Skip to main content

Το «πολυεργαλείο» Τσίπρας και η ευκαιρία για το μεγάλο deal

Το εξαιρετικά θετικό κλίμα που υπάρχει σε Βερολίνο και Κομισιόν για τον Έλληνα πρωθυπουργό και η μεγάλη ευκαιρία που ανοίγεται μπροστά του.

Αν στην κυβέρνηση μπορούσαν να σκεφτούν, για μια φορά, ρεαλιστικά, τότε θα αντιλαμβάνονταν ότι η ευκαιρία που τους παρουσιάζεται είναι μοναδική. Ο «Τειρεσίας» μαθαίνει από τις πηγές του στις Βρυξέλλες, ότι το κλίμα για τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, είναι εξαιρετικά θετικό στα «υψηλά κλιμάκια» της Κομισιόν, αλλά (και) κυρίως εκεί που πραγματικά λαμβάνονται οι κρίσιμες αποφάσεις: στο Βερολίνο.

Η 'Ανγκελα Μέρκελ θεωρεί ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός είναι «πολυεργαλείο». Δηλαδή, ότι μπορεί να περάσει οποιονδήποτε – σκληρό ή πολύ σκληρό – νόμο, κυριολεκτικά χωρίς να ανοίξει μύτη στην Ελλάδα. Συγκρίνοντας μάλιστα αυτή την εικόνα, με την αντίστοιχη της Γαλλίας, όπου επικράτησε και εν πολλοίς εξακολουθεί να επικρατεί το χάος για μια απλή εργασιακή μεταρρύθμιση, στην καγκελαρία επικρατεί ολοένα και περισσότερο η άποψη ότι «ο Τσίπρας είναι ο άνθρωπος μας».  

Και είναι αυτή ακριβώς η άποψη, που επικρατεί στο Βερολίνο, η οποία προκαλεί τον έντονο εκνευρισμό στο πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη. Γιατί, έξυπνος άνθρωπος είναι και δεν χρειάστηκε παρά μια μισάωρη συνάντηση του με την κ. Μέρκελ, για να καταλάβει τον τρόπο με τον οποίο σκέπτεται.

Αν λοιπόν ο κ. Τσίπρας εκμεταλλευτεί αυτό το μομέντουμ και φροντίσει να κλείσει γρήγορα τα ανοικτά μέτωπα που έχει μπροστά του (Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και δεύτερη αξιολόγηση), τότε μπορεί και να κερδίσει το στοίχημα. Μπορεί, για παράδειγμα, να πάρει για επιβράβευση το χρέος ή τη χαλάρωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος (που ανοίγει το δρόμο και για το χρέος).  Και μπορεί στο τέλος της ημέρας να ...αποτελέσει φωτεινό παράδειγμα προσαρμοστικότητας, το οποίο θα «διαφημίζεται» στους Πορτογάλους, που ξεστράτισαν.

Αν, όμως, αντί για όλα τα παραπάνω, ο πρωθυπουργός αποφασίσει να πάει μέχρις εσχάτων τη διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση, όπως λέγεται και να εξαντλήσει – και πάλι – τα ταμειακά διαθέσιμα, παίζοντας καθυστέρηση, τότε και αυτό το «τρένο» θα χαθεί. Γιατί, οι Γερμανοί έχουν ξεκαθαρίσει ότι μετά το Brexit θα αγριέψουν περισσότερο, για να μην περάσει μήνυμα χαλάρωσης στην ΕΕ. Οπότε, θα είναι καταστροφική για την Αθήνα μια τέτοια πολιτική. Η Αθήνα, το καταλαβαίνει;