Skip to main content

Το τελεσίγραφο σε οικογένειες της ελληνικής μειονότητας στη Χειμάρρα

Η στρατολόγηση Σέρβων από Αλβανούς του Κοσσσυφοπεδίου, ο ελληνικός κινητήρας αεροσκαφών στα Χανιά και η προμήθεια των F-16.

Σε 19 οικογένειες της ελληνικής μειονότητας στη Χιμάρα εστάλη εντολή από την Εδαφική Επιθεώρηση Άμυνας, όπου απαιτεί μέσα σε πέντε ημέρες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Οι οικίες αυτές βρίσκονται στο κέντρο της Χιμάρας και είναι απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να γκρεμισθούν με πρόσχημα την αστική ανάπλαση της Χιμάρας.

Ότι είναι σκόπιμα ανθελληνική η ενέργεια διαπιστώνεται από το γεγονός ότι εξαιρέθηκαν δύο κατοικίες, συγγενούς του εξωμότη δημάρχου και στελέχους του κόμματος του Ράμα.

Οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου στρατολογούν Σέρβους για το "Σώμα Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου" ή για έναν μελλοντικό "στρατό του Κοσσυφοπεδίου". Προσλαμβάνουν νεαρούς Σέρβους από τα φτωχότερα στρώματα, ενώ άλλοι εκφοβίζονται ότι τα μέλη της οικογένειάς τους θα ενταχθούν σε αλβανικό κατάλογο εγκληματιών πολέμου ή θα τους δημεύσουν την περιουσία, προκειμένου να χαρακτηριστεί πολυεθνικό το στράτευμα κατά το Σύνταγμα.  

Ψηφοφορία ντροπής αλλά και προβληματισμού στο δήμο Κομοτηνής. Χωρίς ένα αληθινό επιχείρημα, χωρίς κανέναν πραγματικό λόγο, αρνήθηκαν οι τουρκόψυχοι σύμβουλοι Κομοτηνής, στον μουσουλμανικό σύλλογο "Ειρήνη" την παραχώρηση αίθουσας για να διδάσκονται τα παιδιά τους… ελληνικά!

Έτσι ήταν προφανώς η γραμμή του Προξενείου. Ούτε κι όταν ο δήμαρχος εξερράγη κατά της υποκρισίας και των μισόλογων του κάθε ξεφτιλισμένου άλλαξε κάτι: οι 9 στους 10 παρόντες μουσουλμάνοι σύμβουλοι είπαν το ντροπιαστικό "όχι".

Ευχάριστη η είδηση: Στο στάδιο των δοκιμών έχει μπει, εδώ και λίγο καιρό, ο πρώτος νέας σχεδίασης, αμιγώς ελληνικός κινητήρας αεροσκαφών για Μη Επανδρωμένα, Ελαφρά και Υπερελαφρά αεροσκάφη της διεθνούς αγοράς, που θα παράγεται πιλοτικά στα Χανιά. Ο νέος κινητήρας αεροσκαφών σχεδιάστηκε από το μηδέν κι αποτελεί καρπό ερευνητικής εργασίας Ελλήνων σχεδιαστών και επιχειρηματιών.

Δεν μπορώ να θυμηθώ πόσες φορές διάβασα παρόμοιες ευχάριστες ειδήσεις, για ελληνικές πρωτοποριακές εφευρέσεις και κατασκευές. Μόνο που δεν τις είδα στην ελληνική παραγωγή. Ακόμα να μας πουν υπεύθυνα τι έγινε με εκείνο το πυροβόλο Άρτεμις-30, που λόγω των τεχνικών χαρακτηριστικών του, μας είπαν ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ελληνικού Στρατού.

Αλλά περιέργως, το είδαν να… παρελαύνει στο Ισραήλ, ενώ πλήθος ήταν τα δημοσιεύματα ότι ξένα συμφέροντα με κανένα τρόπο δεν ήθελαν όπλα ελληνικής παραγωγής, για να μπορούν να μας πωλούν παρόμοια σε ό,τι τιμές ήθελαν, με συμμετοχή αθλίων Ελλήνων πολιτικών και ανωτάτων υπαλλήλων που τσέπωναν χοντρό φάκελο και έθαβαν την ελληνική παραγωγή.

Κάποιοι, ήδη άρχισαν να τρίβουν τα χέρια τους με την προοπτική της προμήθειας f-16, αφού τα αντισταθμιστικά μπορούν να γεμίσουν πολλά πορτοφόλια. Ναι, ξέρω, η σημερινή κυβέρνηση δεν είναι σαν τις άλλες, και δεν θα επιτρέψει μαϊμουνιές. Τα ίδια έλεγαν και οι προηγούμενοι, και οι προ-προηγούμενοι, αλλά η μίζα έπεφτε σύννεφο.

Η μίζα δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Έγραψε ο Δημοσθένης σε μια από τις επιστολές του προς Αθηναίους: «Οι ελληνικές πόλεις νοσούν. Οι πολιτευόμενοι και διαχειριστές των κοινών δωροδοκούνται και εξαγοράζονται. Κι όσο για τη μεγάλη μάζα των πολιτών, είτε δεν αντιλαμβάνονται τα όσα διαπράττουν οι κυβερνώντες, είτε τα αντιλαμβάνονται αλλά δεν αντιδρούν, βυθισμένοι όπως είναι στη ραστώνη και την άνεση της καθημερινότητας.

» Από τούτη την αρρώστια έχουν προσβληθεί παντού οι πάντες - απλώς, ο καθένας τρέφει την ψευδαίσθηση ότι η συμφορά δεν θα χτυπήσει τη δική του πόρτα, αλλά θα διασφαλίσει τα δικά του συμφέροντα εκμεταλλευόμενος τους κινδύνους των άλλων». Σας θυμίζει κάτι;