Skip to main content

Καταδίκες με... αλλά στο περιφερειακό συμβούλιο για επίθεση Μπουτάρη

Πως τοποθετήθηκαν οι παρατάξεις. Αρκετοί περιφερειακοί σύμβουλοι καταδίκασαν, αλλά είπαν ότι και ο δήμαρχος είχε προκαλέσει και προσβάλει...

Μικρή ένταση προκάλεσε στο περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας η αναφορά στο θέμα της επίθεσης κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη. Την επίθεση καταδίκασαν όλοι ανεξαιρέτως με την προσθήκη από πολλούς ενός «αλλά».

Μεγάλο μέρος των περιφερειακών συμβούλων που τοποθετήθηκαν θεώρησαν άδικη την επίθεση κατά του κ. Μπουτάρη, αλλά αναμενόμενη, εκφράζοντας τις ενστάσεις τους για δηλώσεις του, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν προκλητικές και προσβλητικές.

Μετά την απερίφραστη, χωρίς «αλλά» και αστερίσκους καταδίκη από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, το περιφερειακό συμβούλιο συζήτησε το θέμα και πρώτος ο πρόεδρος του οργάνου, Παναγιώτης Σπυρόπουλος, υπογράμμισε ότι «κάθε μορφή βίας, από όπου κι αν προέρχεται εναντίον όποιου κι αν στρέφεται είναι καταδικαστέα».

Τη συζήτηση είχε ανοίξει ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Συμμετέχω», Δημήτρης Μούρνος, ο οποίος ζήτησε να συζητηθεί το θέμα εκτάκτως. «Καθ΄ αυτό το περιστατικό υπερβαίνει το θέμα της προσωπικής επίθεσης κατά του δημάρχου, με τις απόψεις του οποίου πολλοί διαφωνούν - και εγώ - αλλά είναι θέμα ουσίας, δημοκρατίας και ελευθερίας του λόγου».

Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, είπε ότι λυπήθηκε βλέποντας το θέαμα «με έναν ανήμπορο ηλικιωμένο ανεξάρτητα αν είναι δήμαρχος ή όχι και με πόνεσε η καρδιά μου. Δεν μας περιποιεί τιμή αυτό το θέαμα αλλά πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί σε ό,τι λέμε. Όταν λοιπόν διοικείς θα πρέπει να είσαι προσεκτικός».

Την καταδίκη χωρίς αστερίσκους του περιστατικού εξέφρασε ο περιφερειακός σύμβουλος της «Περιφέρειας Πρωταθλήτριας», Στέλιος Βαλιάνος. «Η βία έχει πολλές μορφές: λεκτική, σωματική κτλ. και τις καταδικάζουμε όλες. Σε μια ευνομούμενη δημοκρατική κοινωνία δεν μπορεί να υποκαθίσταται ο διάλογος, η ανταλλαγή απόψεων και τα επιχειρήματα με επιθέσεις τέτοιου είδους».

Για «οργανωμένο σχέδιο», ενέργεια του οποίου ήταν η επίθεση ενάντια στον κ. Μπουτάρη, έκανε λόγο η επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας, Δέσποινα Χαραλαμπίδου. «Μια τέτοια επίθεση δεν βοηθά τη Δημοκρατία, υποδαυλίζει τα μίση και τα πάθη και κάνει κακό στην ίδια τη δημοκρατία. Η ενέργεια που έγινε δεν απεικονίζει, ούτε και αντιστοιχεί, ούτε και έχει καμία σχέση με τη μεγάλη πλειοψηφία, με το σύνολο του ποντιακού ελληνισμού».

Γεγονός «μικρής σημασίας» χαρακτήρισε την επίθεση ο επικεφαλής της «Ελληνικής Αυγής», Νίκος Χρυσομάλλης, σημειώνοντας μάλιστα ότι «ο δήμαρχος δέχτηκε τη χλεύη του λαού των Ποντίων, λόγω των δηλώσεών του. Έσπειρε θύελλες και διχόνοια, τώρα ας τις απολαύσει».

Ο περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Βασίλης Ρέβας, όχι μόνο καταδίκασε την επίθεση, αλλά τόνισε ότι «πρέπει να μας προβληματίσει όλους το γεγονός ότι υπάρχουν φωνές σήμερα στην κοινωνία που επιχαίρουν με τέτοια γεγονότα».

Η επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες Μπροστά», Νιόβη Παυλίδου, είπε ότι τέτοια γεγονότα δεν έχουν θέση στη Δημοκρατία και πως δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά μια αλυσίδα από επιθέσεις, φέρνοντας ως παράδειγμα τις επιθέσεις που δέχονται οι καθηγητές του ΑΠΘ και άλλων πανεπιστημίων. Σημείωσε δε ότι δεν πρέπει να συσχετίζεται η επίθεση με την Γενοκτονία των Ποντίων.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Ανταρσία», Ζήσης Κλεισιάρης, επίσης υπογράμμισε ότι δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό η επίθεση στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, αλλά αποτελεί μέρος μιας σειράς επιθέσεων που έζησε η Θεσσαλονίκη το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ο ίδιος έκανε λόγο για αστυνομοκρατία σε διάφορα σημεία της πόλης και για διάφορους λόγους (πλειστηριασμοί κτλ.), αλλά για απουσία της Αστυνομίας από μια τόσο μεγάλη μαζική εκδήλωση.

Περιφερειακοί σύμβουλοι που πήραν το λόγο, ποντιακής καταγωγής οι περισσότεροι, καταδίκασαν την επίθεση στον κ. Μπουτάρη, δεν παρέλειψαν όμως να σημειώσουν ότι και ο ίδιος έχει προκλητική και προσβλητική συμπεριφορά απέναντι σε ευαίσθητα εθνικά θέματα, οπότε κάποια στιγμή υπήρχε ο φόβος ότι θα δεχόταν μια επίθεση.