Skip to main content

Τσεχία: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την προσεχή παραίτησή της

Το Σύνταγμα της Τσεχίας προβλέπει μέχρι και τρεις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης, με τις δύο πρώτες να διευθύνονται από τον πρόεδρο.

Η τσεχική κυβέρνηση μειοψηφίας του δισεκατομμυριούχου λαϊκιστή Αντρέι Μπάμπις ενέκρινε επισήμως σήμερα την προσεχή παραίτησή της, αφού απέτυχε χθες να λάβει την εμπιστοσύνη των βουλευτών.

"Η κυβέρνηση ενέκρινε την παραίτησή της. Θα ζητήσω από τον πρόεδρο να ορίσει την ημερομηνία μιας συνομιλίας μας για να του την υποβάλω προσωπικά", δήλωσε ο Μπάμπις σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Αντρέι Μπάμπις διορίσθηκε τον Δεκέμβριο από τον πρόεδρο Μίλος Ζέμαν, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα του δώσει και πάλι εντολή, όμως θα του ζητήσει να εξασφαλίσει πρώτα τη στήριξη τουλάχιστον 101 από τους 200 βουλευτές. Η παραιτηθείσα κυβέρνηση συνεχίζει ως προσωρινή.

Η συνομιλία των Ζέμαν και Μπάμπις θα πραγματοποιηθεί "πριν από το τέλος της εβδομάδας", ανακοίνωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της προεδρίας Γίρι Όβτσατσεκ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Σύνταγμα της Τσεχίας προβλέπει μέχρι και τρεις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης, με τις δύο πρώτες να διευθύνονται από τον πρόεδρο και την τρίτη από τον επικεφαλής της κάτω βουλής, θέση που αυτή τη στιγμή κατέχει ένα μέλος του ANO.

Το κεντρώο κίνημα ANO του Μπάμπις διαθέτει 78 έδρες από τις 200 της κάτω βουλής που προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου. Οι βουλευτές και των οκτώ άλλων κομμάτων ψήφισαν κατά της κυβέρνησης μειοψηφίας του Μπάμπις, επικαλούμενοι κυρίως μια απαγγελία κατηγοριών για απάτη με τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις που βαρύνει τον Μπάμπις.

Μεγιστάνας της χημικής βιομηχανίας και των τροφίμων και ιδιοκτήτης σημαντικών μέσων ενημέρωσης, ο Μπάμπις απορρίπτει τις κατηγορίες για απάτη και έχει ζητήσει την άρση της βουλευτικής ασυλίας του, που πρόκειται να συζητηθεί την Παρασκευή.

Ο σχηματισμός κυβέρνησης έχει καταστεί περισσότερο περίπλοκος εξαιτίας της εκλογής προέδρου. Ο Ζέμαν, η θητεία του οποίου λήγει στις 8 Μαρτίου, διεκδικεί μια δεύτερη πενταετή θητεία.

Γνωστός για τις φιλορωσικές απόψεις του καθώς και για την αντίθεσή του στη μετανάστευση από μουσουλμανικές χώρες, ο Ζέμαν ήρθε το Σάββατο πρώτος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών με 38,56%

Προηγήθηκε του φιλοευρωπαίου πρώην επικεφαλής της Ακαδημίας Επιστημών Γίρι Ντράχος (26,60% των ψήφων), όμως αυτός ο τελευταίος θεωρείται με μικρή διαφορά φαβορί για τον δεύτερο γύρο, που θα διεξαχθεί στις 26 και 27 Ιανουαρίου.