Skip to main content

Ξένοι χάκερς επιτέθηκαν σε τρεις ελληνικές τράπεζες

«Κυβερνοεπίθεση» δέχονται αυτήν την ώρα τρεις ελληνικές τράπεζες - Προσπαθούν επί τρία 24ωρα να ρίξουν τα συστήματα, ζητώντας λύτρα σε bitcoin

Κυβερνοεπίθεση κατά τριών μεγάλων ελληνικών τραπεζών, στο internet banking που διατηρούν, εξαπέλυσαν την περασμένη Πέμπτη ξένοι χάκερς, σημαίνοντας συναγερμό στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες των συγκεκριμένων τραπεζών να τεθούν εκτός λειτουργίας για περίπου 45 λεπτά.

Με συντονισμένες κινήσεις των αρμόδιων διευθύνσεων των τραπεζών, της κεντρικής τράπεζας και των αρχών ασφαλείας, το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε χωρίς περαιτέρω συνέπειες. Πραγματοποιήθηκαν κοινές συσκέψεις όλων των εμπλεκόμενων μερών, μέσω των οποίων καταρτίστηκε σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης. Με το σοβαρό αυτό ζήτημα ασχολούνται και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Έκτοτε, τόσο οι συστημικοί όμιλοι, όσο και η ΤτΕ βρίσκονται σε συναγερμό για το ενδεχόμενο εκδήλωσης νέας επίθεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, οι χάκερς που πραγματοποιούν την επίθεση προέρχονται από τη Ρωσία, ονομάζονται Armada Collective, είναι πάνω από 30 άτομα και ζητούν λύτρα σε bitcoin.

Πηγές της ΕΛΑΣ διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει, ούτε υπήρξε, πρόβλημα με τις καταθέσεις.