Skip to main content

Εισαγγελέας για το δάνειο του Χασδάι Καπόν από την Protonbank

Διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το δάνειο 13,2 εκατ. ευρώ του αντιδημάρχου Οικονομικών Θεσσαλονίκης Χασδάι Καπόν από την Proton Bank
του Μάρκου Γεωργίου
 
Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης παρήγγειλε ο εισαγγελέας αντιμετώπισης εγκλημάτων διαφθοράς Αργύρης Δημόπουλος για το δάνειο 13,2 εκατ. ευρώ του αντιδημάρχου Οικονομικών Θεσσαλονίκης Χασδάι Καπόν. Ο τελευταίος έλαβε το παραπάνω χρηματικό ποσό από την Protonbank, τον Ιούλιο του 2011, τρεις μήνες πριν τεθεί σε ειδική εκκαθάριση η τράπεζα, με απόφαση της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος. 
 
Η υπό ειδική εκκαθάριση "Proton Τράπεζα Α.Ε", τον Ιούλιο 2013, υπέβαλε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών,  για την επιβολή συντηρητικής κατάσχεσης στα περιουσιακά στοιχεία του δανειολήπτη μέχρι του ποσού των 16 εκατ. ευρώ. Με βάση το παραπάνω δικαστικό έγγραφο ακολούθησε ανώνυμη καταγγελία από εκπρόσωπο της "Επιτροπής Μικρομετόχων και Μικρομολογιούχων" στον εισαγγελέα αντιμετώπισης εγκλημάτων διαφθοράς Θεσσαλονίκης. 
 
Ο κ. Δημόπουλος ανέθεσε την έρευνα στο ΣΔΟΕ ζητώντας να διαπιστωθεί αν ευσταθεί η καταγγελία για την χορήγηση του δανείου στον αντιδήμαρχο του δήμου Θεσσαλονίκης και αν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της απάτης εις βάρος τράπεζας, της συνέργειας στην απάτη, της απιστίας εις βάρος τράπεζας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, σε βαθμό κακουργήματος. Θα διερευνηθεί αν ο κ. Καπόν έλαβε νόμιμα το παραπάνω δάνειο κι αν προκύπτουν ευθύνες για τα μέλη Δ.Σ και για αυτούς που υπέγραψαν τη σύμβαση.
 
"Αφαίρεσε κυριολεκτικά από χρηματοκιβώτιο της τράπεζας 13 εκατ.ευρώ , με ενέχυρο κουρελόχαρτα, δηλαδή μετοχές, στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης που βύθισε στην ανεργία και τη φτώχεια εκατομμύρια Έλληνες" αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο καταγγέλλων. Στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της Protonbank κατά του Χασδάι Καπόν αναφέρεται ότι για τη λήψη του εν λόγω δανείου, ο δανειολήπτης παρείχε ως ενέχυρο 36.521 μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς, 500.000 ευρώ από προθεσμιακή κατάθεση στην Proton και το 20% μετοχών της εταιρείας του ενώ υποθήκευσε ποσοστό 26%, επί οικοπέδου 1.575 τ.μ, που του ανήκει.
 
"Η αξία των παραπάνω εξασφαλίσεων (μετοχών και λοιπών ενεχύρων) που είχε αρχικώς παράσχει ο δανειζόμενος στην Proton έχει μειωθεί δραματικά" ανέφερε η τράπεζα στην αίτηση της, και τελικά κατήγγειλε τη σύμβαση του δανείου, τον Ιούνιο 2013. Η συνολική ληξιπρόθεσμη οφειλή ανέρχεται στα 14,5 εκατ. ευρώ (κεφάλαιο και τόκοι).