Skip to main content

Τουρισμός μνήμης στη Β. Ελλάδα: Η ιστορία ζωντανεύει στα οχυρά (vids)

Πώς τα αναξιοποίητα εγκαταλελειμένα οχυρά της Μακεδονίας αποτελούν ευκαιρία για προσέλκυση επισκεπτών και ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού.

Τις προοπτικές ανάδειξης των στρατιωτικών μνημείων και των οχυρών της Βόρειας Ελλάδας σε κορυφαίους προορισμούς εναλλακτικού τουρισμού φέρνει στην επιφάνεια η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Άγκιστρο Δράση». Εδώ και περίπου έναν χρόνο, η ομάδα διοργανώνει εκδρομές από τη Θεσσαλονίκη στα οχυρά της Γραμμής Μεταξά. Πρόκειται για το πρώτο τουριστικό γραφείο στη χώρα που πραγματοποιεί οργανωμένες βιωματικές περιηγήσεις στα εγκαταλελειμμένα οχυρά του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, προσφέροντας μια «γεύση» από τις ηρωικές μάχες που έδωσαν, τον Απρίλη του 1941, οι Έλληνες στρατιώτες.

Καθώς η ομάδα κατεβαίνει τα σκαλιά για να βρεθεί στις σκοτεινές υπόγειες στοές του οχυρού, με φακούς και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό στην πλάτη, ένας φαντάρος εμφανίζεται από το πουθενά, έχοντας στα χέρια ένα φανάρι. Οι περιηγητές έχουν μπει για τα καλά στο κλίμα. Μαθαίνουν από τον ιστορικό συνεργάτη όλες τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες της μάχης και την ιστορική αξία του χώρου και συμμετέχουν σε διαδραστικές εμπειρίες. Αργότερα θα γίνει αναπαράσταση εκρήξεων και θα ακουστούν ήχοι από την εισβολή του Γερμανού κατακτητή.

 

Βέβαια, η εκδρομή δεν ολοκληρώνεται εκεί, αλλά συνεχίζεται με πεζοπορία, ποδηλασία και μπάνιο στο βυζαντινό ιαματικό χαμάμ στο Άγκιστρο, που είναι από τα παλαιότερα λουτρά στην Ελλάδα. «Η συνολική εμπειρία προσφέρει χαλάρωση και αναψυχή, ενώ περιλαμβάνει και γευσιγνωσία στα παραδοσιακά εδέσματα του νομού Σερρών», λέει στη Voria.gr ο Παναγιώτης Σαββίδης από την Άγκιστρο Δράση, προσθέτοντας ότι όλα αυτά γίνονται σε παρεΐστικό κλίμα, αλλά και με διάθεση για μάθηση της ιστορίας. Άλλωστε, η ομάδα Άγκιστρο Δράση σε συνεργασία με τον δήμο Σιντικής, διοργανώνει κάθε Μάιο την εντυπωσιακή εκδήλωση Αναβίωσης της μάχης του Ρούπελ, με εκκωφαντικές εκρήξεις και ηθοποιούς που υποδύονται τους στρατιωτικούς. Η τελευταία Αναβίωση τον περασμένο Μάιο, προσέλκυσε 6.000 θεατές! Η επόμενη είναι προγραμματισμένη για τις 13 Μαΐου 2018.

 

Ο ιστορικός τουρισμός ή αλλιώς «τουρισμός μνήμης» είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένος σε χώρες του εξωτερικού, αποφέροντας σημαντικά οφέλη στην αγορά και την επιχειρηματικότητα των περιοχών που αξιοποιούν τα σημεία όπου κείτεται η ιστορική τους μνήμη. Στο Βερντέν της Γαλλίας, εκεί όπου χιλιάδες στρατιώτες των Γαλλικών και των Γερμανικών δυνάμεων άφησαν την τελευταία τους πνοή κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης μάχης του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ακμάζει ο τουρισμός μνήμης. Άνθρωποι από κάθε γωνιά του πλανήτη καταφθάνουν για να επισκεφθούν τα μνημεία και να γνωρίσουν την αιματηρή ιστορία αυτού του τόπου.

«Η άλλη Ελλάδα στην άκρη της Ελλάδας»

Από τις Σέρρες ως την Κομοτηνή, η γραμμή Μεταξά περιλαμβάνει συνολικά 21 επίγεια και υπόγεια οχυρωματικά έργα εκ των οποίων μόνο τα τέσσερα είναι ενεργά. Τα υπόλοιπα 17 είναι πλήρως εγκαταλελειμμένα, δεν αξιοποιούνται και δυστυχώς, πολλά από αυτά έχουν λεηλατηθεί από κλέφτες που έχουν αφαιρέσει πολύτιμα αντικείμενα από το εσωτερικό τους. Η μετατροπή αυτών των πεδίων μάχης σε επισκέψιμους προορισμούς και η προβολή τους, με σεβασμό στην ιστορική μνήμη, θα μπορούσε να δημιουργήσει δεκάδες θέσεις εργασίας στη Βόρεια Ελλάδα και να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στο πεδίο του τουρισμού. «Θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ιστορικά θεματικά πάρκα ώστε οι επισκέπτες να βλέπουν και να θαυμάζουν τα αντιαρματικά, τις τάφρους και να μαθαίνουν την ιστορία του τόπου», εξηγεί ο κ. Σαββίδης. Μάλιστα, η τοποθεσία των μνημείων, που περιβάλλονται από απαράμιλλη φυσική ομορφιά και πυκνή βλάστηση, μπορεί να συνδυαστεί με δραστηριότητες περιβαλλοντικού, περιπατητικού, ποδηλατικού και ιαματικού τουρισμού. «Έχουμε καταθέσει προτάσεις αξιοποίησης των οχυρών και ελπίζουμε κάποια στιγμή να εισακουστούμε», αναφέρει ο κ. Σαββίδης.

Η δράση της Κοιν.Σ.Επ. τράβηξε τα βλέμματα στην 33η Philoxenia. Στο περίπτερο υπήρχε μια μακέτα που αναπαριστούσε το οχυρό, τους στρατιώτες και τα άρματα εν ώρα μάχης, Επίσης, ένα μεγάλο άρμα του Β’Π.Π. προσέλκυσε το κοινό για να πλησιάσει και να γνωρίσει τις πρωτοβουλίες της Άγκιστρο Δράση. Μάλιστα, η ομάδα διοργάνωσε και μία χοροεσπερίδα με 40s ρυθμούς, κουνώντας το κοινό στους ρετρό ήχους των Jitterbugs.