Skip to main content

Το προσφυγικό στην πρώτη ετήσια συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης

Βουλευτές από τα 47 κράτη - μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, εκ των οποίων και της Ελλάδας, συμμετέχουν στις εργασίες της Συνόδου.

Στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Διεθνή Οργανισμό που αποτελείται από 47 κράτη-μέλη, με έμφαση τη προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την Ενίσχυση των Δημοκρατικών Θεσμών και του Κράτους Δικαίου, διεξάγεται από 22-26 Ιανουαρίου 2018 η πρώτη από τις τέσσερις ετήσιες Κοινοβουλευτικές Συνελεύσεις (KΣΣΕ) του Οργανισμού. Βουλευτές από τα 47 κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, εκ των οποίων και της Ελλάδας συμμετέχουν στις εργασίες της Συνόδου.

Στο πλαίσιο της ΚΣΣΕ αναφέρθηκε σε ομιλία του στην ολομέλεια, ως επίσημος προσκεκλημένος, ο Πρόεδρος της Αυστρίας, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, στο προσφυγικό.

Ο Αυστριακός Πρόεδρος επιβεβαίωσε την ισχυρή δέσμευση στην Ευρώπη και τις αξίες της και επανέλαβε την προσήλωση της Αυστρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης. «Χωρίς τις αρχές που αντιπροσωπεύει ο οργανισμός δεν μπορούμε να έχουμε την Ευρώπη που όλοι θέλουμε». Ενόψει των «ανησυχητικών τάσεων» ως προς τις αξίες αυτές σε ορισμένα κράτη μέλη, το Συμβούλιο της Ευρώπης θα πρέπει «να αναβιώσει το πνεύμα της ισχυρής συναίνεσης των προηγούμενων ετών, ιδιαίτερα μετά την πτώση του σιδηρού παραπετάσματος. Πρόκειται για την ικανότητα της Ευρώπης να αναλάβει την ευθύνη στη διεθνή σκηνή, να δείξει ηγεσία, να ακτινοβολήσει και να επηρεάσει άλλες περιοχές, είτε βρίσκονται κοντά είτε μακριά», ανέφερε.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν εξαρτάται από άλλους διεθνείς οργανισμούς κατά την εκπλήρωση των καθηκόντων αυτών. Αυτό το τεράστιο δυναμικό θα πρέπει να αξιοποιηθεί πλήρως, επισήμανε.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η βουλευτής Αννέτα Καββαδία επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην ΚΣΣΕ, απεύθυνε ερώτημα στον Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν εκ μέρους της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, σχετικά με το πώς αντιμετωπίζει το γεγονός ότι υιοθετείται - σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες - η ακροδεξιά ατζέντα από κόμματα της λεγόμενης συστημικής Δεξιάς, κάτι που συνιστά το μεγαλύτερο κίνδυνο για τη δημοκρατία, ο κ. Βαν ντερ Μπέλεν, απάντησε πως στην Αυστρία -προς το παρόν- η κατάσταση δείχνει να είναι υπό έλεγχο και πως έχει εμπιστοσύνη στη δυνατότητα του Αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου να εγγυηθεί την τήρηση του κράτους δικαίου και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σχετικά με ερώτηση της Α.Καββαδία ως προς την ανάγκη απόρριψης της λογικής της Ευρώπης-Φρούριο, ο κ. Βαν ντερ Μπέλεν παραδέχεται πως η Ελλάδα έμεινε υπερβολικά μόνη της στο προσφυγικό. Εξήγησε όμως πως ενώ ο ίδιος έχει τις δικές του απόψεις για το προσφυγικό, οι εξουσίες του - σύμφωνα με το Σύνταγμα της Αυστρίας -είναι περιορισμένες.

Στο προσφυγικό είχε αναφερθεί επίσης στην αρχή της εβδομάδας εργασιών της ΚΣΣΕ, σε τοποθέτηση του ο νορβηγός Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Τ. Γιάγκλαντ στην Ολομέλεια, υπενθυμίζοντας τις αξίες και τον υπεύθυνο ρόλο του Οργανισμού και κυρίως τη παραδειγματική στάση που πρέπει να κρατάει σε όλους τους τομείς.