Skip to main content

Έβρος: Έντεκα τα κρούσματα ιλαράς - Έλεγχοι σε σχολικές μονάδες

Ο έλεγχος ξεκίνησε από την Αλεξανδρούπολη και υλοποιείται σε συνεργασία με την Τοπική Μονάδα Υγείας και το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου.

Με έλεγχο της εμβολιαστικής κάλυψης του μαθητικού πληθυσμού μέσω των βιβλιαρίων υγείας του, σε ολόκληρο τον νομό, η Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου προχωρά σε εκστρατεία πρόληψης εξάπλωσης της ιλαράς, με αφορμή τα συνολικά 11 πιστοποιημένα κρούσματα ιλαράς που έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα, για το έτος 2018, από το Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Έβρου, εκ των οποίων τα 8 αφορούν παιδιά και τα 3 ενήλικες.

Σύμφωνα με το e-evros.gr, ο έλεγχος ξεκίνησε από σχολικές μονάδες της Αλεξανδρούπολης και υλοποιείται σε συνεργασία με την Τοπική Μονάδα Υγείας και το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου της περιοχής και επεκτείνεται σταδιακά σε ολόκληρο το νομό και μέχρι τώρα διαπιστώνεται ότι υπάρχει κάλυψη σε ποσοστό 95-98%.

Όπως σημειώνεται, οι διευθύνσεις των σχολείων ζητούν από τους γονείς να προσκομίσουν τα βιβλιάρια υγείας των παιδιών τους, προκειμένου τα συνεργεία ελέγχου να διαπιστώσουν εάν έχουν ολοκληρωθεί, οι δύο απαιτούμενες δόσεις του εμβολίου Ιλαράς-Παρωτίτιδας-Ερυθράς αλλά και αν δεν έχουν υποβληθεί ορισμένα παιδιά σε αυτό. Επειτα οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες ενημερώνουν εγγράφως τους γονείς να μεριμνήσουν για την εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών τους. Οι έλεγχοι αφορούν όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, ακόμη και τα Εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν έως τη λήξη της τρέχουσας σχολικής χρονιάς.

Η υπεύθυνη θεμάτων υγείας της Διεύθυνσης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, Ειρήνη Τσανίδου, υπογράμμισε σε δηλώσεις της στην ΕΡΤ Ν. Ορεστιάδας: «Θέλουμε να τονίσουμε τη σημασία και τη σοβαρότητα της εμβολιαστικής κάλυψης για την ιλαρά . Ο έλεγχος γίνεται για το καλό των παιδιών και καλούμε τους γονείς να συνεργαστούν, αφού το μόνο μέτρο πρόληψης μη μετάδοσης , είναι ο εμβολιασμός».

Σε δεύτερη φάση , ο σχεδιασμός της Διεύθυνσης περιλαμβάνει σχετικές ενημερωτικές ομιλίες και εμβολιασμούς, σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, σε κατοίκους περιοχών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.