Skip to main content

ΔΕΘ- Helexpo: Έτοιμο εντός του 2018 το master plan της ανάπλασης

Τρεις προσφορές κατατέθηκαν στο διαγωνισμό της ΔΕΘ-Helexpo. Περιφερειακές εκθέσεις και ανάληψη της συνδιοργάνωσης της Εκθεσης Λαμίας.

Μέχρι το τέλος του 2018 η διοίκηση της ΔΕΘ- Helexpo προβλέπει, ότι θα μπορεί να έχει στα χέρια της, εγκεκριμένο από τα αρμόδια υπουργεία, το  master plan για την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της Θεσσαλονίκης και ειδικότερα του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου όπως και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν από τον πρόεδρο της ΔΕΘ- Ηelexpo κ. Τάσο Τζήκα και τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Κυριάκο Ποζρικίδη, με την ευκαιρία της συνέντευξης για τις κλαδικές εκθέσεις της περιόδου και την ανακοίνωση της διεύρυνσης των Περιφερειακών Εκθέσεων που υποστηρίζει η ΔΕΘ- Helexpo.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Τζήκας ανακοίνωσε ότι δημοσιεύθηκε η πρόσκληση για συμμετοχή μελετητών στο διαγωνισμό εκπόνησης του Σχεδίου Ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου Θεσσαλονίκης και πως αναμένει άμεσα να επιλεγεί ο ανάδοχος.

Συμπληρώνοντας ο κ. Ποζρικίδης δήλωσε ότι οι υποψήφιοι που συμμετείχαν είναι τρεις, τόσο από Θεσσαλονίκη , όσο και από Αθήνα και πως οι προσφορές τους εξετάζονται από επιτροπή αξιολόγησης η οποία απαρτίζεται από εκπροσώπους της ΔΕΘ- Helexpo, του ΤΕΕ/ΤΚΜ και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Oι τρεις προσφορές κατατέθηκαν από τα εξής σχήματα: 1) Ρόικος Α.Ε. 2) Γεωχώρος Μελετητική Α.Ε.- Μουτσιάκης Ευθύμιος 3) Δίκτυο Α.Ε.- Ευρωτεκ Α.Ε.- ΑΚΚΤ Σύμβουλοι Μηχανικοί. 

Η απόφαση της Επιτροπής αναμένεται ίσως και εντός του επομένου δεκαημέρου. Σύμφωνα με το «αισιόδοξο» χρονικά σενάριο (σ.σ αν δεν υπάρξουν ενστάσεις), η διοίκηση της ΔΕΘ- Helexpo θα ήθελε να έχει στα χέρια της τις μελέτες περί τον Σεπτέμβριο ώστε να ακολουθήσει η διαβούλευση με τους φορείς και στη συνέχεια να προωθηθούν οι μελέτες/σχέδια στα αρμόδια Υπουργεία προς έγκριση (σ.σ οπωσδήποτε από το Υπ. Περιβάλλοντος).

Βεβαίως, το επόμενο και σημαντικό βήμα θα είναι η εξεύρεση πόρων για την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της Θεσσαλονίκης, που εκτιμάται ότι θα έχει κόστος άνω των 120 εκατ. ευρώ.

Η ΔΕΘ-Helexpo πάει και Λαμία  

Παράλληλα, η ΔΕΘ- Helexpo επεκτείνει το πρόγραμμα των περιφερειακών εκθέσεων που διοργανώνει, καθώς όπως αποκάλυψε ο κ. Τζήκας, μετά από αίτημα του Δήμου Λαμιέων και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ανέλαβε να υποστηρίξει την προσπάθεια ανασύστασης της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας. Μάλιστα , η ΔΕΘ-Helexpo θα υποστηρίξει από φέτος την διοργάνωση της συγκεκριμένης αγροβιοτεχνικής διοργάνωσης, που θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Μαίου.

Σε αυτή την Περιφερειακή Εκθεσιακή Πολιτική, αναφέρθηκε ο κ. Ποζρικίδης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι έως τώρα, σημειολογικά, αποτυπώνεται στα «2 Κάπα και στα 2 Λάμδα». Έτσι, στην περιφερειακή έκθεση της Θράκης που γίνεται στη Κομοτηνή, προστέθηκε η έκθεση Γούνας της Καστοριάς, η οποία μετά από πρόταση της ΔΕΘ, ελέγχθηκε και εντάχθηκε ως μέλος της Διεθνούς Ένωσης Εκθέσεων (U.F.I.). Μάλιστα για τη φετινή έκθεση Γούνας, υπάρχει τέτοιο ενδιαφέρον συμμετοχών που έχουν ήδη καλυφθεί όλοι οι διαθέσιμοι χώροι του εκθεσιακού κέντρου.

Στα «Λάμδα» είναι η επίσης επιτυχημένη περιφερειακή έκθεση της Λάρισας, η AgroThessaly, ενώ τώρα προστίθεται και η Έκθεση της Λαμίας, που έχει περάσει μία περίοδο κάμψης και χρειάζεται την υποστήριξη των ειδικών του κλάδου.

Η ΔΕΘ- Helexpo αναλαμβάνει τις Εκθέσεις Τεχνολογίας

Όμως η ΔΕΘ-Helexpo, κάνει και ένα επόμενο βήμα, σε συνεργασία με το Enterprise Greece, προκειμένου να αναλάβει τις εκθέσεις Τεχνολογίας στην Ελλάδα.

Όπως είπε ο κ. Τζήκας, η ΔΕΘ- Helexpo, βρίσκεται σε συζητήσεις με το Enterprise Greece και για το σκοπό αυτό, θα επισκεφθούνε και την Έκθεση Τεχνολογίας MWC που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Φεβρουαρίου στη Βαρκελώνη.

Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού υπάρχει και η σκέψη ανασύστασης της άλλοτε Infosystem, καθώς γενικότερα υπάρχει κάποια υστέρηση, στην Ελλάδα, στη διοργάνωση εκθέσεων τεχνολογίας.