Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 12 έως 18/2

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες

14.2.2017: Ψαράδες των γειτονικών χωρών που μοιράζονται τις Πρέσπες με την Ελλάδα περνούν στην ελληνική πλευρά της με βάρκες και ψαρεύουν παράνομα, κυρίως τις πρώτες πρωινές ώρες, που η ορατότητα δεν είναι διαυγής. Εντοπίστηκαν δυο βάρκες, στη μια με τέσσερις Αλβανούς και στην άλλη με ένα Σκοπιανό, ηλικίας 31 ως 38 χρόνων, που είχαν απλώσει δίχτυα και είχαν ψαρέψει 100 κιλά ψάρια, τα οποία κατασχέθηκαν (μαζί με τις δυο μεταλλικές βάρκες και τις βενζινοκίνητες μηχανές τους, πέντε ξύλινα κουπιά, δίχτυα μήκους 900 μέτρων και μια απόχη).

15.2.2017: Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, αναφέρθηκε «σε πολιτικούς των Βαλκανίων που διατύπωσαν την ιδέα σχηματισμού στη βαλκανική χερσόνησο μιας στρατιωτικά ουδέτερης περιοχής από κυρίαρχες χώρες». Η Ζαχάροβα σχολίασε: «Στις 26 Ιουνίου 2016 οι εκπρόσωποι εννέα κομμάτων από τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τα Σκόπια, υπέγραψαν μια κοινή δήλωση συμμόρφωσης, η οποία αντικατοπτρίζει την πρωτοβουλία για το σχηματισμό στην Νοτιοανατολική Ευρώπη μια κοινότητας ουδέτερων στρατιωτικά κυρίαρχων κρατών».
Τα κράτη αυτά θα αναπτύξουν και θα εφαρμόσουν πολιτικές για την ύφεση, θα βρουν κοινές προσεγγίσεις στην ευρωπαϊκή ασφάλεια στο σύνολό της. «Πιστεύουμε, είπε η Ζαχάροβα, ότι η ιδέα είναι πολύ χρήσιμη και μπορεί να συμβάλλει εποικοδομητικά στη σταθερότητα της ηπείρου με τον ενεργό ρόλο των ίδιων των ενδιαφερόμενων χωρών».

ΑΛΒΑΝΙΑ

12.2.2017: Η Ελλάδα θα κάνει σύντομα αλλαγές στην απόκτηση ελληνικής υπηκοότητας, γεγονός που οδηγεί σε συγκρούσεις μεταξύ των μελών του ΣΥΡΙΖΑ και του Πάνου Καμμένου, γράφει αλβανική εφημερίδα. Δικαίωμα θα έχουν οι μετανάστες που ζουν νόμιμα στην Ελλάδα για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 7 έτη. Προβλέπεται επίσης ότι τα παιδιά των μεταναστών, που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα είτε όχι, θα λαμβάνουν αυτόματα την ελληνική υπηκοότητα. Διαφορετικά θα αποκτούν την ελληνική υπηκοότητα εφ’ όσον έχουν ακολουθήσει επί έξι χρόνια το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.
Προϋπόθεση είναι η γνώση της ελληνικής γλώσσας και οι μετανάστες θα δίνουν σχετικές εξετάσεις σε ειδικές επιτροπές, με το Υπουργείο να θέλει οι εξετάσεις να είναι απλές, επειδή υπήρχαν διαμαρτυρίες από τους μετανάστες ότι έπρεπε να διαβάζουν για να περάσουν τις εξετάσεις.

12.2.2017: Τον Ιούνιο του 2016, το δημοτικό συμβούλιο στην πόλη των Αγίων Σαράντα αποφάσισε στην κεντρική πλατεία της πόλης να στήσει το άγαλμα της Χίλαρι Κλίντον για τη συμβολή της στο αλβανικό έθνος. Η προτομή της τώρα αφαιρέθηκε. Πιστεύεται ότι αυτή η χειρονομία έχει σχέση με τη νίκη του Τραμπ. Ο Δήμος μέχρι στιγμής δεν έχει εκδώσει καμία επίσημη ανακοίνωση.

13.2.2017: Ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Τίρανα, Ντόναλντ Λου, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό  Έντι Ράμα και κλιμάκιο υπουργών (Εσωτερικών, Άμυνας, Οικονομίας), με παρόντα τον διοικητή της Τράπεζας της Αλβανίας, Γκέντ Σέϊκο. Δεν ανακοινώθηκε το αντικείμενο της 45λεπτης κοινή συνεδρίασης. Εξακολουθεί να αιωρείται το ερώτημα αν ο Αμερικανός πρεσβευτής συνεχίζει να υπηρετεί την πολιτική Ομπάμα, ή έχει λάβει νέες εντολές.

15.2.2017: Προ καιρού, ο Δήμος του Αφιόν Καραχισάρ της Τουρκίας, κάλεσε τον δήμαρχο και αντιπροσωπεία της Κονίσπολης [όπου διαμένουν κυρίως Τσάμηδες] για αδελφοποίηση των δύο περιοχών. Ο Τούρκος δήμαρχος και συνεργάτες του, ανταπέδωσαν την επίσκεψη, συνοδευόμενοι από τον πρέσβη της Άγκυρας στα Τίρανα, κομίζοντας ανθρωπιστική βοήθεια όπως τρόφιμα, ιατρικό υλικό, αλλά κι ένα ασθενοφόρο. Στην αποστολή μετείχε ο διευθυντής της ΜΚΟ "Alsar" η οποία έχει ως βασικό αντικείμενο την δημιουργία κέντρων εκμάθησης της τουρκικής γλώσσας.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι ο Τούρκος πρέσβης ευχαρίστησε δημόσια τον επικεφαλής του κόμματος των Τσάμηδων για την προσωπική του συμβολή στην ανάπτυξη των στρατηγικής σημασίας, σχέσεων Αλβανίας και Τουρκίας!

16.2.2017: Η Έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου απογοήτευσε την Αλβανία. Πρέπει να επιταχύνει τον ρυθμό της μεταρρύθμισης του δικαστικού της συστήματος, κάτι που θα βοηθήσει σημαντικά στην προώθηση της διαδικασίας ένταξης της χώρας στην ΕΕ.  Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους για την επιλεκτική δικαιοσύνη, τη διαφθορά, τη μακρά διάρκεια των δικαστικών διαδικασιών και τις πολιτικές παρεμβάσεις στις έρευνες και τις δικαστικές υποθέσεις.

16.2.2017: Στους πέντε βουλευτές του Τσάμικου κόμματος της Αλβανίας, οι τρεις είναι εμπλεκόμενοι σε εγκληματικές δραστηριότητες, για τους οποίους ερευνά η Εισαγγελία. Ένας άλλος ήδη έχει χάσει γι’ αυτόν τον λόγο την βουλευτική έδρα. Μπορεί να τους αντικαθιστά ο Ιντρίζι από τη λίστα, αλλά το ποιόν τους αποδεικνύεται ανοιχτά και απροκάλυπτα. Τα νέα αυτά δεδομένα για τη σύνθεση του πολιτικού κόμματος που έχει ανθελληνικό πρόγραμμα και δράση εντείνει τον προβληματισμό για τις συνθήκες ασφαλείας της Ελληνικής Κοινότητας και των φορέων αντιπροσώπευσή της…

17.2.2017: Επίθεση από το βήμα του αλβανικού Κοινοβουλίου, εξαπέλυσε η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Αλβανοτσάμηδων- PDIU, Μεσίλα Ντόντα, κατά του Βαγγέλη Ντούλε, προέδρου του Κόμματος της Ένωσης για Ανθρώπινα Δικαιώματα – ΚΕΑΔ. Η Ντόντα στην ομιλία της είπε: «Εδώ ανάμεσά μας είναι ένας βουλευτής που παραβιάζει τα άρθρα του Συντάγματος και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας. Έχουμε έναν άνδρα ανάμεσά μας που εμφανίζεται με τις σημαίες των εξτρεμιστικών οργανώσεων, τρομοκρατών, σοβινιστών της Βορείου Ηπείρου. Έχω εδώ όλες τις φωτογραφίες που μιλούν από μόνες τους και δεν χρειάζονται περαιτέρω εξηγήσεις».
Στη συνέχεια τον κατηγόρησε ότι ενεργεί σύμφωνα με την "μεγάλη ιδέα" της Αθήνας και έκανε συγκεκριμένες ερωτήσεις για τη σχέση του με την Ελένη Δήμου που είναι επικεφαλής της Νεολαίας της Βορείου Ηπείρου, που προωθεί την εξτρεμιστική προσάρτηση της Νότιας Αλβανίας και ωθεί το μίσος μεταξύ των Ελλήνων και των Αλβανών.

17.2.2017: Ευρωπαϊκό σκάνδαλο με πρωταγωνίστρια την Κροάτισσα πρέσβειρα της ΕΕ στην Αλβανία, Ρομάνα Βλαχούτιν, της οποίας ο κατασκευαστής σύζυγος τροφοδοτείται με δημόσια έργα από τον Έντι Ράμα, και "συμπτωματικά", η Βλαχούτιν συνέτασσε πάντα ευνοϊκές Εκθέσεις για την Αλβανία (και εναντίον της Ελλάδας και των γειτονικών χωρών)
Η Βλαχούτιν κατηγορείται για πολλά, μεταξύ των οποίων την αγορά βίλας 345 τετρ. μέτρων για την Ε.Ε., αξίας 1,65 εκατ. ευρώ, που αναλογεί σε 4.780 το τετρ. μέτρο, τη στιγμή, που στην ίδια περιοχή, η τιμή ανά τετρ. μέτρο, φαίνεται να κυμαίνεται από 1.000-2.000 ευρώ, και απασχολεί στην αντιπροσωπεία της Ε.Ε, ξαδέρφια υπουργών της κυβέρνησης Ράμα.

18.2.2017: Μεγάλη διαδήλωση της αντιπολίτευσης διοργανώθηκε στα Τίρανα και θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, με την παραμονή διαδηλωτών σε σκηνές που στήνονται μπροστά από το Πρωθυπουργικό Μέγαρο. Βασικό αίτημα της διαδήλωσης της αντιπολίτευσης, ήταν η εξασφάλιση ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών στη χώρα, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 18 Ιουνίου τρέχοντος. Κατά τον Μπάσια, αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης, βασική προϋπόθεση για το αίτημα αυτό είναι η παραίτηση του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα, γιατί όπως είπε: «Με το Ράμα πρωθυπουργό δεν μπορεί να υπάρχουν ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές». Άλλοι ομιλητές που πήραν το λόγο ζήτησαν την άμεση παραίτηση της κυβέρνησης για την κακή διακυβέρνηση της χώρας, τη φτώχεια, τη διαφθορά, τα ναρκωτικά κλπ.

ΒΟΣΝΙΑ

16.2.2017: «Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη πρέπει να ξεπεράσει τους εθνοτικούς και πολιτικούς διχασμούς, προκειμένου να έχει θετικά αποτελέσματα η διαδικασία αξιολόγησης της αίτησής της για ένταξη στην Ε.Ε.». Αυτή είναι η ουσία της Έκθεσης Προόδου για την Βοσνία που συντάχθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

15.2.2017: Ο Γενικός Διευθυντής της ρωσικής αεροναυπηγικής επιχείρησης RSK "MIG" Ιλία Ταρασένκο, ανακοίνωσε ότι στα τέλη του 2016 η Βουλγαρία υπέγραψε με την RSK "MIG" σύμβαση για την επισκευή των ομώνυμων μαχητικών της πολεμικής της αεροπορίας. Υπενθυμίζουμε ότι στα τέλη του 2015, το βουλγαρικό κοινοβούλιο επικύρωσε τη συμφωνία με την Πολωνία για την επισκευή και συντήρηση των μαχητικών MiG-29. Παρά τις διαμαρτυρίες της RSK "MIG", η πολωνική πλευρά επισκεύασε έξι κινητήρες για τα βουλγαρικά MiG-29 στην τιμή των 6.138 εκ. ευρώ. Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, η στρατιωτική εισαγγελία της Βουλγαρίας κατηγόρησε τον υπουργό Άμυνας Νικολάι Νέντσεφ ότι εμπόδισε τη σύμβαση για την επισκευή των βουλγαρικών μαχητικών από την RSK "MIG. Σύμφωνα με την εισαγγελία, ο Νέντσεφ έκρυψε τις συμβάσεις με την RSK "MIG" στο χρηματοκιβώτιό του και δεν προέβη σε καμία ενέργεια για την πραγματοποίησή τους.

18.2.2017: "Μυρίζει" ενέργεια μυστικών πρακτόρων; Δύο Ισραηλινοί πολίτες συνελήφθησαν από την Αστυνομική Διεύθυνση της Σόφιας, με την υποψία της συμμετοχής τους σε δολοφονία... Ισραηλινού!  Αυτό συνέβη αργά χθες το βράδυ κοντά στην πόλη Σάμοκοφ, όταν πέταξαν το πτώμα άνδρα σε δασική περιοχή. Οι ενέργειές τους έγιναν αντιληπτές από δασοφύλακες στην περιοχή, ο οποίοι κάλεσαν την αστυνομία.  Σύμφωνα με το πρόγραμμα Horizon της Βουλγαρικής Εθνικής Ραδιοφωνίας, το πτώμα ανήκει σε Ισραηλινό πολίτη και φέρει ίχνη βίας. Η διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίζεται.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

12.2.2017: Η νατοϊκή δύναμη KFOR υποστήριξε πως δεν γνωρίζει αν ο σερβικός στρατός βρίσκεται ήδη στα βουνά του Βόρειου Κοσσυφοπεδίου. Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε ανησυχία στους Αλβανούς, πολλοί από τους οποίους συνεργάζονται με τον UKC και αποτελούν τους στόχους για τον επίλεκτο σερβικό στρατό.

13.2.2017: Ο πρώην επικεφαλής του τμήματος Ασφαλείας της Στρατιωτικής Ακαδημίας της Σερβίας, συνταγματάρχης Μίλαν Μιγιάλκοφσκι, λέει ότι η Τουρκία θα οπλίσει την Πρίστινα, όπως έκανε και με τα Τίρανα, μέσω του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα,. «Είναι βέβαιο ότι θα οπλίσει τις χερσαίες δυνάμεις, αλλά και θα πωλήσει ή θα χορηγήσει με ευνοϊκούς όρους, μαχητικά αεροπλάνα. Είναι γνωστό ότι στις στρατιωτικές ακαδημίες (της Τουρκίας) εκπαιδεύονται (Αλβανοί) πιλότοι και αυτό είναι ένα λογικό επόμενο βήμα. Δεν αποτελεί έκπληξη αυτή η πληροφορία, αφού ο Ερντογάν ως εκπρόσωπος του νέο-οθωμανισμού έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα Βαλκάνια», είπε ο Μιγιάλκοφσκι.

14.2.2017: Τα μέλη του Κοινοβουλίου του Κοσσυφοπεδίου ενέκριναν το ψήφισμα του βουλευτή Νταούτ Χαραντινάι για τη δημιουργία Ενόπλων Δυνάμεων του Κοσσυφοπεδίου. Αντιδράσεις στη δημιουργία αυτής της δομής υπήρξαν από τη Ρωσία και τη Σερβία, βάσει του ψηφίσματος του 1244 του ΟΗΕ που διέπει την ύπαρξη του Κοσσυφοπεδίου και απαγορεύει την ίδρυση Στρατού.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

15.2.2017: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη Ρουμανία προθεσμία δυο μηνών πριν να καταφύγει στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για τη μη συμμόρφωση της χώρας με την ευρωπαϊκή νομοθεσία σε ό,τι αφορά στα βουλγαρικά αλιευτικά σκάφη στη Μαύρη Θάλασσα. Η Κομισιόν διευκρινίζει ότι σύμφωνα με την ενιαία νομοθεσία, όλα τα σκάφη που φέρουν τη σημαία χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν το δικαίωμα να πλέουν και να αλιεύουν ελεύθερα σε ολόκληρη την Κοινότητα. Η Κομισιόν αναφέρει ότι έχουν διαπιστωθεί πολλά περιστατικά εις βάρος βουλγαρικών αλιευτικών στην περιοχή των χωρικών υδάτων της Ρουμανίας.

15.2.2017: Μια γιατρός από τη ρουμανική πόλη Σινάια συνελήφθη. λόγω του ότι πήρε 19 "φακελάκια" μέσα σε μια ημέρα. Η συνολική αξία των δωροδοκιών ήταν 1.900 ευρώ, που δόθηκαν, κυρίως, από συνταξιούχους που συνταξιοδοτήθηκαν λόγω ασθενείας. Σύμφωνα με τις αρχές, ο γιατρός όριζε το ποσό της δωροληψίας ανάλογα με τις συντάξεις που λαμβάνουν οι ασθενείς του. Οι αρχές παρενέβησαν αφού ειδοποιήθηκαν από έναν ασθενή που εξαναγκάστηκε σε δωροδοκία.

ΣΕΡΒΙΑ

12.2.2017: Ο Υπουργός Άμυνας της Σερβίας, Zoran Djordjevic επιστρέφοντας από την επίσκεψή του στη Μόσχα, ανακοίνωσε ότι έξι MiG-29s θα παραδοθούν στη Σερβία. Είπε ότι η Ρωσία παρέχει επίσης ειδικό προσωπικό για την αναβάθμιση των αεροσκαφών.

12.2.2017: Η ένταση μεταξύ Ζάγκρεμπ και Βελιγραδίου έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες. Στην κροατική πόλη Όσιγιεκ, έγιναν τα αποκαλυπτήρια μνημείου του καρδινάλιου Στεπίνατς, ο οποίος θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους αντιπάλους και αντιστασιακούς της περιόδου της δικτατορίας του Τίτο. Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς, χαρακτήρισε τα αποκαλυπτήρια του μνημείου ως μια «αντί-σερβική και φασιστική εκδήλωση». Ο γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών της Κροατίας κάλεσε τον πρέσβη της Σερβίας και του επέδωσε νότα διαμαρτυρίας για τις δηλώσεις του Ντάτσιτς. Ο ίδιος ο Ντάτσιτς ζήτησε διμερή συνάντηση, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας Νταβόρ Στιέρ, αρνήθηκε να συνομιλήσει μαζί του.

12.2.20-17: Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, μετέβη στη Σερβία, όπου συναντήθηκε με τον Σέρβο πρωθυπουργό, Α. Βούτσιτς, ο οποίος ευχαρίστησε την Αυστρία για την υποστήριξη και τη βοήθειά της στη μεταναστευτική κρίση, και δήλωσε: «Η Σερβία δεν θα γίνει "πάρκινγκ" για τους μετανάστες. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για τους πρόσφυγες, τους οποίους δέχεται η Σερβία, είναι να δείχνουμε το ανθρώπινο πρόσωπό μας, αλλά δεν μπορεί η χώρα να γίνει χώρος στάθμευσης για τους μετανάστες, ούτε η Σερβία από μόνη της μπορεί να καταβάλει το τίμημα».

12.2.2017: Σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου για την πολιτική ασφάλειας του Βελιγραδίου, η συντριπτική πλειοψηφία των Σέρβων θεωρεί ότι δεν δικαιολογείται ένοπλη σύρραξη με στόχο την διατήρηση του Κοσσυφοπέδιου στη σύνθεση της Σερβίας. Το 73% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι δεν θα πρέπει να γίνει πόλεμος για το Κοσσυφοπέδιο. Την αντίθετη άποψη έχει το 10%, ενώ το 17% απάντησε ότι δεν έχει γνώμη.

ΣΚΟΠΙΑ

12.2.2017: Έρευνα του Αμερικανικού Ερευνητικού Κέντρου "Pew" δείνει ότι τα Σκόπια εντάσσονται στην ομάδα των χωρών που θα έχουν διαφορετική πληθυσμιακή πλειοψηφία προσεχώς, με συρρίκνωση του χριστιανικού πληθυσμού κάτω από το 50% του συνολικού και ο αντίστοιχος μουσουλμανικός θα υπερβεί το 50% του πληθυσμού.
Στην ομάδα αυτή των χωρών, που θα υπερτερούν οι μουσουλμάνοι κατά το 2050,  είναι οι χώρες Αυστραλία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Γαλλία, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Σκόπια και Ηνωμένο Βασίλειο. Τα Σκόπια εντάσσονται στις χώρες με το χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων στον χριστιανικό πληθυσμό με μόλις 1,1 ανά γυναίκα.

12.2.2017: Ο Αυστριακός ΥΠΕΞ, Σεμπάστιαν Κουρτς, βρέθηκε στα Σκόπια και εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους 20 Αυστριακούς αστυνομικούς που από τον περασμένο χρόνο υποστηρίζουν την Αστυνομία των Σκοπίων στην προστασία των συνόρων, επαινώντας το κλείσιμο της λεγόμενης Διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων για τους πρόσφυγες, αποκλείοντας τις μεταναστευτικές ροές προς την Κεντρική Ευρώπη.

15.2.2017: Μεταξύ των δέκα πόλεων με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ευρώπη, είναι τέσσερις στην Πολωνία, τρεις στα Σκόπια και από μία στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και τη Βουλγαρία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στην Ευρώπη, με εξαίρεση την Τουρκία, η πιο μολυσμένη πόλη είναι η σκοπιανή Τέτοβο, ακολουθούμενη από την βοσνιακή Τούζλα και την πόλη των Σκοπίων. Στην πρώτη δεκάδα είναι η πόλη του Μαυροβουνίου Πλιέβλια και η Μπίτολα (Μοναστήρι) των Σκοπίων.

18.2.2017: Οι Σλάβοι της Αλβανίας που αυτό-αποκαλούνται και αυτοί (ψευδο)Μακεδόνες, απαίτησαν την απόσυρση του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που μιλάει για δικαιώματα του "βουλγαρικού πληθυσμού" στις περιφέρειες τις Αλβανίας, Μάλα Πρέσπα, Γκόλο Μπάρντο και Γκόρα, ισχυριζόμενοι ότι εκεί ζούν μόνο (ψευδο)Μακεδόνες, συγγενείς αυτών των Σκοπίων. Η οργάνωσή τους «ММДЧП» ανακοίνωσε ότι με την απόφαση αυτή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βοηθά μόνο τη Βουλγαρία στο σκοπό που έχει να εξαλείψει την ύπαρξη της (ψευδο)μακεδονικής μειονότητας.

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / mkd.mk