Skip to main content

Το plan b της ΕΕ αν ο Ερντογάν κάνει ακόμα πιο... χοντρό το παιχνίδι

Ποιο είναι το πραγματικό κλίμα στις Βρυξέλλες για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αρκετά 24ωρα μετά την εμπλοκή στο Αιγαίο.

Ποιο είναι το πραγματικό κλίμα στις Βρυξέλλες για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την εμπλοκή στο Αιγαίο; Με την ηρεμία που προκαλεί το γεγονός ότι έχουν περάσει αρκετά 24ωρα από το συμβάν του εμβολισμού, στην έδρα της ΕΕ συστήνουν εκατέρωθεν ψυχραιμία. Για την ακρίβεια, όλοι είναι υπέρ του να πέσουν οι τόνοι μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και να βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας, χωρίς εντάσεις. Αυτό τουλάχιστον επικοινωνείται και δημοσίως.

Ωστόσο, ανεπισήμως, αυτό το οποίο επισημαίνεται είναι πως η συμπεριφορά της Άγκυρας έχει προκαλέσει πολύ μεγάλο εκνευρισμό, στα πολύ υψηλά κλιμάκια της Ε.Ε. και όχι μόνο. Το ίδιο ισχύει και στο Βερολίνο ή στη Φρανκφούρτη. Για πολλούς και διάφορους λόγους, ωστόσο, κανείς δεν θέλει να εξωτερικεύσει τις πιο «εσωτερικές» του σκέψεις.

Σε κάτι όμως συμφωνούν όλοι. Στη διασφάλιση της επόμενης μέρας, έναντι κάθε πιθανού ενεχόμενου. Γι αυτό και όπως λέγεται, έχει δοθεί εντολή να ετοιμασθεί κι ένα plan b' σε περίπτωση που ο Ταγίπ Ερντογάν «χοντρύνει» πολύ το παιχνίδι. Τι θα προβλέπει; Κυρώσεις α λα Ρωσία, κυρίως εμπορικού χαρακτήρα. Ωστόσο, αυτή θα είναι η ακροτελεύτια γραμμή άμυνας για την Ευρώπη, η οποία σε αυτή τη φάση είναι να επαναφέρει την Τουρκία στο δρόμο της ευρωπαικής της πορείας. Κι αυτό θα φροντίσει να επικοινωνήσει προσεχώς.