Skip to main content

Το βέτο της Δέσποινας και το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων περιφερειαρχών

Το βέτο της Δέσποινας Χαραλαμπίδου για κάλπες στις 2 Αυγούστου, τα πίσω μπρος με το δημοψήφισμα και το μεγάλο ενδιαφέρον των Ευρωπαίων περιφερειαρχών.

-Το πιο ωραίο που ακούσαμε στις ώρες της αγωνίας για ενδεχόμενες εκλογές ή δημοψήφισμα ήταν από τη βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και Γ' αντιπρόεδρο της Βουλής, Δέσποινα Χαραλαμπίδου. Όταν τη ρωτήσαμε για το αν έχει βάση το σενάριο των εκλογών για τη 2α Αυγούστου απάντησε ορθά κοφτά «όχι». Γιατί; Επειδή έχει γενέθλια η αδελφή της. Δε χρειάστηκε καν να σκαρφιστεί κάτι για να μας... αδειάσει.

-Ακυρώνονται η μία μετά την άλλη οι περισσότερες προγραμματισμένες θεσμικές εκδηλώσεις για την εβδομάδα που άρχισε σήμερα. Εκείνη που μάλλον δε θα ακυρωθεί είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, που γίνεται αύριο στις 13.00'. Αν και η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, η εμπειρία, αλλά και το γεγονός ότι μόλις πριν από πέντε μήνες έστησε κάλπες, είναι η εγγύηση για την ομαλή διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Οπότε, δεν υπήρχε λόγος να αναβληθεί η συνεδρίαση. Άσε που θα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να τοποθετηθούν οι επικεφαλής των παρατάξεων για τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις. Αν μη τι άλλο ενδιαφέρον...

-Καταιγισμό ερωτήσεων σχετικά με τις εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα δέχτηκε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στην Επιτροπή Περιφερειών την προηγούμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Ο κ. Τζιτζικώστας εξεπλάγη μάλιστα από το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον των συναδέλφων του από όλη την Ευρώπη για το μέλλον της Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα και για τις συνέπειες που θα έχουν οι εξελίξεις των κεντρικών πολιτικών στα ζητήματα της Αυτοδιοίκησης. Άλλωστε, ο κ. Τζιτζικώστας έχει πλέον πολύ καλές σχέσεις με τους Ευρωπαίους περιφερειάρχες, οι οποίοι θεωρούν την άποψή του βαρύνουσας σημασίας. Το καλλιέργησε και ο ίδιος, αφού ανελλιπώς συμμετέχει στις συνεδριάσεις της Επιτροπής.

-Την ώρα που ο Γιάνης Βαρουφάκης ανακοίνωνε ότι μπορεί και να προτείνει «ναι» στο δημοψήφισμα η κυβέρνηση, εφόσον βελτιωθεί η πρόταση των «θεσμών», βουλευτές της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζαν με όχι και τόσο κολακευτικό τρόπο αυτά τα «πίσω μπρος» της κυβέρνησης. Οι απόψεις για την κίνηση του δημοψηφίσματος εντός του ΣΥΡΙΖΑ διίστανται, αλλά τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη φαίνεται να έχει επιτευχθεί η συσπείρωση σε ό,τι αποφασίσει η κυβέρνηση. Αν το ήξεραν κιόλας πλήρως...