Skip to main content

Βόμβα στην κυβέρνηση από βουλευτές των ΑΝΕΛ - Διαγράφηκε ο ένας

Ρήγμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, περίπου δύο 24ωρα πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Τι δήλωσαν Κόκκαλης, Δαμαβολίτης Δ. Καμμένος, Μαυραγάνης.

Ρήγμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, περίπου δύο 24ωρα πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και με φόντο τη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα με τις κλειστές τράπεζες.

Σήμερα, τέσσερις βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων εξέφρασαν τις διαφωνίες τους τόσο για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, όσο και για το «όχι» που λέει η κυβέρνηση.

Πρόκειται για τους βουλευτές Βασίλη Κόκκαλη,  Κώστα Δαμαβολίτη, Δημήτρη Καμμένο και Νίκο Μαυραγάνη.


Συγκεκριμένα, ο κ. Κόκκαλης μιλώντας στον ΑΝΤ1 έκανε έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και να ακυρώσει το δημοψήφισμα. «Δεν είχαμε εντολή να κλείσουμε τις τράπεζες και να κουρευτούν οι καταθέσεις» σημείωσε, ενώ ερωτηθείς τι θα ψηφίσει αν τελικά γίνει το δημοψήφισμα, απάντησε ότι θα ψηφίσει υπέρ της Ευρώπης.

«Δίνουμε τη μάχη μέσα στο ευρώ. Δυστυχώς μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ μας δίνουν το δικαίωμα να μιλάμε για δραχμή» σημείωσε ο κ. Κόκκαλης, διευκρινίζοντας ότι εκφράζει την προσωπική του άποψη και πως «το κόμμα θα τοποθετηθεί. Εγώ εντολή να βγάλω την Ελλάδα από το ευρώ δεν είχα» ανέφερε ο κ. Κόκκαλης.

Από την πλευρά του ο Κώστας Δαμαβολίτης κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα. «Το διά ταύτα, έτσι όπως αποτυπώνεται, κατά την προσωπική μου εκτίμηση, είναι ότι το δημοψήφισμα τελικά είναι ευρώ εναντίον δραχμής», επισήμανε, λέγοντας ότι αν τη Δευτέρα το πρωί πάρουμε «αυτό το περήφανο "όχι" και πάμε να διαπραγματευτούμε στην Ευρώπη και μάλιστα με τις αγορές να μην έχουν πάθει ζημιά... αν λοιπόν πάμε και μας ξαναπούνε "όχι", τι ακριβώς θα κάνουμε;», είπε ο κ. Δαμαβολίτης.

Ο κ. Δαμαβολίτης ξεκαθάρισε ότι σέβεται και εκτιμά τον πρόεδρο Πάνο Καμμένο, αλλά στο συγκεκριμένο ζήτημα έχει διαφορετική άποψη, την οποία όφειλε να εκφράσει.

Ο Δημήτρης Καμμένος με ανακοίνωσή του ζήτησε την «άμεση απόσυρση του δημοψηφίσματος και επανέναρξη διαπραγματεύσεων». Σύμφωνα με τον κ.Καμμένο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός απέστειλε δύο επιστολές στους θεσμούς στις 30 Ιουνίου όπου αιτείται νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα 29 δις αποδεχόμενος ως βάση συνέχισης διαπραγμάτευσης την τελευταία (βελτιωμένη) πρόταση των θεσμών της 28ης Ιουνίου 2015 και προτείνοντας πλέον συγκεκριμένες βελτιώσεις επ’ αυτής.

Είναι προφανές, ότι με βάση την παραπάνω πρόταση-επιστολή του Πρωθυπουργού ΔΕΝ υφίσταται πλέον κανένα ζήτημα δημοψηφίσματος καθώς σε συνθήκες πόλωσης καλείται πλέον ο ελληνικός λαός να αποφασίσει ΝΑΙ ή ΟΧΙ πάνω σε μια πρόταση των θεσμών που η ίδια η Κυβέρνηση την έχει ήδη αποδεχτεί ως βάση συνέχισης της διαπραγμάτευσης.

Τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Μαυραγάνης με δήλωσή του σήμερα είπε, ότι παραμένει μαχητής του «ΟΧΙ» αλλά πλέον «το δημοψήφισμα είναι νόθο». «Ο λαός δεν μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα» σημείωσε. Όπως είπε, «είναι αυτονόητο ότι ο λαός ήδη εκφράστηκε τις πρώτες μέρες και πριν τα capital controls υπέρ του ΟΧΙ. Δεν πρέπει να μας διαφύγει ότι τα φρούρια πέφτουν στηριζόμενα σε Δούρειους Ίππους».

Ερωτηθείς ο Ν. Μαυραγάνης αν θεωρεί προσωπικά υπεύθυνο τον Υπουργό Οικονομικών για την απόφαση να πληρώνονται οι δανειστές υπογράμμισε: «Δεν θεωρώ προσωπικά υπεύθυνο τον κ Βαρουφάκη, ήταν αποκλειστικά απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης» και τάχθηκε υπέρ της παραμονής στο ευρώ. Οι δημοσιογράφοι ζήτησαν διευκρινήσεις για τον «Δούρειο Ίππο» και ο βουλευτής απάντησε: «Έχω άποψη για αυτό, δεν είμαι βέβαιος για την απόδοση δόλου ή βαριάς αμέλειας, επιφυλάσσομαι να πω τα περαιτέρω αφού μιλήσει γι’ αυτά ο κ. Βαρουφάκης».

«Έχουμε πόλεμο και δεν κάνουμε εκπτώσεις» είπε ο Καμμένος

Μετά τις εξελίξεις αυτές ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος έστειλε σκληρό μήνυμα στους αντάρτες, μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Έχουμε πόλεμο και δεν κάνουμε εκπτώσεις», εξήγησε ο κ. Καμμένος και κατέστησε σαφές πως «όποιος δεν αντέχει, φεύγει», απευθυνόμενος, δίχως να τους κατανομάζει, στους Βασίλη Κόκκαλη, Νίκο Μαυραγάνη, Δημήτρη Καμμένο και Κώστα Δαμοβολίτη.

ΑΝΕΛ: Διαγράφεται ο Κων. Δαμαβολίτης

Διαγράφηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο βουλευτής Ηρακλείου Κώστας Δαμαβολίτης, ο οποίος σήμερα κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα.

Μάλιστα, το κόμμα τον καλεί να παραδώσει την έδρα, όπως «δημόσια δεσμεύτηκε».