Skip to main content

Η αυτοκριτική του ΔΝΤ και το «μεγάλο κόλπο» της Αθήνας

Η Αθήνα σκοπεύει να αξιοποιήσει με κάθε τρόπο στις εβδομάδες που έρχονται την αυτοκριτική του ΔΝΤ για την αποτυχία του πρώτου ελληνικού μνημονίου.

Ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ) έχει κάνει την αυτοκριτική του, σχετικά με την αποτυχία του πρώτου ελληνικού μνημονίου, είναι γνωστό εδώ και καιρό. Αυτό που έρχεται να προστεθεί τώρα, είναι η "επίθεση" που κάνει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αναφορικά με αυτή την αποτυχία. Η διαφορά είναι λεπτή, αλλά πολύ κρίσιμη, αναφορικά με τα μελλούμενα. Ωστόσο, αποτελεί ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός, το οποίο η Αθήνα σκοπεύει να αξιοποιήσει με κάθε τρόπο στις εβδομάδες που έρχονται. Ξεκινώντας από το EuroWorkingGroup (EWG) της 29ης Αυγούστου, το οποίο θεωρείται και είναι πολύ κρίσιμο.

Κι αυτό γιατί το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει έκθεση με την οποία θα επιχειρηματολογεί υπέρ των μικρότερων πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 και μετά, την οποία σκοπεύει να παρουσιάσει εκείνη τη μέρα στους δανειστές. Παρά τις παραινέσεις, να μην το κάνει, από την Κομισιόν και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών. Το μόνο που συζητά αυτή τη στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου, αναφορικά με το συγκεκριμένα θέμα, είναι μια μικρή παράταση. Δηλαδή, να παρουσιάσει την έκθεση το Σεπτέμβριο – και πιο συγκεκριμένα στις 9 του μηνός -  ενώ θα εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις για το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Για εκείνη την ημερομηνία είναι προγραμματισμένο Eurogroup. Αν το «παρών» δώσει κι το ΔΝΤ, υπό το βάρος της παραδοχής των ευθυνών του όλα είναι πιθανά, λένε αρμόδιες κυβερνητικές πηγές. Μένει να επιβεβαιωθούν στην πράξη.