Skip to main content

Το μάθημα της 14ης απόφασης του ΣτΕ για τα μεταλλεία Χαλκιδικής

Το 14άρι μπορεί να αποδειχθεί σημαδιακό για τη Χαλκιδική, αφού τόσες φορές δικαιώθηκε η Ελληνικός Χρυσός από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στα χαρτιά το 14άρι κερδίζει. Και για το ποδόσφαιρο, όμως, το 14 είναι σημαδιακό νούμερο, αφού το φορούσε στην πλάτη του ο Γιόχαν Κρόιφ, ο μεγαλύτερος Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών. Το νούμερο αυτό μπορεί να αποδειχθεί σημαδιακό και για τη Χαλκιδική, αφού τόσες είναι οι φορές που δικαιώθηκε η Ελληνικός Χρυσός από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Από σήμερα οι 2000 εργαζόμενοι επιστρέφουν στη δουλειά τους, καθώς την περασμένη Παρασκευή το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο ανέστειλε την απόφαση Σκουρλέτη να ακυρώσει τις τεχνικές άδειες και να κλείσει τα μεταλλεία. Οι 1300 της Ελληνικός Χρυσός και του Άκτορα βρίσκονταν σε διαθεσιμότητα, επί 33 ημέρες. Οι υπόλοιποι 700 των υπεργολάβων είχαν απολυθεί. Τώρα ελπίζουν ότι η οριστική απόφαση που αναμένεται σε έναν περίπου μήνα θα είναι και αυτή θετική, ώστε να παραμείνουν στις θέσεις τους και στις δουλειές τους.

Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο το σκεπτικό της απόφασης για την αναστολή της ακύρωσης των τεχνικών αδειών από τον υπουργό. Οι δικαστές αναφέρονται στο κοινωνικό όφελος και το δημόσιο συμφέρον, υπολογίζοντας τη βαρύτητα της εργασίας και της οικονομικής επιβίωσης της περιοχής. Δε μπήκαν στην ουσία της υπόθεσης, θα το κάνει η Ολομέλεια. Το έχουν κάνει, άλλωστε, στο παρελθόν πολλές φορές και με διάφορες αφορμές. Έμειναν στο κοινωνικό κόστος, το οποίο συχνά ο φανατισμός δεν υπολογίζει. Υπογράμμισαν το δημόσιο συμφέρον, που η ιδεοληψία το προσανατολίζει ανάλογα με τα συμφέροντά της.

Η υπόθεση των μεταλλείων Χαλκιδικής είναι διδακτική από πολλές πλευρές, κάτι, όμως, που στην Ελλάδα δεν έχει αξία. Έτσι κι αλλιώς κανείς δεν μαθαίνει από τα παθήματα και τις περιπέτειες. Οι αλλαγές μένουν στα λόγια κι εφαρμόζονται επιφανειακά μόνο όταν είναι ανώδυνες. Μια μεγάλη βιομηχανική επένδυση είναι βέβαιον ότι έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον. Οτιδήποτε κάνουμε έχει μεγάλες ή μικρές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Άλλωστε στις αγελάδες οφείλεται το 75% της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, που έχει ως συνέπεια το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Δεν σκέφτηκε, όμως, κανείς να τις αποστρατεύσει ή να τις εξαφανίσει. Το ζήτημα, λοιπόν, είναι να τηρούνται οι νόμοι που ισχύουν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και αποτελούν –θεωρητικά τουλάχιστον- τη χρυσή τομή ανάμεσα στην ανάπτυξη και το περιβάλλον. Τόσο απλά είναι τα πράγματα. Δε χρειάζονται ούτε φωνές, ούτε κινητοποιήσεις, ούτε καταγγελίες, ούτε άσκηση εξουσίας, ούτε αυτοδίδακτοι οικολόγοι. Αρκεί η τήρηση της ουσίας της νομοθεσίας. Πόσο δύσκολο είναι να ισχύσει κάτι τέτοιο;   

Θα ήταν πραγματικά απαράδεκτο να βάλει κανείς στις δύο άκρες της ζυγαριάς τη δουλειά και το περιβάλλον. Το λογικό είναι ο συνδυασμός, χωρίς εκπτώσεις από τη μια και χωρίς υπερβολές από την άλλη. Με όρους ευρωπαϊκούς. Όλα τα άλλα εκτός από τη συνεννόηση είναι επικίνδυνα και αδιέξοδα.