγκάλυψε τον κ. Κουρουμπλή, στήνοντας δέκα κάλπες και όχι έντεκα», ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρας ότι «διέλυσε την οικονομία και κάνει συνεχείς εθνικές υποχωρήσεις». «Νομίζει ότι θα κρυφτεί πίσω από τη σκανδαλολογία. Κάνει μεγάλο λάθος. Οι ευθύνες του για το πως διέλυσε την παραγωγική οικονομία και για το πως κάνει διαρκείς υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα, θα αναδειχθούν», τόνισε.

Εκτίμησε ότι αν ο κ. Τσίπρας είχε εμπιστοσύνη στο αφήγημά του ότι η οικονομία πάει καλύτερα δεν θα είχε λόγο να διχάσει την κοινωνία. «Οι πολίτες ξέρουν ότι το αφήγημα για την οικονομία δεν ισχύει. Ο κ. Τσίπρας θα επενδύσει σε αυτόν τον διχασμό» σημείωσε και πρόσθεσε ότι η Ν.Δ. θα επιμείνει να μιλάει για το μέλλον της χώρας.

Επανέλαβε το πρόγραμμα της Ν.Δ. για την οικονομία. Τόνισε ότι υπάρχει σχέδιο και προτάσεις καθώς και ανθρώπους για να το  υλοποιήσουν. Ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο και ότι το σχέδιο καταρτίζεται σε συνεργασία με δημοσίους υπαλλήλους που έχει δίπλα του.

Δεσμεύτηκε ότι «ο ξένος επενδυτής θα βρει ένα σταθερό πλαίσιο, απλό φορολογικό σύστημα. Αδειοδοτικό περιβάλλον που θα συρρικνώσει τον χρόνο που απαιτείται. Θα βρει μία κυβέρνηση αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα για να μπορέσει να δώσει χρηματοδότηση».

Υπογράμμισε τις δεσμεύσεις για μείωση της φορολογίας για επιχειρήσεις και το ΕΦΚΑ που θα γίνουν αμέσως, όπως είπε. «Θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί σε ό,τι αφορά τη φοροδιαφυγή» προειδοποίησε καθώς και ότι δεν πρόκειται να δεχτεί οποιαδήποτε εκμετάλλευση εργαζομένων μόνο και μόνο με το επιχείρημα «δεν τα βγάζω πέρα».